Cer senin…!

Nicolae MoldoveanuIstoria cântării “Cer senin

Nu toți cunoaștem cine este autorul cântării sau împrejurările în care a fost compus imnul acesta. Autorul este Nicolae Moldoveanu (1922-2007), un importanr creștin român, care l-a găsit pe Domnul în timp ce frecventa biserica “Oastea Domnului”!

Încă din tinerețe, Niculiță Moldoveanu (stabilit în Sibiu) a fost  foarte activ în compunerea de  poezii și  cântări creștine, devenind un valoros  compozitor, poet și scriitor creștin  care a publicat câteva mii de poezii și cântări creștine, dar  și  câteva cărți de meditații la majoritatea cărților din Noul Testament.

În anii de mijloc ai secolului trecut, fiind foarte activ, plin de credință și cu  o mare râvnă pentru Domnul,  comuniștii  și-au arătat vigilența față de neastâmpărații răspândirii Evangheliei Domnului Isus, arestându-l pe Nicolae Moldoveanu, și l-au condamnat la 12 ani de închisoare.

În  30 ianuarie 1960 pe când era în celula Nr.13, tremurand de frig si de foame, a văzut printre gratii prezența lui Dumnezeu în imaginile grandioase ale unui cer senin. Deși cu inima frântă  de suferințele la care era supus, imaginea cerului senin l-a inspirat și a compus versurile și muzica cântării  “Cer senin“.  O mare bucurie i-a încălzit inima și dintr-o dată a început să-i cânte Domnului imnul acesta.

Condamnarea, cum am spus, era de 12 ani, dar dânsul a stat închis nevinova  în pușcăriile comuniste 5 ani,  timp în care a compus 360 de cântari, fără a avea hârtie și creion, compunându-le și reținându-le în memoria sa. Iar după eliberare  le-a scris de mână și le-a pus pe note. Dar, per total, Nicolae Moldoveanu a compus cca 7.000 de cântări.

 *

Puteți viziona AICI cântarea “Cer senin” în interpretarea Corului Jubilate, dirijor  Ken Tucker.

Ken Tucker este originar din McComb, Mississippi și a absolvit Conservatorul Regal din Belgia, în specialitatea Muzică de Cameră și Pian, s-a stabilit în România din 1992 împreună cu soția și primul copil (iar acum au 4 copii). În biserica locală slujește ca pastor în domeniul închinării și muzicii.

 *

CER SENIN  în interpretarea lui Florin Aștefănoaie. 

*

Mărturie a lui Nicolae Moldoveanu

Redactor: C.T Cristian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.