Tagma mincinoșilor. Despre hiperbolele pastorului Iacob Coman.

ciobanby Laurențiu Balcan

Pastorul Iacob Coman, intr-una dintre predicile lui recente – AICI –  face niște declarații uluitoare despre pastori. Îi numește pe aceștia mincinoși – ‘’cu mine un mincinos de mâna întâia’’, declară pastorul adventist, care este apreciat și în rândul creștinilor evanghelici – și spune că nu exagerează. Ba se roagă ca Dumnezeu să-i ierte păcatul de a se abține să nu spună tot, dar nu ne dă nici un indiciu despre ce vrea să spună prin ‘’tot’’. Ne spune, în schimb, că în viața lui nu a auzit atâta minciună ca în gura pastorilor, care bat câmpii și sunt plini de fandoseală și de ‘’baliverne mizerabile’’.

Este cunoscut  stilul non-conformist al pastorului adventist, care este cam slobod la gură. Foloseste uneori cuvinte la limita acceptabilității și atrage prin imaginea mesianică pe care o prezinta. Dar nu despre stilul lui e vorba aici, ci despre declarațiile lui. Cum le putem încadra ? Exagerează prin ceea ce spune sau nu spune nici măcar jumatate din adevar ?

Ce s-au mai bucurat unii iubitori de pastori cand pastorul Iacob Coman și-a înfierat tagma ! În sfârșit, cineva are curajul să spună adevărul, au spus în sinea lor. Și dacă nici nu spune tot, vă dați seama ce retrogradă, mizerabilă, nelegiuită și iremediabilă e tagma aceasta a mincinoșilor, adică a pastorilor? Imediat au apărut share-uri pe facebook si recomandari pe mail. Mai lipsea puțin și se cerea o revoluție publică împotriva pastorilor. Ce mesaj revelator! Și câtă imaturitate în capul celor ce nu rumegă ceea ce ascultă. Să înghiți fără să mesteci este o dovadă de obtuzitate, până la urmă, de incompetență intelectuală. Să crezi ceva, fără să analizezi ceea ce ți se spune este o dovada de iresponsabilitate intelectuală.

Predica lui se incadreza in rândul predicilor  motivatoare, profetice. Pentru a descrie o situatie gravă, care trebuie schimbata urgent, foloseste un fel de strigăt al profetilor din vechime. Hiperbolizeaza mult si exagereaza adesea, dar scopul lui nu este să te focalizezi pe figurile de stil, ci pe scopul mesajului : intoarcerea la Cuvânt, la Adevar. Se include in tagma mincinoșilor, nu pentru că ar crede că e cel mai mare mincinos – ce cauți la predică dacă știi că ești un mincinos de mâna întâi?! – ci pentru a-și determina colegii pastori la schimbare. Caută să-i aducă pe acestia aproape de Cuvânt si să repună pastorația pe temelii biblice. El vede o tendință periculoasă, care va afecta generatiile viitoare de crestini, dacă nu se vor lua măsuri urgente, dacă pastorii nu se vor pocăi în sac și cenuță.

Exagereaza intentionat pentru a șoca și pentru a deschide urechile surzilor și ochii orbilor. Evident că nu toți pastorii sunt mincinoși. Nici el, nici voi nu credeți asta. Sunt destui pastori care infirmă spusele lui.  Dar, pe de alta parte, o mare parte dintre pastori s-au depărtat de chemarea lor și au compromis lucrarea lui Dumnezeu. Si aici, pastorul Iacov Coman are dreptate : multi pastori sunt vinovați pentru că s-au departat de Cuvânt si au început să predice baliverne care nu hrănesc turma. Este nevoie de o întoarcere urgentă la Adevăr si de o părăsire a mijloacelor mizerabile de manipulare. Nu cariera, nu faima proprie, nu interesele materiale reprezinta scopul slujirii pastorilor. Iar dacă acestea sunt scopurile noastre, atunci să ne pocăim urgent și să ne intoarcem la Cuvănt!

Initial, mesajul pastoului Iacob Coman m-a iritat si m-a revoltat. Fac parte din tagma asta a mincinoșilor, nu? Este normal să-mi apăr tagma, mai ales atunci când trebuie apărată.

Ulterior l-am ascultat cu mai mare atenție și am înțeles ce vrea să spună. Strigarea lui e împotriva surzilor, ce vor ca pastori să-i gâdile și să-i legene în somnul morții spirituale. Strigarea lui e impotriva pastorilor care au ales calea compromisului și aleargă în disperare după carieră și slavă deșartă. El strigă împotriva propriei tagme si impotriva lui însuși pentru că vrea schimbare. Strigarea lui e impotriva bisericilor ce promovează vedetele si prostitutia spirituala, impotriva bisericilor care platesc evanghelisti, cantareti si pastori pentru a atrage multimi de oameni, pentru ca ulterior sa se prezinte rapoarte umflate despre asa zisele ‘’minuni ale lui Dumnezeu’’. Strigarea lui e impotriva pastorilor ce vor sa-si conserve pozitia de autoritate cu ajutorul celebritatilor. Daca pastorul nostru e prieten cu fratele XYZ, atunci trebuie sa fie ceva de capul lui. Hai sa-l mai votam o data, chiar daca nu face nimic pentru sufletul nostru. Strigarea lui e o strigare profetica –  ‘’Iacove, si tu ? Da, fratele meu, si eu…’’ – impotriva mea, impotriva pastorului din mine care isi pierde de multe ori focusul si viziunea. Strigarea lui trezeste constiinta celor  ce sunt pe cale sa adoarma si sa-si uite chemarea.

Suntem mincinosi daca ramanem, ca tagma, in starea aceasta de compromis, dar daca ne intoarcem la Cuvant sunt sanse reale de reformare. Sunt pastori care au ramas credinciosi chemarii lui Dumnezeu, care slujesc dezinteresat si care nu sunt mincinosi. Ei ar trebui sa devina reperele noastre, daca am avea ochi sa-i vedem. S-ar putea ca ei sa nu fie cei mai buni predicatori, cel putin dupa asteptarile maselor, dar verticalitatea lor morala si caracterul lor necompromis ii face un far in noaptea intunecata. Bisericile noastre au nevoie de ‘’hranitori de turma’’, nu de mulgatori, de profitori, de manipulatori si de asupritori.

Dar, din păcate, urechile care l-au auzit pe Iacov Coman sunt prea surde ca să înțeleagă și bisericile sunt prea determinate să-și muște pastorii și să-i împungă … cu coarnele dragostei jertitoare și ale rugăciunii stăruitoare.

_________________________

Sursa: http://penticostalul.wordpress.com/2014/03/20/tagma-mincinosilor-despre-hiperbolele-pastorului-iacov-coman/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.