Cazul Bodnariu schimbă legislația în Norvegia

bodnariu.szb1vmghrd

După ratificarea Convenției de la Haga din 1996

by Călin Marchievici

Ca urmare a protestelor împotriva serviciului social de protecție a copilului din Norvegia, guvernul de la Oslo a anunțat două modificări care ar putea influența viitoarele acțiuni ale controversatei agenții a statului, scrie Thelocal.no.

Guvernul a anunțat joi că ratificarea Convenției de la Haga din 1996, privind responsabilitatea părinților, va duce la modificarea modului de acțiune al serviciului social de protecție a copilului in cazurile in care copilul are legatura cu mai multe țări.

Potrivit publicației Dagbladet, ratificarea convenției va face ca acei copii care sunt luați de lângă familiile lor din Norvegia să fie plasați în grija rudelor din cealaltă țară și nu în grija statului norvegian.

Ratificarea Convenției va intra în vigoare pe 1 iulie și va oferi Norvegiei noi modalități de a preveni și de soluționa litigiile internaționale în asemenea cazuri – creșterea copiilor, abuzuri împotriva copiilor, răpiri.

Dacă un copil are bunici, un unchi sau o mătușă care pot avea grijă de el într-o altă țară și dacă au legătură cu această țară, atunci va exista posibilitatea ca familia din acea țară să-și asume responsabilitatea îngrijirii copilului”, a spus ministrul norvegian pentru Copii și Egalitate de Șanse, Solveig Horne.

Potrivit propunerii guvernului, orice plasare a copiilor în grija unor familii de peste hotare trebuie să fie ”bine chibzuită și în interesul copilului”. Ratificarea Convenției din 1996 va permite altor guverne sa solicite accesarea dosarelor copiilor din Norvegia.

Pe lângă aceste modificări ce vor surveni în urma ratificării Convenției din 1996, guvernul a anunțat în luna februarie că a introdus noi principii pe care autoritatile locale trebuie să le respecte când au de-a face cu cazuri transnaționale legate de protecția copilului.

Ministrul Horne a declarat luni, 25 aprilie, că a fost însărcinată să revizuiască o serie de cazuri urgente legate de protecția copilului. ”Știm că serviciul social de protecție a copilului întreprinde multe activități utile, dar sunt deseori criticați, fie pentru că intervin prea repede, fie pentru că intervin în mod eronat sau pentru că s-au implicat prea târziu”, a spus ministrul norvegian.

”Vrem să avem o imagine despre cum funcționează acest sistem, cum sunt aplicate ordinele obligatorii și despre ce se întâmplă când sistemul acesta eșuează”.

Toate aceste anunțuri vin pe fondul unor critici puternice la asresa agenției norvegiene pentru protecția copilului, scrie Thelocal.no. În această lună au avut loc proteste în 60 de orașe din întreaga lume, în care statul norvegian era acuzat de ”răpire” de copii, în special când unul sau ambii părinți sunt cetățeni străini.

Scandalul a fost iscat de un caz notoriu, scrie Thelocal.no, în care cinci copii au fost luați din grija unor parinti români/norvegieni, în luna noiembrie 2015. Protestele au fost organizate în special de grupuri ale românilor și evangheliștilor, scrie Thelocal.

Anders Henriksen, șef de birou la Directoratul Norvegian pentru Copii, Tineret și Familie, a declarat pentru Thelocal că în 2014 au fost luați în grija statului 1.664 de copii. Dintre aceștia, 424 aveau mame care s-au născut în străinătate. El a declarat că măsurile controversate au avut la bază elemente de neînțelegere culturală.

Serviciul social de protecție a copilului din Norvegia este un sistem care poate fi greu de înțeles pentru străinii care se stabilesc în Norvegia. Este greu pentru ei să înțeleagă că o asemenea instituție poate interveni în viața privată a falimilei și poate prelua îngrijirea copiilor”, a spus Henriksen.

Continue reading Cotidianul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.