Convenția bisericilor baptiste române din SUA și Canada, Hickory 2014: Predica de final

Daniel BranzeiTest pentru incompatibilitatea de valori

 

by Daniel Brânzei

Iată Eu stau la ușă și bat.” (Apoc 3:20)

Ne aflăm în fața unui test “Incompatibilitatea de valori”. S-a predicat mult și acum ne aflăm în fața unui test. S-a predicat foarte bine, dar am rămas la apel fără mâini ridicate și cumva cu un zbucium în suflet. Tema aceasta a fost bună, sau n-a fost bună? A fost folositoare sau a fost nefolositoare? Este Domnul Isus înăuntru, sau este încă la ușă?

Și, ca s-o clarificăm odată pentru totdeauna, aș vrea să vă propun un test, am să vă trec prin câteva versete în care vom examina oferta Domnului Isus din acest context și răspunsul dvs. O să-mi spuneți dacă ne interesează sau nu. Îmi dau seamă că misiunea mea este destul de grea mai ales cu cei care sunteți aicea, în spatele vorbitorului, orchestra, corul, tinerii, și pentru care aș fi vrut să vorbesc în mod special, tinerilor, acustica sălii face ca tot sunetul să fie proiectat în partea din sală și voi nu mă auziți. E adevărat, mă auziți, voi acolo, în spate?

Despre sonorizare– Când eram în România ne găseam încă în lagărul comunist și s-a făcut un concurs de proză scurtă, deci scriitori care să scrie, nu o întreagă carte, ci numai scurte bucăți. Și a câștigat un polonez sau un ceh. Proza lui era la pregătirea unei adunări de partid și, cel care trebuie să țină cuvântarea, i-a zis „Măi Ioane, du-te mă în spate, acolo, să vezi dacă funcționează microfonul de aici, dacă se aude sau nu se aude!” Ion s-a dus acolo în spate și domnul director a luat foile și a început să aleagă ceva din ele și a zis … citind ce scria pe-acele foi „producția nu s-a făcut anul acesta, pentru că mai este încă foarte multă neglijență, unii oameni mai vin foarte târziu la servici…. Măi Ioan, se aude?”, Ion din spate „Nu se aude Tov. Director!” „Măi Ioane, cum nu se-aude, mă?” și mai repetă odată la microfon….„Măi Ioane, cum nu se-aude, mă?” „Nu se aude Tov. Director!”  “Măi Ioane, ia treci tu aicea și merg eu acolo.  Și a venit el la microfon, dl director s-a dus în spate. Directorul: „Zi-i, măi, Ioane!”, Ion:„Directorul nostru este un om ipocrit. Toate reclamațiile noastre n-au nici un fel de răspuns!”…dirertorul din spate: „Mă, ai dreptate, nu se aude!”

I’m sorry, pentru voi (tineri) e foarte greu, nu se aude! Dar la dvs., în sală, se aude? Dacă eu predic scurt, ei – tinerii – vor cânta ca și la „Desculți” până la ora 12.00 noaptea. Vă promit că dacă voi rămâneți cu mine până la „Amin”, eu rămân dup-aceea la cântări. Aș vrea ca predica mea și atenția dvs. să se termine cam în același timp. Îmi dau sema că este o provocare din două motive. Am fost împreună cu dvs. la prânz și v-am văzut cum v-au hrănit frații de aici, am văzut cum stăteați la masă și cum stăteau mașinile dvs. la păscut pe iarba pajiștilor dimprejur și-mi dau seama că sunteți în firea pământească foarte greu de urnit, de aceea și expunerea mea o să fie mai puțin solemnă, o să caut să vă țin atenți cât pot eu. Cât pot eu, am să mă străduiesc, dar nu înseamnă că o să și reușesc.

