CEDO RESPINGE CASATORIILE HOMOSEXUALE

casatorii_mixteVesti bune!

Pe 16 iulie Curtea Europeană a Drepturilor Omului (“CEDO”) a refuzat să recunoască un drept la căsătorii homosexuale, în Convenția Europeana a Drepturilor Omului (“Convenție”).

Cu sediul la Strasbourg, CEDO interpretează Convenția, ea fiind adoptată în 1949. Țările care subscriu la Convenție formează Consiliul Europei. În prezent 47 de țări europene sunt membre în Consiliul Europei. România a aderat in 1993, ultima țară care a aderat fiind Montenegro în 2007.

 

Decizia din 16 iulie

Decizia CEDO e foarte importanta si relevantă, si deasemenea încurajatoare pentru cei care cred în, si promovează, casatoria si familia naturală alcatuită din bărbat si femeie.

Cazul a inceput in Finlanda in iulie 2007 când un barbat, casatorit cu o femeie din 1996, dar care se identifica ca femeie, a solicitat autoritatilor finlandeze să-i acorde noi acte de identitate care să-l identifice ca fiind femeie. Autoritatile i-au respins cererea. In 2009, însă, bărbatul si-a schimbat sexul biologic in femeie. Din 2002 avea un copil din căsătorie, dar legislatia finlandeză nu permitea, nici atunci si nici azi, căsătorii intre persoane de acelasi sex. In timp, cazul a ajuns la CEDO. Pe 16 iulie Marea Camera a lui CEDO (așa numita “Grand Chamber”) a emis Decizia finala, de 17 la 3, respingând cazul.  A fost respins din mai multe motive.

In primul rind, legislatia finlandeză in vigoare instituie casatoria naturala barbat-femeie. In al doilea rind, CEDO a reafirmat, asa cum deja a facut-o de mai multe ori, ca, in prezent, Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu poate fi interpretata ca impunând o obligatie asupra statelor membre sa permita casatorii intre persoane de acelasi sex. (Paragraful 71: “The Court reiterates its case-law according to which Article 8 of the Convention cannot be interpreted as imposing an obligation on Contracting States to grant same-sex couples access to marriage.”) Observând că, la ora actuala, doar zece (10) țări din Consiliul Europei acordă homosexualilor dreptul la casatorie, CEDO deasemenea concluzioneaza că “it cannot be said that there exists any European consensus on allowing same sex marriages”. (“Nu se poate spune ca exista vreun consens european privind permisibilitatea casatoriilor de acelasi sex”.) (Paragraful 74)

In plus, CEDO a respins noțiuna că ar exista un drept la casatorii homosexuale conferit de Articolul 12 al Conventiei conform caruia “barbatii si femeile ajunsi la varsta casatoriei au dreptul sa se casatoreasca si sa formeze o familie, in conformitate cu legile nationale care guverneaza exercitarea acestui drept”. Din nou, CEDO reafirma, in Paragraful 96, ca “Article 12 cannot be construed as imposing an obligation on the Contracting States to grant access to marriage to same-sex couples”. (“Articolul 12 nu poate fi interpretat sa impuna o obligatie asupra Statelor Contractante sa permita acces la casatorie cuplurilor de acelasi sex”.) Dimportiva, Articolul 12, continua Decizia CEDO, “secures the fundamental right of a man and woman to marry and to found a family”. (Articolul 12 “confera dreptul fundamental al unui barbat si al femeii sa se casatoreasca si sa formeze o familie”.)

Implicatii pentru Romania

Implicatiile acestui caz pentru Romania si tarile membre in Consiliul Europei sunt imense. In primul rind, Romania poate revizui dupa plac Articolul 48 din Constitutie sa definesca casatoria barbat-femeie. Deciziile CEDO nu ii stau in cale. In al doilea rind, CEDO reafirma ca, in absenta unui consens european privind casatoriile homosexuale, CEDO trebuie sa acorde o mare marja de apreciere Statelor Membre privind legislatiile interne in domeniul casatoriei si vietii de familie. (Paragraful 75) Intrebarea deci este: cind, sau daca, va ajunge Consiliul Europei, in timp, la “consensul” mentionat de CEDO privind casatoriile homosexuale? Cind toate cele 47 de state membre le vor legaliza? Ori jumatate dintre ele? Ori majoritatea dintre ele? Greu de spus. Decizia nu spune. Pe moment doar zece (10) state din Consiliul Europei au legalizat casatoriile homosexuale. Pina la 47 mai sunt multe si se pare ca doar putine tari europene au mai ramas care probabil le vor legaliza in urmatorii citiva ani, printre ele probabil Finlanda, si cam atit. Cert este ca odata ce CEDO decreteaza existenta un “consens” european privind dreptul la casatorii homosexuale, nicio tara din Consiliul Europei nu le va mai putea interzice.

Partea incurajatoare, insa, este ca tot mai multe tari din Europa de Est si de Sud interzic casatoriile homosexuale prin legislatie interna ori constitutie. Romania a facut-o in 2009 in noul Cod Civil. Croatia a adoptat un amendament constitutional care defineste casatoria traditionala in 2013 si Slovacia a facut la fel anul acesta. Constitutia Germaniei si ea defineste casatoria naturala si nu e de asteptat ca ea sa fie schimbata curind sa permita casatoriile homosexuale. Georgia si Macedonia pregatesc si ele amendamente constitutionale de interzicere a casatoriilor homosexuale.

