Steaua Betleemului

Star_over_Bethlehem_by_Midolluin

Despre Steaua Betleemului s-a scris mult in cei peste 2000 de ani de la nasterea Imparatului. Pornind de la relatarea evanghelistului Matei din capitolul 2, oamenii au incercat in cele mai diverse moduri sa inteleaga evenimentul cosmic ce a avut loc atunci. Folosind instrumente si descoperiri moderne, legi si ecuatii care i-au ajutat sa iasa din atmosfera Pamantului si sa ajunga in alte locuri din Univers, oamenilor de stiinta nu le-a fost greu sa “refaca” cerul din perioada cand Pruncul a despartit Istoria in doua. Faptul ca a fost o cometa, o aliniere neobisnuita de planete retrograde din sistemul solar, conjunctii ale unor corpuri ceresti cu diferite constelatii, fenomene cosmice uimitoare de tipul supernovelor sau hipernovelor, sau pur si simplu o stea necunoscuta de magi, deci, oricare din cele enumerate sau un alt semn pe cer, nu are importanta asa mare. E bine sa stim si sa credem ca evenimentul a avut loc, Biblia ne relateaza destul de detaliat lucrul acesta, si pana si stiinta afirma ca in perioada respectiva cel putin una din aceste imprejurari cosmice s-au desfasurat pe o perioada de mai multe luni.

Important este sa intelegem alte lucruri, mai adanci chiar decat cercetarea astronomica. Sa pricepem adevarurile din spatele aparitiei acestui fenomen, adevaruri care ne pot schimba si noua drumurile ca odinioara magilor.

Atotputernicia si frumusetea lui Dumnezeu. – Universul intreg arata maretia Creatorului si ascultarea in cele mai mici detalii de vocea Stapanului. Stele de marimi ce ne depasesc calculele, care calatoresc milioane de ani cu viteze uluitoare niste distante fanteziste ca sa raspunda cererii lui Dumnezeu, arata nu numai maretia Lui, ci si minuozitatea, intelepciunea si marimea puterii Sale! (vezi Isaia 40:26 si Psalmul 19:1-3)

Umanitatea decazuta si bunatatea lui Dumnezeu. – Dumnezeu, in prestiinta Sa, inainte de crearea Universului, a avut un plan de salvare a coroanei creatiunii Sale, omul, si implicit anularea entropiei ce caracterizeaza Cosmosul prin pacatul lui Lucifer. Acest plan are la baza insasi sacrificiul suprem, moartea lui Hristos, Dumnezeu supus legilor fizice si materiei, insa ridicandu-se prin suferinta si moarte, nevinovat fiind, peste aceste legi si supunandu-se in totul totului tot Tatalui si Duhului, a aratat cum spiritul poate sa invinga materia. Acest plan suprem la auzirea caruia in Cer s-a facut liniste, deschide usa unei noi creatii neintinate de pacat, un Univers neatins de rau, utopic din perspectiva umana. Pentru aceasta intreg Cosmosul lucreaza si asculta de Creator, fiecare stea, cometa sau galaxie asculta de glasul Stapanului, El insusi lucreaza pana acolo ca a acceptat sa fie om, sa sufere cumplit si sa moara de mana si pentru o omenire decazuta. Cu toate ca omul stie toate acestea, se crede singur intelept, astfel ca cei mai multi refuza mana intinsa de Dumnezeire. Respingerea mantuirii de catre oricare om este de o ignoranta si un paradox impardonabil! – (Isaia 29:16)

Intelepciunea nespus de felurita a Creatorului. – Hristos s-a nascut la miezul noptii, cand lumea era adormita si in intuneric. De peste 400 de ani nu mai vorbise omenirii. A venit insa vremea cand Dragostea a inceput anihilarea lui Satan! Peste locul unde era Pruncul s-a vazut o lumina coborand din inaltul Cerului. De pe dealurile Betleemului, unde era lumina, si pana la Marea Moarta (trecand pe langa raul Iordan) are loc cea mai drastica schimbare de altitudine din Tara Sfanta. Acolo s-au intalnit filozofiile Imperiului Grec, globarizarea pornita de Imperiul Roman si cu sfintenia smerita a Imparatiei lui Hristos. Tot acolo s-au intersectat simplitatea, saracia si sfintenia cu bogatia, intelepciunea omeneasca si nevoia umanitatii de schimbare profunda. Acolo s-au implinit Scripturile si a inceput sa ia forma Imparatia lui Dumnezeu, unde pot intra oameni de orice semintie, din orice norod si de orice clasa sociala. Vijeliile reci dinspre stepele din Est se intalneau cu vanturile calde dinspre Mediterana albastra. Cosmosul indepartat a coborat sa fie martor si marturisea, chiar atunci, ca timpul, istoria si locul s-au intalnit sa vada dragostea Dumnezeului Atotputernic fata de oameni! – (Ioan 3:16)

Doru D. ILIOI – Pastor Senior “Denver Romanian Church of God”

Colorado – Decembrie 2013

One thought on “Steaua Betleemului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.