Sper că ochii celor care văd, înțeleg. Cei care au aranjat vorbitorii din Convenția aceasta au făcut în așa fel încât primul s fie fratele Nelu Cinteanu și ultimul vorbitor să fie Daniel Brânzei. I-a așezat pe cei mai tineri între doi și mai „tineri”, pentru ca unul să lanseze tema iar celălalt… nu știu ce să facă! S-a predicat bine și eu vreau să vă fac o mărtuirise pe care eu o știu, și de aceea m-au lăsat să fiu ultimul: îmi place Cartea Revelației , Apocalipsa, această carte a Descoperirii. Revelație în limba romînă este ceva mai straniu, dar asta e, este ca o poză care iese de pe o foaie albă și începe să se contureze o imagine. Se descoperă, se revelează. Îmi place teribil de mut Apocalipsa.

Tema convenției– Tema pe care a luat-o Sebi Rusu este o temă care invită la studierea profețiilor și eu nu-mi dau seama de ce m-au pus ultimul, probabil pentru că sunt pasionat de împlinirile profețiilor în evenimentele contemporane. Și ei m-au auzit pe unde am mai ținut și și-au zis „fratele Daniel o să țină și în seara aceasta”. Vreau să spun că doresc să vă dau niște evenimente care sunt cele mai îndepărtate în timp, tot profeție este. Cartea Revelației-Apocalipsa, este o carte foarte interesantă. Este Descoperirea lui Dumnezeu într-o carte care este ea o Carte de revelație.

Tema de astăzi este apelul Domnului Isus să intre înăuntru. Te-ntrebi, de ce nu este înăuntru? Ce este între El și cei dinăuntru că nu pot să stea împreună? Dacă este biserică, se sub-înțelege că a fost o vreme când El a fost înăuntru, că altfel nu putea să fie biserică, nu?! N-ai cum să fii biserică dacă nu-i Domnu’ Isus.

Dar în urma unor evenimente Domnu’ Isus a ajuns afară. Și acum El vine și bate la ușă și dorește să intre înăuntru. Și frații care au vorbit înainte au spus că posibilitatea ca să-i deschidă, există, dar există și posibilitatea ca să nu-i deschidă. Și te întrebi, de ce oare? Și o să vă dau și răspunsul, cu care o să și închei seara aceasta, dar nu acuma, puțin mai târziu – este o incompatibilitate de valori. Sună pretențios, am să caut să nu fiu tot așa toată seara. O incompatibilitate de valori.

Domnul Isus ține la anumite lucruri, ei țin la alte lucruri. De exemplu ei vor aur, Domnul Isus zice, nu, nu aur dintr-ăla, Eu vreau aur curat. Oamenii aceia (din Laodiceea) se cred bogați, dar Domnul Isus zice „Nu, voi sunteți săraci.” Oamenii aceia sunt foarte bine îmbrăcați, luxoși chiar, dar Domnul le zice „Nu sunteți. Din punctul Meu de vedere, sunteți goi, mi-e și rușine să Mă uit la voi că vi se vede goliciunea.”. Goliciunea, un cuvânt prea blând că este tradus așa. O incompatibilitate de valori.

Folclor din bisericile de negri Ca să înțelegeți mai bine o să vă povestec o întâmplare din folclorul bisericilor de negri de-aici din America, dacă este puțin mai colțoasă supărați-vă pe ei, nu pe mine. Pe vremea segregației când America separase albii de negri cam în toate părțile și lucrurile, și-n restanrante, și-n autobuze, dar și-n biserică. Pentru că-n drumul lor către biserică, treceau pe lângă o biserică de albi, ce și-a zis unul dintre ei „Ce-ar fi să intru la biserica fraților albi?” Zis și făcut, a intrat, cel de la ușă s-a speriat a vrut să-l prindă, Sam al nostru s-a dus în față până pe prima bancă și s-a așezat acolo.  Predicatorul s-a oprit, organista a înghețat, toate privirile s-au întors către Sam. Asta până ce doi ușieri mai voinici au venit și l-au „umflat” pe intrus și l-au dus afară și l-au aruncat de pe treptele acelea în praful de jos, și i-au zis răspicat: „Să nu te mai prindem că vii la noi în biserică!” Și, folclorul ăsta negru spune că Sam s-a ridicat de pe jos, puțin lovit și plin de praf, și în timp ce se scutura, în momentul acela, de sus,  Domnul Isus I-a zis: „Hei, Sam, Bună dimineața! ” Sam a zis „Good morning Lord” Și Domnul l-a întrebat „Dar ce ți s-a întâmplat, ce s-a petrecut aici?.” iar Sam  I-a zis: „Am intrat în biserica asta și m-au aruncat afară.” Iar de sus Domnul Isus îi spune „Sam, tu măcar ai intrat, Eu de 40 de ani Mă strdăduiesc să intru!” (Folclor de biserică de negri!)

