Despre Osho: ”Ce este adevărul?”

citind-biblia«…Dacă iubești adevărul … [vei recunoaște cinstit că] …nu ești calificat în a comenta filozofia lui Osho … dacă tu ai parcurs măcar una din cele peste 400 de cărți rostite de el […] Biblia am citit-o de la 9 ani, la fel și toate cărțile mari ale lui Spurgeon…»

Anonimo Arrogante

Nu sunt un om oarecare, unul mai special, din moment ce am o  corespondență cu cineva care declară că apreciază adevărul și crede că e important să-l iubească, dar care mă acuză de…plagiat (deoarece folosesc gânduri și idei ale altora) și  de incompetență cu privire la filozofia lui Osho.

 

Biblia, în ochii săi,  pare de mare importanță, din moment ce de la 9 ani a și citit-o! Ca și cum n-ar fi fost îndeajuns, nu știm însă cum de a intuit că e de bun augur, s-a lăsat ademenit de „toate cărțile mari ale lui Spurgeon...” – însă nici măcar nu știu la care dintre ele se referă, sau care ar fi acestea, mari. Dar, cu toate acestea, mărturisesc că îl cunosc pe Spurgeon aproape la fel de bine ca pe Eminescu, pe care, azi, îl vedem și nu e.

Sunt de părere că, atunci când te îndrăgostești de Eminescu sau de Biblie, nu mai poți fi îndrăgostit de Adrian Păunescu sau de filozofia lui Osho. Dar, vorbele de apreciere pentru poetul de la Bârca, spuse de un confrate al său, Jianu Liviu-Florian, ele rămân, ca îndreptățite. Zic asta pentru a știt tot omul, că nu dărâmăm ceea ce este bun sau a fost bun printre noi, înălțându-ne pe noi înșine sau ceea ce nu este demn de mărire.

Nu-mi dau cu părerea prea ușor, nici cei cu simțul literar critic ascuțit n-o fac prea des, să zicem privind o ierarhizare a poeților români, de exemplu, dar în particular, fără a sta prea mult pe gânduri, enumăr cu ușurință  5…7 dintre cei așezați printre primii 10!  Însă, pentru proză, îmi e mult mai dificil să mă pronunț, și am impresia că și critica de specialitate nu se grăbește să emită  un astfel de  …decalog.  În ce mă privește, merg pe mâna lui Alex Ștefănescu, fără comentarii!  A, în filozofie e cu mult mai ușor, dar cei îndreptățiți o vor face într-un fel sau altul, îndrumând cititorii și în această direcție cu mult discernământ.

***
Așa e, nu sunt calificat în a comenta filozofia lui Osho, nici cărțile sale. Nici nu am intenția asta, dar nici nu e și nici nu a fost una din preocuprile mele. Dar, pentru a îndruma un orb, care întreabă „care e  drumul bun, ca să merg pe el?” – ei bine, din această cauză, m-am documentat suficient de bine, să-l  pot atenționa măcar pentru o parte din pericolele și ispitele la care riscă dacă (accidental sau nu) o ia sau intră pe această fundătură, numită Osho.

Nu sunt deci calificat în a preda filozofia Osho, asta deoarece, așa cum spune Nichita Stănescu „Amintirea e o stare de spirit” – ori eu refuz să mă încarc cu atfel de „amintiri” (de studii filozofice și experiențe) negativiste, întunecate, imorale, și pe care le condamn și, pe care ulterior refuzam oricum să mi le amintesc, ci să mi le reprim. E clar?

Corect, Biblia spune „cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun.” (1 Tes 5:21) Oricum aș spune-o, pentru cineva care nu vrea să primească un sfat bun, nu-l va primi. De unde știu că filozofia lui Osho e rea și periculoasă? Citiți printre rânduri, cum spune corespondentul meu, și chiar prin ceea ce am spus și voi mai spune, ne va edifica pe fiecare.

Alcoolul e periculos pentru unele persoane, mai mult decât pentru celelalte. Pentru cineva care nu consumă băutură alcoolică, nu e rea, nu e bună, n-are de-a face cu ea, e ok. Dar pentru cineva care își pierde uzul rațiunii, consumând, care face accidente mai mari sau mai mici, care își ruinează viața, pentru un astfel de om e…rea. Din cale afară de rea. Pentru el nu a fost deloc bine că a cercetat un astfel de lucru, consumându-l. Mai bine se documenta….superficial….și necalificat…și ar fi renunțat. Da, e adevărat și corect (după spusele interlocutorului meu) nu va deveni un om calificat să vorbească despre alcool…pentru cineva care nu vrea să-i acorde (în ochii lui) acest drept … legitim.

Drogurile sunt periculoase și nesănătoase pentru om. Ce să zicem, cum să procedăm cu ele? Să le cercetăm, consumându-le? Pentru interlocutrul meu, cu păreri personale … neașteptate, poate sucite, poate de Gică contra, nu-mi cere părerea, foarte bine. Nu consumă, nici nu are nevoie de avizare. Vrea să-și dea cu părerea, e treaba lui, nu discut chestiunea. Dar, prietenilor, nu le dau deloc recomandarea să încerce, să guste droguri, să vadă ce și cum. De ce? Sunt destul de informat și de documentat, deși n-am văzut și n-am consumat droguri.

