Elisei și carele de foc

Daniel Branzeiby Daniel Brânzei

Recitirea Bibliei scoate la suprafață lucruri noi, neobservate în citirile anterioare. Anul acesta m-am surprins tresărind la o alăturare de versete despre Elisei și “realitatea“ trăită de el.

Este pentru prima dată când am pus alături versete care vorbesc despre “Elisei și carele de foc“. Primul pasaj este despre cererea pentru privilegiile profetice pe care i-o face Elisei lui Ilie:

După ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: „Cere ce vrei să-ţi fac, înainte ca să fiu răpit de la tine.” Elisei a răspuns: „Te rog, să vină peste mine o îndoită măsură din duhul tău!” Ilie a zis: „Greu lucru ceri. Dar, dacă mă vei vedea când voi fi răpit de la tine, aşa ţi se va întâmpla; dacă nu, nu ţi se va întâmpla aşa.” (2 Regi 2:9-10)

Ceea ce s-a întâmplat în scena imediat următoare lasă îndoială asupra împlinirii dorinței lui Elisei:

Pe când mergeau ei vorbind, iată că un car de foc şi nişte cai de foc i-au despărţit pe unul de altul, şi Ilie s-a înălţat la cer într-un vârtej de vânt. Elisei se uita şi striga: „Părinte! Părinte! Carul lui Israel şi călărimea lui!” Şi nu l-a mai văzut. Apucându-şi hainele, le-a sfâşiat în două bucăţi ..“ (2 Regi 2:11-12).

Scepticismul cu care a lovit apoi Elisei apele Iordanului cu mantaua lui Ilie pare să ne spună că Elisei n-a primit ceea ce a cerut: “Unde este acum Dumnezeul lui Ilie?“

A fost însă suficient să ajung la pasajul din 2 Regi 6:15-17 ca să dau din nou de Elisei și de “carele de foc“. Iată textul:

Slujitorul omului lui Dumnezeu s-a sculat dis-de-dimineaţă şi a ieşit. Şi iată că o oaste înconjura cetatea cu cai şi care. Şi slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: „Ah, domnul meu, cum vom face?”

El a răspuns: „Nu te teme, căci mai mulţi sunt cei cu noi decât cei cu ei.”

Elisei s-a rugat şi a zis: „Doamne, deschide-i ochii să vadă.” Şi Domnul a deschis ochii slujitorului, care a văzut muntele plin de cai şi de care de foc împrejurul lui Elisei“ 

Elisei, care îl pieduse din ochi pe Ilie când acesta a fost înălțat la cer în carele de foc, s-a rugat Domnului acum ca să-i îngăduie lui Ghehazi să vadă și el măcar puțin din ceea ce vedea el și anume … carele de foc ale oștirii divine. Notați: carele nu erau în jurul cetății asediate, ci în jurul  … lui Elisei!

Deci, voi ce credeți? I-a fost împlinită sau nu rugămintea făcută de Elisei lui Ilie? Și în ce fel de “realitate“ profetică trăia omul acesta?

Voi ce părere aveți?

Sursa: http://barzilaiendan.com/2016/04/08/elisei-si-carele-de-foc/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.