Istoria cântării “Cer senin“
Nu toți cunoaștem cine este autorul cântării sau împrejurările în care a fost compus imnul acesta. Autorul este Nicolae Moldoveanu (1922-2007), un importanr creștin român, care l-a găsit pe Domnul în timp ce frecventa biserica “Oastea Domnului”!
Încă din tinerețe, Niculiță Moldoveanu (stabilit în Sibiu) a fost foarte activ în compunerea de poezii și cântări creștine, devenind un valoros compozitor, poet și scriitor creștin care a publicat câteva mii de poezii și cântări creștine, dar și câteva cărți de meditații la majoritatea cărților din Noul Testament.
În anii de mijloc ai secolului trecut, fiind foarte activ, plin de credință și cu o mare râvnă pentru Domnul, comuniștii și-au arătat vigilența față de neastâmpărații răspândirii Evangheliei Domnului Isus, arestându-l pe Nicolae Moldoveanu, și l-au condamnat la 12 ani de închisoare.
În 30 ianuarie 1960 pe când era în celula Nr.13, tremurand de frig si de foame, a văzut printre gratii prezența lui Dumnezeu în imaginile grandioase ale unui cer senin. Deși cu inima frântă de suferințele la care era supus, imaginea cerului senin l-a inspirat și a compus versurile și muzica cântării “Cer senin“. O mare bucurie i-a încălzit inima și dintr-o dată a început să-i cânte Domnului imnul acesta.
Condamnarea, cum am spus, era de 12 ani, dar dânsul a stat închis nevinova în pușcăriile comuniste 5 ani, timp în care a compus 360 de cântari, fără a avea hârtie și creion, compunându-le și reținându-le în memoria sa. Iar după eliberare le-a scris de mână și le-a pus pe note. Dar, per total, Nicolae Moldoveanu a compus cca 7.000 de cântări.
*
Puteți viziona AICI cântarea “Cer senin” în interpretarea Corului Jubilate, dirijor Ken Tucker.
Ken Tucker este originar din McComb, Mississippi și a absolvit Conservatorul Regal din Belgia, în specialitatea Muzică de Cameră și Pian, s-a stabilit în România din 1992 împreună cu soția și primul copil (iar acum au 4 copii). În biserica locală slujește ca pastor în domeniul închinării și muzicii.
*
CER SENIN: în interpretarea lui Florin Aștefănoaie.
*
O Mărturie a lui Nicolae Moldoveanu
Redactor: C.T Cristian