Care e miza pentru Romania si miscarea pro-familie europeana? Sa prevenim atingerea acelui “consens” despre care vorbeste Decizia CEDO. Toti vecinii Romaniei definesc casatoria naturala in constitutie: Serbia, Bulgaria, Moldova, Ungaria, Slovacia, Ucraina. Cum de numai noi inca raminem o exceptie? Majoritatea covarsitoare a cetatenilor Romaniei, fara deosebire de apartenenta politica, religioasa ori etnica, doresc definirea casatoriei naturale in Constitutie. Nadajduim ca autoritatile Romaniei sa ia aminte si sa demareze actiunile necesare. Casatoria si familia sunt fundamentul societatii. Tarile care deja au legalizat casatoriile homosexuale cunosc un declin al familiei si a culturii familiei nemaintilnit inca in istorie. Iar confuzia sexuala in rindul tinerilor este in crestere. Fara casatorie si familie societatea si civilizatia pur si simplu nu pot dainui.

Interventii si terminologie

In 2013 AFR a incercat sa intervina in cazul de fata, dar fara succes. Pe de alta parte Marea Camera a permis lui Amnesty International sa intervina cu statut de amicus curiae. Amnesty International a sprijinit pozitia trans-sexualului, afirmind, gresit, ca dreptul international recunoaste un drept la nediscriminare pe baza de orientare sexuala. (Paragraful 54) Pozitia lui Amnesty International nu surprinde. De citiva ani, Amnesty International a devenit un varf de lance pentru promovarea agendei homosexuale la nivel international, criticind tarile care nu fac “progres” in acest domeniu.

Decizia ne informeaza si asupra unor termeni noi. Revolutia sexuala contemporana a divizat fiintele umane in heterosexuale si homosexuale. Mai inainte, ele erau clasificate, din perspectiva sexualitatii, tot in doua grupuri: fiinte umane cu un comportament sexual normal, si fiinte umane cu un comportament sexual anormal, printre altele pedofilia, incestul, pederastia, homosexualitatea, ori zoofilia. Asa erau clasificate fiintele umane inca in lumea clasica si in antichitate.

In 2014, revolutia transgenderista imparte fiintele umane in doua categorii aditionale diferite: trans-sexualii (adica fiintele umane care se identifica dupa sexul dobindit prin proceduri medicale), si cis-sexualii (adica fiintele umane care se identifica dupa sexul biologic dobindit la nastere) (Paragrafele 105 si 106) Asta complica si terminologia casatoriei. Daca exista casatorii heterosexuale (adica cele traditionale ori naturale), exista si “casatorii” homosexuale si “casatorii” trans-sexuale. Dupa cum se vede, confuzia continua sa se amplifice.

Decizia CEDO in cazul Hamalainen v. Finland e disponibila in engleza si franceza. Versiunea engleza poate fi citita aici: http://hudoc.echr.coe.int/sites/fra/pages/search.aspx?i=001-145768

NOUTATI PRO-VITA

Felicitari colegilor de la Pro Vita care au câștigat recent un caz pe lângă Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Puteti citi despre actiunea lor aici: http://www.culturavietii.ro/2014/07/03/adevarul-sanctionat-pentru-discriminarea-crestinilor/

Va reamintim deasemenea ca PRO VITA filiala Bucuresti difuzeaza un buletin informativ lunar cu rezumatul activitatii sale in domeniul social-umanitar, advocacy, influentarea deciziilor, educatie si networking. PRO VITA Bucuresti este unul din membrii fondatori ai AFR si implineste in 2015 10 ani de activitate rodnica. Va puteti abona la http://eepurl.com/oGBnj 

STIRI DIN LONDRA

Bună ziua: Nu v-am scris niciodată să vă mulțumesc pentru buletinele de știri pe care mi le trimiteți. Nu știu cum am ajuns pe lista dumneavoastră dar citesc cu plăcere buletinele pe care le trimiteți. Vă mulțumesc pentru că existați și faceți munca pe care o faceți. Este o cauză vrednică. Vă mulțumesc și pentru campania de informare cu privire la candidatura lui Peter Costea, pe care să știți că l-am popularizat și am și fost să-l votez, aici, la Londra. Tangențial cu acest subiect, nu știu dacă ați pornit vreun demers de verificare a corectitudinii acestor alegeri, dar vă pot spune că pe lista care a parvenit de la secția de votare organizată în cadrul Consulatului ar trebui să existe cel puțin 2 voturi pentru Peter Costea, respectiv al meu și al soției. De asemenea, fiind ultimii, am putut vedea și numărul de votanți cu care s-a închis lista. Închei trimițându-vă o știre din presa din Irlanda. M-am bucurat să citesc despre cazul unui creștin căruia, deși a fost discriminat și i s-a încercat îngrădirea libertății de exprimare, justiția i-a dat câștig de cauză. Probabil ați citit-o deja, dar m-am gândit totuși să v-o trimit întrucât, dacă n-ați făcut-o, cred că toți avem nevoie și de astfel de vești, în contextul în care cele opuse abundă… Dacă doriți să o includeți în buletin, în extras sau parțial, vă pot ajuta și cu traducerea, eu fiind traducător autorizat. Cu stimă, A.P.

PENTRU CEI INTERESATI IN ICOANE

Doamne Ajuta! Va facem cateva oferte: 54 Icoane aplicate pe lemn pentru fiecare Duminica de peste an. Comenzi: http://icoana.net/Duminicale/Set-de-54-Icoane-pentru-fiecare-Duminica-de-peste-an-i928c59/ telefon:  0751.091.505; email: icoaneortodoxe@yahoo.com http://www.icoana.net Livrare in toata Europa! Realizam si Icoane la comanda: orice model, orice dimensiune si orice tiraj. Detalii si comenzi: telefon:  0751.091.505; email: icoaneortodoxe@yahoo.com; http://www.icoana.net

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI 

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.