Nicolae Steinhardt: Ce este sfintenia?

Samariteanul milostivCe este sfinţenia? Nu cred că stă în a-ţi face o chilioară strĭmtă pe un vîrf de munte şi a trăi acolo în deplină singurătate; sau a te zăvorĭ intr-o chilie, o cameră, o celulă pe viaţa; ori a-ţi lega piciorul cu un lanţ de un zid de piatră; ori a-ţi trăi viaţa toată pe un stîlp, cocoţat acolo sus.
Acestea-s forme simple, relativ uşoare, brute ale sfinteniei.
Adevărata, marea sfintenie, de neînchipuit de grea este de a trăi într-o obşte şi a-ţi iubi aproapele (aşa cum e) ca pe tine însuti; sau macar (stadiu inferior, însă tot remarcabil şi sfint) a te purta cu el ca şi cum i-ai iubi ca pe tine însuti, ori mai mult ca pe tine însuti.
Ăsta-i lucrul cel greu, cel sfint, cel creştinesc, cel supraomenesc. (Se intimpla să vezi in biserică o canalie care-și face neîncetat semnul crucii, bate sute de metànii şi aprinde nenumărate luminări. Cum se explică faptul? Luînd aminte că metàniile şi celelalte sînt treabă uşoară.)
Celui ce se legase cu un lanţ de un zid, arhiepiscopul Meletie al Antiohiei îi porunceste să se dezlege: nu cu lantul se leagă creştinul, ci cu dragostea şi cu libertatea.
Zăvorîrea, lantul, stilpul, coliba în vîrf de munte sînt rudimente, exerciţii.
Ca şi postul. (V-am mai spus-o: v. Epistola către Coloseni 2,20-23)
Forma cu totul superioară şi cutremurător de grea a sfinteniei este ca, liber fiind, într-o obşte închisă trăind, să-ţi iubeşti aproapele nu mai puţin ca pe tine, aşa cum Hristos şi-a iubit apostolii (loan 13, 34).
De aceea sfinţi îi consider pe acei care au trecut cu bine examenul cel teribil, cel de care n-ai cum trişa: al închisorii ori al mănăstirii* (ori chiar al vieţii în lume), iubindu-şi aproapele deşi prea bine şi prea desluşit îl vede aşa cum este. Restul: milostivirea, privegherile, posturile, metàniile, flagelările… sînt doar treptele dintîi ale Scării, sînt simple gymnofisii yoghine.

Nicolae Steinhardt, Monahul de la Rohia  răspunde la  365 întrebari

Sursa: https://sldsjd.wordpress.com/2014/08/09/nicolae-steinhardt-ce-este-sfintenia/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.