Erori în ce cred creştinii din secolul XXI

theology-God-1024x573 „Mulţi americani posedă cunoştinţele de bază, dar ce cele mai multe ori sunt confuzi în ceea ce priveşte detaliile” – crede  Ed Stetzer, director executiv îm LifeWay Research

RC Sproul, fondatorul şi preşedintele Ligonier Ministries, spune: „Ceea ce vine strigând prin intermediul acestui sondaj, este influenţa atât de penetrantă a umanismului”.

„Acest studiu a fost făcut cu scopul de a lua temperatura sănătăţii teologice a Americii”, a spusStephen Nichols, directorul academic a Ligonier Ministries.

Ligonier Ministries este „angajată cu prezentarea fidelă a adevărului nealterat al Scripturii pentru ajutorarea persoanelor în creşterea cunoştinţelor despre Dumnezeu şi despre sfinţenia lui”. Evidenţele au arătat o tot mai ridicată lipsă de înţelegere teologică în America, atât în afara cât şi în interiorul bisericii. Tocmai pentru acest lucru Ligonier Ministries a comandat un sondaj unei instituţii specializate, cum este LifeWay Research, pentru a măsura nivelul de cunoştinţe teologice ale americanilor.

Investigatorii au întocmit un pachet de 43 de întrebări despre credinţa creştină, păcat, mântuire, Biblie şi viaţa viitoare, eşantionul căreia i-au fost adresate fiind compus din 3000 de persoane. Sondajul a fost efectuat on-line, eşantionul de populaţie încercând să fie cât mai echilibrat din punct de vedere demografic. De asemenea, în funcţie de denominaţiunea din care făceau parte cei sondaţi, s-au format cinci subgrupe după cum urmează: evanghelici, catolici, protestanţi tradiţionali, protestanţi negri şi necreştini, ultimii fiind cei care nu se definesc pe ei înşişi ca fiind creştini practicanţi, ci doar făcând parte dintr-o cultură creştină.

Cine este Dumnezeu?

Cu toate că majoritatea celor care au participat la sondaj sunt de acord că Dumnezeu este perfect, răspunsurile evidenţiază că cei mai mulţi doresc un Dumnezeu pe gustul lor. Unele rezultate reflectă o formă de gândire sănătoasă, dar mulţi alţii demonstrează o carenţă de gândire corectă despre Dumnezeu. Acest lucru este în special evident când este vorba de întrebări despre Trinitate. Deşi majoritatea (71 %) sunt de acord cu doctrina despre Trinitate (adică un singur Dumnezeu există ca şi trei persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt), puţini sunt acei care se pare că înţeleg detaliile acestui concept teologic, aşa cum rezultă din învăţătura tradiţională şi acest lucru este comun chiar şi între evanghelici. O treime dintre americani gândesc că Tatăl este mai divin decât Fiul. Membrul din Trinitate cel mai puţin înţeles în America este Duhul Sfânt. Aproape două treimi (63 %) dintre cei sondaţi gândesc că Duhul Sfânt este o forţă şi nu o persoană.

 • 63 % sunt de acord că „Dumnezeu este perfect şi nu poate să facă nici o greşeală”.
 • Două treimi (66%) sunt de acord că „Dumnezeu continuă să răspundă la rugăciuni specifice).
 • 6 din 10 (60%) sunt de acord cu doctrina care afirmă că „Isus este în totalitate Dumnezeu şi are o natură divină, şi în totalitate om, cu o natură umană”.
 • 19 % cred că „Isus este prima dintre creaturile făcute de Dumnezeu”.
 • Mai mult de două treimi (68%), sunt de acord că „relatările biblice despre învierea fizică (corporală) a lui Isus sunt în întregime exacte. Este un fapt care s-a întâmplat cu adevărat”.
 • 69 % dintre creştini crede că „Duhul Sfânt locuieşte în fiecare creştin adevărat”.
 • Mai mult de şase din zece nu sunt de acord cu doctrina privind personalitatea Duhului Sfânt. 64 % spun că „Duhul Sfânt este o forţă şi nu o persoană”.
 • Un sfert dintre creştinii americani, admit că nu sunt siguri dacă afirmaţia „Duhul Sfânt este mai puţin divin decât Dumnezeu Tatăl şi Isus”, este o erezie.