Incompatibilitate de valori – Vreau să vă propun în seara aceasta un test pentru ca să puteți afla un diagnostic, să aflăm cum suntem noi față de cum este El, ce dorim noi față de ceea ce dorește El. Apocalipsa este o carte fascinantă. Nu știu dacă v-ați gândit vreodată (și sper să vă spun câteva lucruri care să vă intereseze în seara asta), că Biblia este toată o Apocalipsă, pentru că ea ne vorbește despre un Dumnezeu la care nu am avea acces altfel, pe altă cale. Dumnezeu ne-a descoperit despre Sine în cartea aceasta care se numește „Cuvântul lui Dumnezeu”. Și pentru că ea este toată o Apcalipsă, ea nu numai că se termină cu Apocalipsa, ea începe tot cu o Apocalipsă. Și, în general, oamenii nu observă lucrul acesta. Autorul primelor cinci cărți din Biblie este Moise, dar el s-a născut abia în cartea a doua, Exodus. Geneza este o carte de Revelație, chiar dacă acceptați ideea că în mare parte este compilarea lui Moise din diferite momente istorice, cel puțin primele capitole care vorbesc despre crearea cerului, de evenimentele care s-au petrecut cu ispitirea omului, de rânduielelile și cele care s-au întâmlat apoi, de cum s-au împărțit oamenii pe suprafața pământului, n-avea nimeni cum să le știe, nu aveau de unde să le știe. Biblia este o carte de Descoperire care nu numai că se termină cu o Descoperire, dar începe cu o descoperire și este în esența ei Descoperirea lui Dumnezeu pentru ca omul să poată cunoaște. Doamne ajută-ne să Te cunoaștem! Amin? Amin!

Bbiblia cu adnotări ale planului profetic– Deschid Biblia asta a planului profetic pe care fratele m-a rugat s-o fac pentru frații penticostali. Când fratele mi-a zis: „Frate Danile, dă-ne și nouă o Biblie cu un studiu ca acela pe care l-ai făcut pentru frații menoniți” Nu s-a putut și au zis „Fă-ne alta” Iar eu m-am gândit „De unde să fac alta. Nu poți să spui prea multe, tot aia spui. Numai dacă vreți s-o fac cu un alt specific, să fac o Biblie de familie și atunci studiul adăugat o să fie despre familie sau dacă vreți să vă fac o Biblie cu un studiu… sau cu un studiu…? și am scăpat întrebarea sau vreți să vă fac o Biblie cu un studiu al planului profetic?” Și fratele a zis: „Frate Brânzei, pe asta s-o facem că prinde la penticostali. Dacă-i cu profeție prinde la penticostali.” V-o recomand s-o cumpărați, este o muncă de aproximativ 40 de ani. Cine a fost sau cine merge în Israel nu va mai citi niciodată Biblia la fel. Cine citește Biblia planului profetic nu va mai gândi niciodată la fel despre mântuire. Îmi plac profețiile, îmi place Apocalipsa. Există oameni care spun „N-o citi, e complictă!”

