Nevoia noastră de mulțumire

MulțumireaCe este mulțumirea?

Între a mulțumi și a fi mulțumitor, e o mare diferență. Mulțumirea este o trăsătură esențială a caracterului uman. Pe undeva, caracterul nostru este în mâna noastră, depinde de ce urmărim să facem și cum să ne comportăm. Caracterul e determinat de gândirea, de deciziile, dar mai ales de faptele noastre. Și este cumva asemeni unei bucăți mari de marmoră în mâna sculptorului, dar fiecare lucrează în sine însuși,  lucrează la cizelarea propriului sine,  la definitivarea destinului său, al celui veșnic neschimbat.

Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.” – Efeseni 5:20

Secretul multumirii 3Poate mulți sunt cei care au citit seria povestirilor de Harriet Lummis Smith ”Pollyanna-Secretul multumirii” în care protagonista totdeauna avea o stare  de mulțumire, indiferent de situațiile bune sau neplăcute prin care trecea, bucuria, optimismul și bunătatea o împresurau, și sentimentul de mulțumire și de recunoștință pentru cei cu care veanea în contact era sentimentul care răbufnea totdeauna.

Cum faci, însă, să ai această stare normală, pretinsă de morala învățăturii creștine?

Însuși Isus Cristos ne este un bun model. El, înaintea unei situații dificile, când se afla lângă oamenii aflați în nevoi, avea o stare de mulțumire înaintea Tatălui. Iată-L că se află în familia îndoliată a Mariei și Martei, căci Lazăr, fratele lor, murise. Dar Domnul Isus, ce face mai întâi? El vine cu mulțumire la Tatăl: „Tată, Îţi mulţumesc că M-ai ascultat.” (Ioan 11:41), chiar mai înainte ca Dumnezeu să producă învierea lui Lazăr, prin puterea Sa.

Dar și apostolul Pavel spune: “Mai întâi mulțumesc Dumnezeului meu, prin Isus Hristos, pentru voi toți, căci credința voastră este vestită în toată lumea.” (Rom.1:8)

Starea firească a omului superficial este aceea că el este  mulțumit atunci  când toate îi merg bine. Dar când ceva, doar un singur lucru și aspect al vieții, chiar dacă acesta e nesemnificativ față de toate celelalte lucruri din viața sa, omul devine de regulă nemulțumit. Și atunci nu mai  mulțumește pentru toate celelalte binefaceri din viața sa.

Dar cui trebuie să mulțumească pentru multidudinea de binecuvântări și împliniri primite?

Copiii, mulțumesc părinților. Mulțumesc educatorilor, tuturor celr care au contribuit la împlinirea și desăvârșirea lor.

Dar omul matur? Cei mândri și plini de sine se văd pe ei înșiși meritorii. Că ei au muncit, că ei au dres și făcut tot ce au și unde au ajuns și …. nu mulțumesc la nimeni!

Dar, în schimb, cei care au credință și știu că „prin lumina Ta vedem lumina” (Ps. 36:9) că „Tu ne-ai creat și ai Tăi suntem, noi, și pământul și tot ce cuprinde” că „nimic nu am să nu-l fi primit de la Tine” – toți aceia vor mulțumi neîntârziat lui Dumnezeu (în Numele Lui Isus) pentru toate lucrurile din viața lor.

Da, și atunci când ești în necaz, în lipsă, în strâmtorare, când vei începe și-i vei mulțumi Domnului că „Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie” (Ps. 23:4), El este credincios și drept să facă lucrul acesta cum a promis și de îndată mângâierea Lui îți va inunda inima, iar mulțumirea și pacea îți vor stăpâni viața chiar și în necazuri. Glorie Domnului!

Avem pentru ce să-i mulțumim și să-i fim totdeauna mulțumitori lui Dumnezeu: pentru Fiul Său iubit care S-a dat pe Sine ca jertfă pentru păcatele mele, pentru răscumpărare și înfiere, pentru că sunt fiu și moștenitor, iar El este la Tatăl unde mijlocește și ne pregătește un loc fericit pentru veșnicia luminoasă din Împărăția Sa.

——————————————

Citiți  AICI (online) cartea  ”Pollyanna-Secretul multumirii” de Harriet Lummis Smith

One thought on “Nevoia noastră de mulțumire

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.