Ce cred creştinii despre bunătate şi păcat?

Una dintre problemele care produce îngrijorare şi care rezultă din acest sondaj, este lipsa de înţelegere a creştinilor privind conceptul de păcat şi depravarea totală a omului. De fapt, majoritatea celor sondaţi sunt de acord că termenul bunătate descrie mai bine omul în general.

 • Numai 16 % sunt de acord cu doctrina care spune că: „omul nu are capacitatea de a-i răspunde lui Dumnezeu din proprie iniţiativă”.
 • În loc să recunoască depravarea totală a omului, majoritatea cred că bunătatea omului poate să depăşească partea rea din acesta. Astfel 67 % sunt de acord că „toată lumea păcătuieşte, cel puţin câteodată, dar majoritatea oamenilor sunt buni prin propria lor natură. Cei mai convinşi de acest lucru sunt catolicii, cu 79 %, urmaţi de protestanţii tradiţionali (76%) şi de necreştini 70 %).
 • 4 din 10 sunt de acord cu afirmaţia că „Dumnezeu mă iubeşte pentru binele care îl fac sau l-am făcut”.
 • La întrebarea „sexul în afara căsătoriei este păcat?”, mai puţin de jumătate (48 %) dintre americani au spus că DA. Poziţia cea mai conservatoare în această problemă este cea a evanghelicilor, care spun că sexul în afara căsătoriei este păcat, în proporţie de 76 %, urmaţi de protestanţii negri cu 74 %. Protestanţii tradiţionali (44%) şi catolicii sunt mai puţin convinşi de acest lucru (40 %), în timp ce necreştinii sunt de acord doar în proporţie de 26 %.

lifeWay

Ce cred creştinii despre Cer şi Iad?

Două treimi dintre creştinii americani cred că Cerul există şi aproape acelaşi număr sunt de acord că Iadul este un loc real. Dar când este vorba de întrebarea: Cine va merge în Iad, majoritatea răspund că oamenii sunt buni prin propria lor natură şi că Dumnezeu nu este deloc dominat de mânie.

 • Două treimi dintre cei sondaţi (67%) sunt de acord că „Cerul este un loc real, nu doar un concept”. Evanghelicii cred acest lucru în proporţie de 90 %, în timp ce necreştinii, doar în proporţie de 37 %.
 • 61 % cred că „Iadul este un loc real, nu doar un concept”. Evanghelicii şi protestanţii negri sunt cei mai convinşi de acest lucru (87 %, respectiv 86 %), în timp ce catolicii cu 66 % şi protestanţii tradiţionali, cu 55 %, sunt mai puţin convinşi.
 • În general americanii nu sunt îngrijoraţi de faptul că păcatul i-ar putea duce în Iad. Două treimi (67%) spun că majoritatea oamenilor sunt buni, cu toate că toţi păcătuiesc câte puţin.
 • 55 % sunt de acord că „Dumnezeu îşi arată mânia” şi doar 18 % sunt de acord că inclusiv acele păcate considerate mici, conduc la moarte.

life way research

Rezultatele generale ale acestui studiu, arată că bisericile au foarte mult de lucru în această privinţă, spune Stephen Nichols.

Acest studiu demonstrează cât de adâncă este breşa cunoaşterii teologice în întreaga noastră naţiune, în cartierele noastre, inclusiv faţă de persoana de lângă noi din biserică”, este părerea lui Nichols.

Adăugăm noi, dacă acestea sunt rezultatele din Statele Unite ale Americii, oare cum ar arăta acestea dacă sondajul s-ar repeta în Europa. Cu siguranţă, s-ar demonstra că gradul de cunoaştere al doctrinelor de bază ale credinţei creştine, este cu mult sub nivelul celor de peste ocean. În Europa umanismul este la el acasă.

Traducere și adaptare Beni Drădici

Sursa:  LifeWay Research

https://benidradici.wordpress.com/2014/12/14/ce-cred-crestinii-din-secolul-xxi/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.