Prostia nu doare, dar produce durere altora

intelepciune2Delicată discuția despre prostie, dar absolut necesară.

Se pare că una din caracteristicile vremurilor în care trăim este prostia omenească. Parcă înainte nu era așa de ușor să duci de nas oamenii. Azi, dacă ai mijloacele de manipulare necesare îi prostești pe cei mai mulți. Înainte oamenii erau mai circumspecți, mai prevăzători, analizau mai mult, mai cereau sfatul cuiva, fie că era preotul sau învățătorul sau păstorul din sat. Azi noi le știm pe toate, nu mai avem nevoie de sfaturi și acționăm ”în deplină cunoștință de cauză”.

Secolul vitezei ”ne-a băgat în viteză”, oamenii care nu au făcut nici o școală ajung totuși mari specialiști. Nonvalorile ajung valori. Și la școli și facultăți colegii te consideră cool, dacă chiulești și te îmbeți, nu dacă înveți. Așa se face că trec etape importante din viață, dedicate învățării și omul rămâne prost. Mai mult, nici disciplinarea copiilor nu mai este permisă, deși Scriptura spune clar că dezlipește nebunia de sufletul lor. 7 ani de acasă pauză, în clasele 1-4 mai prinde ceva, la 5-8 deja e obișnuit și plictisit cu școala, la liceu e prea nașpa sa înveți când o mare parte din colegi nu o fac și totuși trec și uite așa ajunge omul specialistul care va lucra mâine.

Dacă mutăm puțin reflectorul de pe aspectul mare, pe cel mărunt, adică pe noi ca indivizi și pe familiile noastre, chiar în case de oameni credincioși, prostia face ravagii. De regulă nu doare pe cel ce o deține, ci pe cei din jurul lui. Astfel un copil prost face rușine și durere părinților, o nevastă proastă aduce durere bărbatului ei și un bărbat prost aduce durere nevestei sale. Vestea bună e că prostia se vindecă, baiul mare e că prostia mândră nu are nevoie de doctor.

Vedem în Scriptură măcar doi oameni deștepți afirmând că sunt sau au fost proști.

Cittiți continuarea în File de Jurnal – Cu Dumnezeu în fiecare zi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.