Despre lansarea cărții «Gânduri pastorale»

Dialog intre generațiiÎntr-o atmosferă de sărbătoare a avut loc la Dej (13 Decembrie 2014)  lansarea cărţii Gânduri pastorale – un dialog între generaţii, scrisă de pastorii Ionel Mânzat şi Costel Ghioancă 

Lucrarea este în mare parte contribuţia pastorului Ionel Mânzat, cel care după mai bine de 60 de ani de slujire ne împărtăşeşte principii pastorale practice, bazate pe texte biblice şi exemplificate prin situaţii reale de viaţă.

Contribuţia subsemnatului este minimală: adeseori exprim anumite întrebări şi tensiuni cu care trăim noi, generaţia mai tânără, sau îndrăznesc să prezint propria viziune asupra unor teme pastorale, prin ochii unui începător în slujirea pastorală. Modul în care ar trebui interpretat acest „dialog” rămâne, desigur, la latitudinea cititorilor.

Cartea este foarte utilă deoarece aproape tot ce spune pastorul Mânzat trebuie subliniat și se poate constitui ca o serie de maxime pastorale de mare folos.

La lansarea cărții ne-am bucurat de o audiență de aproximativ 100 de persoane. Alături de un număr de credincioși din Dej și împrejurimi au fost prezenți mai mulți pastori și prezbiteri din diverse biserici evanghelice, un preot ortodox, dar și oficialități  importante ale municiului Dej – primarul Costan Morar și  viceprimarul Aurelian Mureşan -,  sau viceprimarul comunei Mica, Roland Tiberiu Zelencz.

Evenimentul a fost cu adevărat unul spiritual-cultural, întrucât alături de cei menționați mai sus au fost prezenți și profesori, poeți și alți oameni de litere.

Lansarea de carte a debutat prin intonarea colindului „O ce veste minunată”, urmată de o rugăciune rostită de către fratele Liviu Cioflică, secretarul Comunității Baptiste de Cluj, dar și moderatorul acestui eveniment.

Rând pe rând, după ce au luat cuvântul cei doi autori ai cărții, au rostit cuvinte de apreciere mai multe persoane, dintre care îi amintim pe următorii:

Vasile Tămaș, președinte al Comunității Baptiste de Cluj – 

pastorii:  Aurel Boșca (Chiuiești),  Vasile Bel (Târgu Lăpuș), Petrică Mânzat (Dobric) și Nicu Mânzat (SUA)

prezbiter Cornel Haranguș

Primar Municipiu Dej:  Costan Morar

viceprimarii:  Aurelian Mureşan și  Tiberiu Zelencz

preot ortodox:  Ioan Buftea din Dej. Dar  și alte persoane prezente.

Lansarea de carte s-a încheiat cu rugăciunea pastorului Vasile Tămaș, urmată de achiziționarea de carte și autografe din partea autorilor.

În final, toți cei prezenți au fost invitați la demisolul Bisericii Baptiste «Speranța» Dej – locul unde a fost lansată cartea – pentru a continua  frumoasa părtășie și pentru a ne bucura de deliciul vestitelor sărmăluțe ardelenești.

Pastor Costel Ghioancă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.