Iosif Țon deturnează programul bisericilor din Arad

palatul-cultural-si-filarmonica-de-stat-din-arad_50c3288f735b5Articolul lui Paul Morar Cine este astăzi Iosif Țon: “Teologul” NAR în România  – excepțional, l-am repostat (aici) deoarece a dezlegat cameleonismul  lui Țon

Dar un frate s-a mâniat pentru acele dezvăluiri epocale, comentând cu aspru reproș, însă i-am răspuns  că, deși-i înțeleg și-i respect oful,  nu-i pot publica replica din motive de bun simț.

… De când e în dizgrație, pe Iosif Țon l-am ascultat din sală, în România (2013- Dej), la fel,  într-o duminică după-amiaza când 3…4 biserici și-au suspendat programul. În ce mă privește, n-a fost chiar ușor să depistez ceva … extraordinar, pro sau contra. Mă bazez și pe părerea unui pastor de vârsta lui Țon. Poate doar faptul că propovăduirea lui Țon, nu zidește, dar poate că în subconștient lucrează totuși ceva…

Cert însă este faptul că cei care îl cheamă în biserici, și adepții săi,  se așteaptă la ceva senzațional, pe care ceilalți nu-l pot face.

Dar la fel de cert este și că fratele Țon tace șiret și … lucrează prin biserici și prin scrieri promovând otrava New Age. Nu se supune unei discipline de confirmare și/sau negare față de  cultele baptiste sau penticostale, ale forurilor acestora. Dar umblă în bisericile “acestora”, la cei care îl primesc. Și are conferințe în zilele de duminica, cu creștini de la aceste biserici evanghelice.

I-am ascultat mărturia cu vindecarea a fiicei lui Țon (Dora Ghitea). Transmite cum atitudinea i  s-a schimbat. Dacă până atunci ea ar fi fost o creștină normală, de la vindecare ea e altfel, credința ei a devenit altfel… Pentru cineva care ascultă mărturia aceea de 2…3 ori, se va mira că abia de-acum începe să creadă… să fie … Chiar, ce începe să fie…?

Un lucru e clar: pentru Dora Ghitea (Țon) și Iosif Țon, “ziua vindecării” le-a înclinat puternic balanța crezului lor. Vindecarea ”aceea” dă tonul și substanța credinței lor. De atunci viața și vorbirea le sunt subjugate acestui cuvânt, devenit magic pentru ei, ”vindecare”.

PREDICAREA LUI ȚON

Dar mai trebuie subliniat un lucru: în predicile lui Iosif Țon, ulterioare momentului cu vindecarea, tema vindecării e de nelipsit. Și am observat și simțit,  că nu-L laudă pe măsura măreției Sale pe Domnul Dumnezeu. Invocând și  practicând  procesul vindecării, la încheierea predicilor sale, Iosif Țon nu invocă autoritatea și voia Domnului, prin ceea ce face, invitând pe cei care doresc vindecarea în față. Țon nu pune accentul că vindecările sunt în Mâna Domnului, dependente de voința Sa, de credință (care e un dar de la Domnul), nu indică nici spre puterea Evangheliei venită din Cer. Plutește simțământul lucrării “sale” (a lui Țon), acum “fac” asta și aia, după cuvântul Evangheliei.

Țon intră într-un ritual standard de oficiere a unei practici prestabile de dânsul. Chestiunea este și că, de-un timp, dintr-oadată, vine și „lucrează” pentru vindecări. A schimbat propovăduirea Evangheliei – pe Hristos, și El răstignit – ca pondere și conținut, alocând mult timp și energie pentru acest aspect, al vindecărilor.

În rest, demersul lui Țon a fost excelent identificat și demontat de fratele Paul Morar:

“Deși pentru multi e evident faptul că mișcarea NAR e o mișcare de tip New Age și nu una creștină, se pare că Iosif Țon nu realizează acest lucru și continuă să promoveze tot felul de “profeți” NAR și învățăturile lor false.”

3 thoughts on “Iosif Țon deturnează programul bisericilor din Arad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.