Slide-uri în descifrarea mesajului Bibliei– V-am adus câteva slide-uri cu imagini de studiu, studiu pe care însă nu-l putem face la Convenție. Există o taină a comunicărilor lui Dumnezeu. Unul din semnele că ceea ce scrie vine de la Dumnezeu este cifra 7. De exemplu apostolul Pavel scrie epistolele la 7 biserici. Mesajul pe care Domnul Isus i-l transmite lui Ioan  să-l scrie este tot către 7 biserici. Puteau să fie mult mai multe, nu avem nici o scrisoare către biserica din Ierusalim și aici era înregistrată o biserică foarte mare, nu avem o scrisoare către biserica din Antiohia, o biserică care a fost un centru misionar, dar sunt acestea 7, alese, selectate, pentru că ele implică o comunicare foarte rotundă, foarte completă, mai puțin ar fi prea puțin, mai mult ar fi prea mult. Și Domnul Isus ne dă o comunicare cu 7 biserici alese-selecționate. Dacă vă uitați pe hartă, aceste biserici (Apoc 2-3) sunt în Turcia actuală cumva adiacente la insula Patmos unde apostolul Ioan a fost exilat și unde comentatorii spun că în această regiune i-a fost aria lui de misiune, de lucru al lui Ioan, și Ioan aflat pe insula Patmos ducea grija bisericilor, ce se va întâmpla cu ele, iar Domnul Isus îi spune „fii liniștit”. De aceea acea vedenie extraordinară din capitolul întâi în care Îl vede pe Domnul Isus așa cum este El, în slavă, și nu mai îndrăznește să pună capul pe pieptul Lui, ci se prăbușeșe la picioarele Lui, pentru că părul îi era ca lâna, albă, ochii Lui erau ca flăcările… și Ioan se prăbușește. În mâna Lui ține 7 stele. Și mesajul Lui pentru grijuliul Ioan este „Nu tu porți grija bisericilor. Eu țin bisericile în mâna Mea.”

Cele 7 tipuri de biserici– Am zis că sunt selecționate, și bineînțeles că pot fi luate ca 7 tipuri de biserici, pot fi 7 perioade de timp din istorie și așa pot să fie studiate, pot fi ca 7 biserici care au existat atunci, sau ca 7 tipuri de biserici care vor exista în toată perioada Bisericii până la răpire. Se poate și așa și așa și așa… Unele studii se numesc istoriciste, alta viitoristă, alta idealistă în interpretarea acestor biserici. Și cumva am ajuns la concluzia că asta e o carte grea, nici teologii nu se pot pune de aceeași părere!!! Eu am trecut prin școli în care cei care ne învățau spuneau „Apocalipsa este bine s-o lăsați deoparte că este o carte foarte grea. ” Și într-adevăr este o carte plină de simboluri, plină de metafore, toate grupate în jurul acestei cifre 7: 7 biserici, 7 îngeri, 7 mesaje 7 scrisori, 7 potire, 7 trâmbițe, 7 dealuri… totul este cu 7.

De 7 ori în cartea aceasta se spune „ferice de cel ce citește și împlinește”. De 7 ori. De 7 ori în cartea aceasta ni se spune cum ar trebui să fie reacția noastră la mesajul care ni se aduce prin revelație. Și trebuie să spunem Amin, în primul rând. Împreună cu făpturile cerești, cu toate celelalte, suntem îndemnați să spunem Amin.
Cartea se termină cu o serie fulgerătoare de 7 viziuni, în partea cea mai îndepărtată a orizontului, totul este grupat în acest tipar de 7. Fiind însă plină de metafore și de imagini oamenii se sperie de ea și o evită. Aș vrea să-mi răspundeți câți ați citit Apocalipsa în ultimul an? Există două cărți care nu se citesc, una e în Vechiul Testament, alta e în NoulTestament. Cântarea cântărilor, în VT și Apocalipsa în NT. Și totuși de 7 ori în cartea aceasta – Apocalipsa – scrie „ferice de cel ce citește și împlinește”, are o promisiune. Dar pentru că ne-au amețit teologii cu tot felul de denumiri și de interpretări ne-am pierdut. Am văzut, de exemplu, la cuprinsul cărții (Apocalipsa) că ea vorbește despre lucrurile care au fost, despre lucrurile care sunt și despre lucrurile care vor fi. Deci este trecut, prezent și viitor. Până la capitolul 5 ar fi partea aceasta … iar de la capitolul 6 înainte sunt lucrurile din viitor. Vă mărturisesc că am studiat toate acestea, dar mi se par așa de uscate.

Apocalipsa nu este trimisă unui savant care trebuie s-o analizeze. Apocalipsa este trimisă unui copil al lui Dumnezeu care este îndrăgostit de Dumnezeu. („Amin”, se aude din sală). Ea trebuie citită cu inima și cu ochii unuia care se bucură de ceea ce face Dumnezeu.

