Peter Costea: Un sondaj care dă vești bune pentru America

Relationships in AmericaSe impune „Fiilor Luminii” să influenţeze cultura şi spaţiul public. Mai ales în privinţa provocărilor majore cu care societatea seculară se confruntă. Există doar două opţiuni: fie „Fiii Luminii” biruiesc provocările secularismului, fie ele ne biruiesc pe noi. Cale de mijloc ori neutralitate nu există.

Există nădejde! Și iată că, din această privinţă, parvin veşti bune privind creștinii evanghelici din America, publicate săptămâna trecutăMark-Regnerus într-un studiu al cercetătorului  Regnerus, sociolog şi profesor la Universitatea din Texas (Austin).

Marc Regnerus este creştin (catolic) şi unul dintre cei mai proeminenţi sociologi contemporani ai Statelor Unite. Când Regnerus vorbeşte, lumea ascultă. În sensul acesta raportul lui este bogat în informaţii şi nu dezamăgeşte.

Titlul Raportului este Relationships in America (“Relaţiile în America”). Este bazat pe informaţii obţinute de la 15.738 de respondenţi între 18 şi 60 de ani privind valorile, religia, sexualitatea, căsătoria, moralitatea şi alte subiecte similare. Unele concluzii sunt îmbucurătoare pentru creştini, dar unele dezamăgesc. Vestea bună este că majoritatea covârşitoare a creştinilor evanghelici care au participat la studiul lui Regnerus resping provocările seculare privind familia, credinţa, căsătoria, avortul şi moralitatea şi se identifică mai pe deplin cu învăţăturile Sfintei Scripturi privind aceste subiecte. Ei resping căsătoriile homosexuale, impuritatea sexuală, vizualizează mult mai puţină pornografie decât restul societăţii şi nu se conformează eticii sociale în vogă în zilele noastre. Evanghelicii constituie aproximativ 35% din populaţia Americii, iar influenţa lor în viaţa publică încă rămâne solidă. Concluzia lui Regnerus este că Evanghelicii Americii nu au nicio intenţie de a-şi schimba doctrina de dragul de a fi acceptaţi de societatea seculară.

Vă recomand un articol excepţional privind Raportul lui Regnerus, publicat pe 5 Decembrie în publicaţia catolică First Things. Titlul lui este Why Christians Care About Sex? (“Creştinilor le pasă de sexualitate”) şi poate fi citit aici: http://www.firstthings.com/…/12/why-christians-care-about-s…

peter-costeaPeter Costea

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.