Eugen TĂNĂSESCU: Nu proşti, ci nebuni pentru Hristos !

646x404

ONG-uri „clasice” au o nemulţumire: pur şi simplu BOR e un ONG prea mare şi prea puternic. Dar asta nu îndeamnă BOR la aroganţa, ci la responsabilitate socială. (Eugen Tănăsescu)

Usturaţi şi (probabil) speriaţi de cele trei milioane de semnături, analiştii au reacţionat în opinii diverse, de la răbufniri aşteptate până la proiecţii fatidice. Efectul a fost că dezbaterea publică (stâlp al democraţiei) a fost alungată de către monologul editorial. Şi, din păcate, cu argumente colorate ca un curcubeu. Vesel în culori, dar lipsit de consistenţă.

S-o recunoaştem. Trei milioane de semnături reprezintă cel mai mare demers civic de până acum al României postdecembriste. Mă aşteptam ca un asemenea moment să fie primit cu bucurie de susţinătorii societăţii civile. Nu s-a întâmplat. Motivul e simplu: iniţiativa nu se află pe agenda ONG-urilor care pretind că doar ele reprezintă societatea civilă. Dar ştim bine că nu-i aşa. Dovada? Chiar neputinţa acestora de a strânge un asemenea număr de semnături.

Desigur, ştim cu toţii că în spatele demersului s-a aflat Biserica. Dar şi Biserica funcţionează tot ca un ONG. Poate tocmai de aceea foarte multe ONG-uri „clasice” au o nemulţumire: pur şi simplu BOR e un ONG prea mare şi prea puternic. Dar asta nu îndeamnă BOR la aroganţa, ci la responsabilitate socială.

Trecând însă valul de furie emoţională, să mergem spre o analiză ceva mai rece asupra demersului Coaliţiei pentru familie dar şi a reacţiilor stârnite.

1. E dreptul democratic al oricărui grup social să strângă semnături pentru orice fel de iniţiativă doreşte. Fie că vreau să mut orbita Pământului, legalizarea concubinajului, pedeapsa cu moartea sau abolirea ei, schimbarea calendarului sau ca statul să desfiinţeze taxele şi impozitele, ar trebui să învăţăm că fiecare cetăţean sau grup social are dreptul la iniţiativă. Cine este de acord, semnează. Cine nu, stă deoparte. Oportunitatea, fezabilitatea, legalitatea, autenticitatea sau constituţionalitatea iniţiativei sunt stabilite de către autorităţi. Nu de către susţinători sau opozanţi. Aşa că nu pot înţelege risipa de energie a opozanţilor în a explica susţinătorilor că n-au dreptul la o asemenea iniţiativă.

Citeste mai mult: adev.ro/o7sj0j

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s