Moody  despre Apocalipsa– Cea mai frumoasă împărțire pe capitole a Apocalipsei am găsit-o într-o carte a lui Moody (D. L. Moody 1837-1889). În drumul făcut spre Hickory, în Huston au fost ceva tulbuențe în atmosferă, ceva furtuni, și avionul meu nu a mai plecat, conecția s-a pierdut și cineva cu inima bună a vrut să mă trimită prin Chicago și să ajung aici a doua zi seara. Și am zis trimite-mă într-altă parte și m-a trmis la Knoxville-Tn și am făcut  studiu biblic toată noaptea cu femeia de serviciu. Numai noi doi am fost în aeroportul acela. Și aveam cu mine tableta cu colecția mea electronică și am citit câte ore din Moody. Și l-a găsit pe Moody îndrăgostit de Apocalipsa, fratele meu și eu, fratele lui. Și Moody spune, știți care e cea mai bună împărțire a Apocalipsei? Iată care este împărțirea Apocalipsei pentru omul simplu, pentru Daniel Brânzei: prima parte, aia de la început, spune că în luea asta e și bine și rău. După care a doua parte spune înainte să fie bine o să fie tare rău, capitolele 6-19. Iar capitolele 19-22, după ce i-a fost foarte rău iarăși e bine, e foarte bine. Apocalipsa trebuie trăită, nu analizată.

Cum să citești Apocalipsa– Cineva mi-a spus „Daniel, ție de ce îți place Apocalipsa, că nici n-o înțelegi, pe toată Apocalipsa?” Și am zis „N-o înțeleg, cum s-o înțeleg?!” „Ei, atunci cum poate să-ți placă dacă n-o înțelegi?” I-am explicat și vă explic și dvs. Nu există nici un bărbat să poat să înțeleagă o femeie. Amin? Amin? (…Aplauze dee confirmare). Am un coleg care este păstor la Lugoj, dar nu vă spun numele, și după mai mult de 30 de ani de căsătorie a spus „Eu pe nevastă-mea o cunosc din scoarță în scoarță. Dar nu știu niciodată la ce pagină e!” Acuma, de ce ne-am însurat dacă experiența asta a neputinței noastre de a ne înțelege soțiile, cum ar fi să mergem la tinerii ăștia care tot vor să se însoare… Și cum nouă ni se spune „Nu studia Apocalipsa, că tot n-o poți înțelege!”, ne-am duce și noi la băieții ăștia și le-am spune „Mă băieți, nu vă însurați, că n-o să înțelegeți nicodată…soția; nu vă luați vreo Apocalipsă dintr-asta! Feriți-vă ca de foc de Apocalipsa! De …interpetări. Fii atent, dacă te-nsori, câteodată sti  că ești printre îngeri, altădată că ești printre demoni…așa-i Apocalipsa. Câteodată o să auzi trâmbițe, altădată toate potirele mâniei o s vină peste tine. Nu vă-nsurați, măi băieți, măi, nu faceți prostia noastră…!!!” Mărturisesc înaintea dvs. că-mi iubesc soția, de-aceea-mi place și Apocalipsa. N-aș putea trăi fără soția mea. Nu-mi închipui viața mea fără Apocalipsa. Pe nici una n-o înțeleg deplin. Dar asta nu mă-mpiedeică să le iubesc și să le consider binecuvântarea lui Dumnezeu pentru mine. Îmi place tare mult, îmi place tare mult Apocalipsa.

Fragmentul acesta pe care l-a ales Sebi Rusu vorbește despre Glasul Domnului Isus. Și ați auzit toate aceste predici „Iată Eu stau la ușă și bat.” Eu n-am ambiția în seara aceasta de-a face un studiu, deși aș rămâne să fac acest studiu cu fratele de la Londra și cu Matei, noi suntem cu Apocalipsa.

