Mark Driscoll și John Piper: Și demisiile lor, temporare!

În ultimul timp apar tot mai muMark Driscolllte cazuri de pastori care demisionează nu din cauza banilor sau a femeilor ci datorită unor deficiențe de caracter la nivel de atitudine… de exemplu mândria sau dorința de control.

Cel mai recent caz este cel al lui MARK DRISCOLL, pastorul uneia din cele mai de succes biserici din Statele Unite și unul din cei mai renumiți predicatori ai zilele noastre.

În urmă cu o săptămână, acesta a decis să se retragă temporar din poziția de conducere în biserică, până ce vor fi clarificate multiplele acuzații care s-au adunat împotriva lui în ultimii ani.

Iată câteva din aceste acuzații: postarea unor mesaje licențioase pe un forum sub acoperirea unui pseudonim; plagierea mai multor pagini într-o carte fără a cita sursa; plătirea unei companii de marketing cu $200.000 pentru ca o carte scrisă de el să ajungă bestseller; un stil de vorbire abuziv față de cei cu care e în dezacord; manifestări de mânie necontrolate; comportament intimidant

O mare parte din aceste acuzații au fost recunoscute de către Mark Driscoll, acesta declarând printre altele că “Dumnezeu nu este onorat de conflicte, lupte, lipsă de unitate, certuri, bârfe sau orice alte lucruri care nu sunt în concordanță cu roada Duhului Sfânt. Îmi pare sincer rău și regret profund toate acele situații în care nu am reușit să trăiesc în pace cu toți oamenii.”mark-driscoll

Potrivit ultimei declarații publice a lui Mark Driscoll, acesta a exprimat speranța că următoarele săptămâni (în care bordul de conducere va investiga acuzațiile aduse) îi vor oferi ocazia să proceseze ultimele evenimente, să se vindece și să crească.

Cel puțin aparent, ceea ce i s-a întâmplat lui Mark Driscoll este dovada modului în care acumularea treptată a puterii și faimei poate să corupă chiar și pe cei mai bine intenționați dintre noi. Iar din păcate cazul lui nu este singular.

În martie 2010, renumitul pastor JOHN PIPER și-a luat o pauză de 8 luni de la slujirea în biserică, declarând că sufletul său, familia sa și lucrarea sa au nevoie de o cercetare a Duhului Sfânt.

Într-un interviu acordat ulterior, Piper a declarat că în acel timp a adresat câteva din păcatele pe care le-a observat în inima sa, menționând “egoismul, mânia, victimizarea, învinovățirea altora și un comportament ursuz.

john-piper

John Piper a fost urmat, la aproximativ un an, de C. J. Mahaney, președintele Sovereign Grace Ministries (o rețea de aproape 100 biserici).

Acesta a decis de asemenea să ia o pauză temporară de la conducere, justificându-și demisia prin nevoia de a rezolva unele deficiențe ale caracterului său. În acel context, el a menționat mai multe atitudini nepotrivite, printre care „exprimări variate de mândrie, înșelare, judecată și ipocrizie.

mahaney

Sociologul Scott Thumma, care a studiat megabisericile din SUA, a spus următoarele:

“Sentimentul meu este că mulți din liderii religioși faimoși sunt foarte conștienți și se păzesc în mod intenționat de ispitirile sexuale și financiare, dar uită că mândria merge înaintea căderii.”

Dacă suntem onești cu noi înșine, vom recunoaște că fiecare dintre noi avem de luptat cu eul nostru. Dintr-un anumit punct de vedere, eu mă bucur că nu am mai multe daruri speciale, un succes mai mare, mai multă faimă sau o poziție mai înaltă, fiind conștient că în această situație lupta împotriva mândriei ar fi mult mai dură.

Știind cât de vulnerabilă este inima noastră, înțeleptul Solomon ne-a sfătuit „să ne păzim inima mai mult decât orice” (Proverbe 4.23). Sper ca fiecare din noi să aibă succes în împlinirea acestor cuvinte!

Dincolo însă de aspectele negative ale circumstanțelor în care diverși pastori au ajuns să renunțe la slujbele lor, trebuie remarcat și un fapt pozitiv: ei au recunoscut public acele păcate din viața lor și au decis să le acorde atenție.

În România însă se predică un soi de perfecțiune spirituală care face ca pastorii să se simtă neconfortabil în a-și admite slăbiciunile.

Retoric, întreb, câți lideri religioși români ar fi gata să renunțe temporar la slujbele lor, mărturisind că au nevoie de o cercetare a Duhului Sfânt pentru îndreptarea unui comportament mândru, ipocrit, mânios sau intimidant?

Sursa: http://pentrusufletultau.wordpress.com/2014/08/27/decaderea-lui-mark-driscoll-sau-un-nou-motiv-pentru-care-pastorii-se-retrag-din-functie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.