Dumnezeu Tatăl – Introducere (1) – Ted Doru Pope

knowing God

Din emisiunea “LOGOS” realizată de Dan Miclea. Cu  dr. Crini Rad și pastorul Ted Doru Pope, Biserica Logos din Seattle, Washington.

7 Februarie 2014 pe Soundcloud.

Câteva notițe din podcast (din primele 15 min, mai rămân alte 16 min din podcast):

Pastor Ted Doru Pope

Dumnezeu este un concept care este folosit aproape in toate religiile lumii. In panteism, Dumnezeu este in toate lucrurile. Altii considera ca Dumnezeu este si in plante si in natura. Din astfel de religii s-a strecurat si in lumea contemporana grija aceasta excesiva pentru natura, pentru mediu inconjurator. Nu numai pentru mediu, dar si pentru animale. Oamenii dau mai cu placere pentru ca sa salveze o balena sau niste caini, decat sa dai pentru salvarea unui copil. Daca exista un incendiu undeva, oamenii intra in casa sa salveze pisica, pentru ca e legat de pisica. Ma rog, afectiunea noastra este in locuri gresite. Deci, Dumnezeu poate fi considerat ca este in toate lucrurile. In alte credinte, cum e in Islam, Dumnezeu este unul singur. Deci nu este o Trinitate, ci este o singura persoana care este absolut stapanitor  la toate lucrurile. Nu neaparat iubeste, dar are legi, are porunci care trebuie implinite, si daca astea le faci, s-ar putea sa-l vezi pe Dumnezeu.

In crestinism, Dumnezeu este prezentat in Cuvantul Său din Biblie. Cel mai bine putem sa-l cunoastem pe Dumnezeu de aici, din Scripturi. El este o persoana, in primul rand, El este prezentat ca fiind o persoana.

Dan MicleaIntrebare: Care sunt calitatile Sale atunci? Cand vorbesti despre o persoana, ne gandim neaparat la om ca si o persoana sau ne gandim la Dumnezeu ca avand calitati a unei persoane, pe care noi le avem? Pentru că, de câte ori oamenii se gândesc la o persoana, ei se gândesc la ‘om’, care are trup si Dumnezeu nu are trup.

Ted Doru Pope: Cand vorbim de persoana, nu vorbim despre trup neaparat. Desi poate am intrat intr-un alt subiect aici, mai tarziu, ap. Pavel  vorbeste despre trupuri pamantesti si trupuri ceresti. Domnul Isus Il prezinta pe Dumnezeu ca fiind Spirit, ca fiind Duh si spune, „Cine I se inchina, se inchina in trup si in adevar.” Dar Dumnezeu este persoana in sensul ca este distinct de alte fiinte, de ce are ‘personhood’, deci este distinct de natura, de alte fiinte, de alte lucruri, este aparte. Are calitatile unei persoane. Sigur, ca in Biblie, Dumnezeu este prezentat cu calitati antropomorfice, umane, ca sa intelegem cum este Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu are ratiune, El gandeste. El planifica, organizeaza, iubeste, se manie, este credincios, este drept- astea-s atribute ale lui Dumnezeu. Noi facem o lista cu atributii, asa cum ne este descoperita si cum este descris in Cuvantul lui Dumnezeu.

Intrebare: Poți să descrii puțin antropomorfa? Cum înțelegi teologic și practic imaginile pe care le avem asupra lui Dumnezeu?

Ted Doru Pope: De exemplu, Biblia spune ca Dumnezeu gandeste. Noi ne gandim imediat la gandirea noastra si la ce suntem capabili, ca noi avem ratiune si ca noi gandim. Unii chiar au crezut ca Dumnezeu este numai minte, adica numai gandire, numai ratiune si este impersonal, deci El nu are fiinta, nu e o persoana ci e o emanatie  a unei inteligente fantastici, superioare si un fel de computer impersonal, care a avut capacitatea sa gandeasca, sa programeze tot ceea ce este. Dumnezeu este scris ca fiind unul care se razgandeste, sau ii pare rau ca a facut unele lucruri. De asemenea, Dumnezeu se bucura, Dumnezeu se manie, in alta parte spune ca se zbate inlauntru, in El. Deci Dumnezeu este descris cu calitati umane, calitati care sunt exprimate in experienta umana, ca noi sa intelegem ceva despre Dumnezeu, despre felul in care El interactioneaza cu omenirea. Altfel, noi n-am fi putut sa-L cunoastem.

Daca luam pildele Domnului Isus Hristos, Domnul Isus Hristos ia o pilda ca sa exemplifice un adevar spiritual. Ia ceva ce e posibil sa se intample in viata omului, ca uitandu-ne la pilda sa facem paralela intre asta si un adevar spiritual.

