Fereastra mică a ecranului mare

PhilipYanceyScriitorul american PHILIP YANCEY a avut 4 zile de conferință în  România la  Hotel “NAPOCA” din Cluj

(sala Romană – 25-28.X.2010)

Peste 500 de tineri, si o mâna de oameni trecuti de 50 de ani, l-am ascultat cu sufletul la gură pe expertul în comunicare, împletind cu măiestrie experiențele vieții sale cu învățătura desprinsă din Sfânta Scriptură.

Când crainicul televiziunii nationale din Ukraina, imediat după numararea voturilor la alegerile prezidentiale din anul 2004, anunța contrar asteptarilor,  că Viktor Iuscenko tocmai pierduse alegerile prezidentiale, pentru surdo-muți, într-un colț al ecranului mare, o doamnă le transmite „ascultătorilor” săi ca au fost furați, că rezultatul alegerilor este trucat și,  sunteți deci cu toții îndemnați să ieșiți în  piața capitalei si să protestați cu insistență. Privitorii surdo-muți au anunțat de îndată si pe altii si au ieșit cu mic si mare în piață să protesteze si, ca urmare intervenției din colțul mic al ecranului, s-a repetat votul care fusese măsluit.

In lume, sunt multe voci. Mulți crainici pretind că dau ora exactă în diferite domenii, că ei ar spune adevărul. Insă la împlinirea vremii, Domnul Dumnezeu L-a trimis in lumea noastră pământeană pe Însusi Fiul Său să ne vorbească despre adevăr si viața vesnică, despre păcat si salvare. Prin proorocul Ioan, spune că  Isus este plin de har și de adevar, că El e Acela care ridică păcatul lumii. Prin El primim har după har. Isus e ușa si calea harului pentru om. In Psalmi găsim scris „prin lumina Ta vedem lumina”.

De fapt Isus introduce ca model de a vedea și gândi „fereastra mică a ecranului” prin care trebuie să privim pentru a descifra adevarul din noianul de tablouri prezentate ochilor nostri.

Apostolul Ioan ne povesteste cum fariseii și cărturarii i-au adus la Isus  o femeie care tocmai fusese prinsă în preacurvie.

Dar dis-de-dimineata, a venit din nou in Templu; si tot norodul a venit la El. El a sezut jos, si-i invata. Atunci carturarii si Fariseii I-au adus o femeie prinsa in preacurvie. Au pus-o in mijlocul norodului, si au zis lui Isus: Invatatorule, femeia aceasta a fost prinsa chiar cand savarsea preacurvia. Moise, in Lege, ne-a poruncit sa ucidem cu pietre pe astfel de femei: Tu dar ce zici? Spuneau lucrul acesta ca sa-L ispiteasca si sa-L poata invinui. Dar Isus S-a plecat in jos, si scria cu degetul pe pamant. Fiindca ei nu incetau sa-L intrebe, El S-a ridicat in sus, si le-a zis: Cine dintre voi este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra in ea. Apoi S-a plecat iarasi, si scria cu degetul pe pamant. Cand au auzit ei cuvintele acestea, s-au simtit mustrati de cugetul lor, si au iesit afara, unul cate unul, incepand de la cei mai batrani, pana la cei din urma. Si Isus a ramas singur cu femeia, care statea in mijloc. Atunci S-a ridicat in sus; si, cand n-a mai vazut pe nimeni decat pe femeie, Isus i-a zis: Femeie, unde sunt parasii tai? Nimeni nu te-a osandit? Nimeni, Doamne, I-a raspuns ea. Si Isus i-a zis: Nici Eu nu te osandesc. Du-te, si sa nu mai pacatuiesti.) Isus le-a vorbit din nou, si a zis: Eu sunt Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe Mine, nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii. “ (Ioan 8.2-12)

Probabil acea femeie era adusă îmbrăcata în dezordine, mai mult dezbrăcată. Ea era singura în discordanță cu toti ceilalti, oameni la locul lor. Ea era singura pusă la zidul infamiei de toți ceilalți aflați cumva de partea onoarei și acuzând-o cu mânie „sfântă”.

Ei văd două tabere de oameni: buni, în prima;  și răi în cea de a doua.

Însă Domnul Isus vede două tipuri de oameni.

(1) oameni care au nevoie de har, dar nu-si dau seama de aceasta.
(2) oameni care au nevoie de har!

Philip Yancey povesteste cum, din scurt, înainte cu doar o lună de zile, a fost solicitat să accepte să meargă la o întrunire, dar înainte de a putea spune NU, el nu știa că audiența era formată de prezenșa a 100 de prostituate.

Philip Yancey le spune doresc nu numai să le vorbesc, dar si să le ascult. Bine, aveti 3 ore într-o dimineață. Aceslora, le-a pus si aceasta întrebare: „Oare de ce a spus Domnul Isus ca prostituatele si vamesii vor merge in raiul lui Dumnezeu inaintea oamenilor religiosi?” O bulgăroaica a răspuns: :”Orice om, pe măsura ce crește, are nevoie de cineva la care să privească în jos. Ori mai jos de noi, nu mai e nimeni

Insă, când esti cel mai jos, strigi “AJUTOR!”

Observați cum, ]n pildele lui Isus, personajul negativ, mai pe urmă,  e cel vorbit de bine. Ecranul mare vorbeste de fariseii mândri, cunoscători de Scriptură, ca acela plecat după rugăciunea sa, neîndreptățit. Nu la fel s-a întâmplat cu vamesul care nu îndrăznea să ridice cel puțin capul, spunând doar „Ai milă, Doamne, de mine, păcătosul!”

Ecranul mic vorbește de răscumpararea și îndreptățirea celor mici si opresați de nevoi.

Nu pe rabini îi înalță Isus, ci pe samariteanul milostiv. Pe femeia samariteancă (Ioan 4), izolată de societate și aflată la a cincea încercare de a forma o familie! Eroul e fiul plecat de acasă, risipitor, nu cel bun, rămas acasă cu tatăl.

Biserica, e așadar, un loc sigur pentru păcătosi, nu pentru farisei.

HARUL poate veni prin fisurile din viața ta!
Minunează-te și primeste-l cu bucurie!
El e aproape de fiecare dintre noi!

GLORIE DOMNULUI ISUS!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.