Nu aș crede că mai e cazul să mai lămuresc  mai mult de atât, cum de știu când o filozofie e rea? Aici fac trimitere evidentă spre Osho.

Pentru cine are capul bun (dar cine știe asta?),  poate citi (cu înțelesul e însă mai greu) filozofia lui Blaga, Noica, Liiceanu, Pleșu. Nu văd – așa la o primă pronunțare, globală – ce mare pericol ar fi (exagerez, evident, pentru că întotdeauna există un pericol când omul se bagă în lucruri prea mari și grele pentru el). Însă întotdeauna e un foarte mare pericol când omul se lasă atras de ceea ce-i poate otrăvi sufletul. De asta e vorba. Bine, ceea ce pentru unii e de-a dreptul otravă, pentru alții nu e decât un virus care-l îmbolnăvește, iar pentru cei care sunt bine consolidați și edificați cu adevărul și curățiți prin el (dar cine poate risca?), doar aceia sunt eventual imuni – dar cine poate trăi printre gunoaiele lumii fără să se murdărească? Cine?

Istoria medicinei stă mărturie că până pe vremea lui I.C. Parhon (1874-1969) nu se cunoștea că microbii sunt și pe mâinile medicilor dacă nu se spală foarte bine cu săpun… Descoperirea, aceasta minoră, a revoluționat în bine starea de sănătate medicală a omenirii…

Când cineva se atingea de un mort, în vechime, trebuia să te anunțe de departe, strigând astfel să-l auzi: Necurat! Necurat! Bine, cei care au SIDA, mult mai necurați decât a te atinge de un mort, nu-și strigă necurăția, ci participă la mesele de iubire din Cluburi de meditație și de “refugiu religiosOsho – e drept că s-a ajuns de trebuie să prezinte un act că sunt sănătoși și n-au SIDA – asta e filozofia Osho, normal că nu am calificarea practică (Doamne, apără și păzește, Te rog), de a preda filozofia Osho, decât pe aceea de negare a lui Osho și a învățăturii sale imorale.

Pentru simpaticul și arogantul meu corespondent, nu sunt calificat a comenta filozofia Osho, după cum se vede nici n-o fac, dar oamenii „lui” o condamnă prin ceea ce fac. L-a citit pe Spergeon, a citit Biblia la 9 ani, oare ce ar spune dl Liiceanu sau dl Pleșu? A înțeles că numai Isus Hristos (ca om) s-a putut atinge de un mort, fără să fie contaminat? El are Sângele Tatălui, prin sângele Său, cel credincios este curățit orice păcătos murdar, prin credință și pocăință. Și vindecat, dacă asta e voia lui Dumnezeu.

A întrebat de Pavel din Tars. Și de această dată, marele învățat, are un cuvânt pentru noi: „Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos.” – Coloseni 2: 8

Apostolul Pavel, considerat unul dintre cei mai înțelepți oameni din toate timpurile, indică spre izvorul înțelepciunii, pentru ca omul : “să cunoască taina lui Dumnezeu Tatăl, adică pe Hristos, în care sunt ascunse toate comorile înţelepciunii şi ale ştiinţei.” – Coloseni 2: 2-3
***
Apropo de adevărul invocat de anonimul corespondent, e bine să mai aduc câteva luminițe.

Atunci când Pilat stătea pe scaunul său de judecător, înaintea lui Isus Hristos, pârât de iudeii fățarnici și invidioși, Pilat i-a zis: ”Ce este adevărul?” – Ioan 18: 38, atunci îl avea chiar în fața sa, dar întreba retoric… căci El nu răspunde decât celor umili și însetați după adevăr și neprihănire (dreptatea lui Dumnezeu).

Domnul Hristos,  ucenicilor Săi le spuse în mod clar și indubitabil:

Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. […]  Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.” (Ioan 14:6; 17:3)

Dragi cititori, apostolul Pavel le scrie corintenilor eseul său despre iubire în 1 Corinteni 13, dar precizează: “Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. ” (1 Corinteni 13:11)

Dacă Ponta a dat o lege mai favorabilă pentru tinerii absolvenți de liceu, dreptul la 3 încercări de a lua  examenul de maturitate (BAC-ul) – harul de-a fi mântuiti (salvat de pedeapsă pentru păcat, cu drept de intrare în Împărăția luminii, a lui Dumnezeu), mai acționează în lume, ca ofertă a Jertfei lui Isus Hristos.

Deci, oricine mai poate încă alege să-și dea examenul de maturitate, alegând viața cu Hristos, prin credință și har. Și lăsând filozofiile lumii (precum aceea a întunericului și imoralității, ale sex-guru-lui Osho), alege calea luminii, aceea a Evangheliei lui Isus. Și nu vei regreta niciodată. Amin.

One thought on “Despre Osho: ”Ce este adevărul?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.