Intrebare: Cum poate să-i pară rău lui Dumnezeu, daca El cunoaste trecutul, prezentul si viitorul? Ne pare noua rău de un lucru, dar nu am stiut cum o să iasă, dar Dumnezeu, care a făcut cerurile si pamantul, l-a făcut pe om si El a stiut istoria dinainte. Cum poate lui Dumnezeu să-i pară rău, când El a știut dinainte ceea ce o să se întâmple?

Ted Doru Pope: Da, deci regretul acesta a lui Dumnezeu, sau părerea asta a lui Dumnezeu  nu este despărțită de precunoașterea lui Dumnezeu și de faptul că Dumnezeu a știut că omul va cădea în păcat si că omul va păcătui si ce se va întâmpla. Astea sunt consecințele prevăzute. Astea sunt consecintele păcatului. A spus: Cea mai mare  consecință, in ziua in care vei păcătui, vei muri. Deci regretul lui Dumnezeu sau părerea lui Dumnezeu si vedem adesea aceasta în Geneza cap. 6, unde lui Dumnezeu îi pare rău că l-a făcut pe om. După aceea, mai târziu, îi spune lui Moise că îi pare rău că l-a răscumpărat pe Israel si vrea să-l nimicească. Mai târziu îi pare rău că a ingăduit alegerea lui Saul ca împărat. Părerea de rău a lui Dumnezeu, cel putin pentru mine, cum o înțeleg eu, nu este un regret tip: N-am știut că se va întâmpla asta, ca in open theology sau teologia de proces, in care Dumnezeu învață pe parcurs ce se întâmplă, lucrurile, istoria si tot ce se întâmplă și pe parcurs ce se desfășoară, Dumnezeu ia cunoștință  de ele.

Revenind la regretul lui Dumnezeu,

  1. Regretul lui Dumnezeu, deci,nu este provocat de faptul ca a fost surprins de un rezultat a ceea ce s-a intamplat, in primul rand.
  2. In al doilea rand, regretul lui Dumnezeu nu manifesta sau decsrie neputinta Lui Dumnezeu fata de evenimentul respectiv.
  3. Nu este nici surprins de ceea ce se intampla, ca si cand El n-ar fi stiut ca lucrul asta s-ar fi intamplat
  4. Si cand Biblia spune ca Dumnezeu a regretat sau i-a parut rau este mai degraba descrierea unei suparari a lui Dumnezeu, nu din cauza ca El n-a stiut sau a neputintei Sale, sau lipse de programare pe care a facut-o, ci din cauza ca noi suntem inclinati spre lucrurile acestea, in care noi mergem spre cadere, spre esec, spre dezastru.

Sa-l luam pe Saul [ca exemplu]. I-a parut rău lui Dumnezeu că a fost ales Saul? Nu, doar Dumnezeu  a spus cum sa fie ales Saul si cum sa se procedeze cu el, el a fost programat. Dar raspunsul lui Dumnezeu la problema lui Saul este ca poporul a vrut un imparat cum aveau neamurile si Dumnezeu le-a dat un imparat dupa imaginea pe care ei au dorit-o. Era acesta imparatul ales de Dumnezeu? Nu era imparatul ales de Dumnezeu, in sensul in care Dumnezeu ar fi vrut sa le dea un imparat. Deci, n-a venit de la Dumnezeu, ci a venit ca un raspuns la dorinta oamenilor. Pe de alta parte, si lucrul acesta este folosit de Dumnezeu, si acest esec este folosit de Dumnezeu, ca sa pregateasca calea venirii unui imparat ales de Dumnezeu, dupa inima lui Dumnezeu, Imparatul David, care va deveni imparatul genealogiei din care va veni pana la urma Mesia, a carui urmas va sta pe vecie pe tronul de domnie al Imparatiei lui David. Deci, regretul lui Dumnezeu față de David nu este regretul ‘Vai de Mine, imi pare rau ca l-am ales pe Saul si acuma nu mai stiu ce sa fac. Si uite, trebuie sa stric lucrarea asta si sa fac alta lucrare, poate data viitoare reuseste mai bine.’ Ci este degraba o descriere a unui necaz, parerea lui Dumnezeu pentru un lucru care a iesit rău, nu pentru ca a fost surprins, sau pentru ca nu mai stie ce sa facă, sau că trebuie să facă altceva acuma, că ‘N-am stiut ca iasa chestia asta asa.’

 Asculta aici în continuare:

http://www.logospodcasting.com/doru-pope-atributele-lui-dumnezeu-partea-1/

Necazul e că nu mai funcționează trimiterea la înregistrare.

Biserica LOGOS și Dan Miclea sunt rugatisă ne anunțe linkul corect!

____________________________________________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.