Modelul “Iohannis” prinde şi unde nu te aştepţi

04_foto-2-klaus-02_093feba0e0Anul acesta (mai mult ca în alţi ani), la înscrierea în clasa pregătitoare cu predare în germană, părinţii, în mare majoritate ortodocşi, optează pentru predarea religiei evanghelice pentru copii

Aproximativ 23.000 de elevi din ţară studiază în limba germană. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt din Sibiu şi învaţă în 24 de unităţi de învăţământ din reţeaua şcolară (4 licee şi 20 de şcoli generale).

Kilian Dörr, prim preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, susţine că marea majoritate a credincioşilor din Germania, Austria, Elveţia aparţin Bisericii Evanghelice şi că nu este vorba de un cult neoprotestant, venit din America.

Chiar preşedintele Klaus Johannis este membru în parohia din Sibiu şi este evanghelic luteran, după confesiunea augustană, care există din anul 1530. Apartenenţa preşedintelui Iohannis, un personaj extrem de iubit la Sibiu, ar putea fi o explicaţie pentru opţiunea sibienilor pentru orele de religie evanghelică.

Ortodocşi versus evanghelici

La Liceul Brukenthal, directorul Hermann Gerold confirmă fenomenul şi spune că deja numărul celor care optează pentru ora de religie evanghelică este egal cu cel al ortodocşilor. Asta în condiţiile în care procentul elevilor botezaţi ortodox depăşeşte 90 de procente.

La Şcoala “Nicolae Iorga” din Sibiu, chiar şi un preot ortodox a preferat să-şi înscrie copilul la religia evanghelică. Aici, directorul Ioan Moşneag spune că părinţii preferă orele de religie evanghelică pentru că doresc ca elevii să fie împreună şi la religie, ca şi la celelalte ore.

La Şcoala nr. 2, situaţia este însă mult mai clară. Aici sunt în mare majoritate elevi ortodocşi. Sunt profesori de religie care predau în limba germană cursul de religie, atât ortodoxă, cât şi evanghelică. “Majoritatea preferă însă orele evanghelice”, spune contabilul-şef Aurica Dumitraş.

Cererea, mai mare decât oferta

Inspectorul general al ISJ Sibiu, Ştefan Firu, se plânge că nu există cadre care să predea religia în limba germană.

“Este cerere tot mai mare pentru clasele cu limba maternă germana. Asta nu înseamnă că aceşti elevi nu sunt români. Părinţii optează pentru clasă de germană şi atunci, nefiind profesori de religie ortodoxă care să predea în germană, optează pentru ora de religie evanghelică, gândind că elevul va asimila mai uşor limba”, a declarat inspectorul general.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/klaus-iohannis-model-elevi-religie-526175.html

One thought on “Modelul “Iohannis” prinde şi unde nu te aştepţi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.