Sunt 7 scrisori. This is the test. This is only the test. Și-ajung la test, eu tot acolo vreau să ajung. Scrisorile acestea sunt spuse de Domnul Isus și au anumite lucruri comune și au anumite lucruri care nu sunt comune. Nu este timp a trece prin toate acestea, dar fiecare dintre scrisori, este cu o structură foarte precisă, care se repetă la fiecare scrisoare. O analiză a Domnului Isus pentru fiecare biserică în parte, cu ceea ce este bun, cu ceea ce este rău, cu ceea ce ar trebui ei să facă și dacă fac intră în categoria biruitorilor pentru care există anumite promisiuni. Privite din punctul de vedere al Bibliei, partea acesa a scrisorilor este un mesaj de har. Și aș vrea să mă înțelegeți foarte bine: toate dezastrele căderii sunt în capitolele 2 și 3 din Geneza. Toate rezolvările lui Dumnezeu sunt în Apocalipsa, capitolele 20 și 21. Sunr cele două, alfa și omega ale cuvântului lui Dumnezeu. Nu poți înțelege Apocalipsa dacă nu studiezi în contextul Genezei. Toate temele care sunt lansate acolo în Genza, parcurg apoi toate, Biblia, ca niște fluvii și se varsă toate în oceanul acesta al ultimei cărți numite Revelația, sau Descoperirea, sau Apocalipsa. Așa că scrisorile acestea trebuiesc analizate de un am care cunoaște puțin Biblia.

Dezastrele din Geneza, cap. 2 și 3, rezolvările din Apocalipsa, capitolele 20 și 21, iar în Apocalipsa cap. 2 și 3 sunt diagnosticile lui Dumnezeu. Nu cumva și biserica de azi străruie în problemele pe care le-au avut oamenii dintotdeauna, nu cumva s-au întors la vlorile unei umanități căzute? Țineți minte împărțirea mea: deocamdată e și bine, e și rău. Dar ce are să vină, va fi foarte rău! Dar după ce va fi foarte rău, va fi nespus de bine!

Deocamdată este și bine, este și rău. Trăim în carne, trăim în trup, trăim în conflictul acesta angelic în care existăm în luptele acestea care se dau între noi, în noi, în lumea aceasta… e și bine, e și rău. Și aici poți să fii de partea binelui sau de partea răului. Și Domnul Isus spune: „În lupta aceasta, nu toți vor birui. Există biserici care vor avea caraceristic anumite boli, dar nu-i obligatoriu ca toți să fie bolnavi. Celui ce va birui am să-i dau…” Se poate foarte bine ca într-o biserică care are mari probleme să existe oameni care nu le au, oameni care le biruiesc prin puterea lui Dumnezeu și prin lupta lor de fiecare zi. Aceasta este mesajul scrisorilor, și acestor oameni – sper că suntem noi – li se fac niște promisiuni.

Pe acest slide se observă planul și structura fiecărei scrisori. Fiecare începe cu o prezentare. „Iată ce zice Cel ce …” Și toate prezentările dacă le subsumați, dă o definiție a Domnului Isus. În capitolul 1 este descris din cap până-n picioare, pe când în fiecare scrisoare are o caracteristică a Lui pusă în antet, Eu sunt „Acesta”.
Pentru fiacre biserică, Domnul are o prețuire, ceea ce este bun în biserica respectivă; are un pericol, ceea ce este rău, fii atent aici ai o problemă; este o poruncă „Adu-ți aminte de unde ai căzut, pocăiește-te și întoarce-te la faptele tale dintâi”; este o pedeapsa ”altfel voi veni la tineși-ți voi lua sfeșnicul din locul lui dacă nu te pocăiești. Ai însă lucrul acesta bun că urăști faptele Nicolaiților pe care și Eu le urăsc.” … bun-rău-bun-rău. Și are în final o promisiune. Asta-i toată predica mea, să știți. Dacă pân aici, m-ați ascultat, restul e simplu. This is the test. This is only the test.

Slide-ul următor. Domnul Isus este afară și bate … Pentru că are o incompatibilitate de valori cu cei care sunt înăuntru. Ei vor „aur”, dar Domnul spune „aur curat” și așa mai departe. Luați aceste 7 oferte ale Domnului Isus (din cele 7 scrisori), citiți-le, și vedeți care este reacția dvs., personală, în fața acestor oferte. Dacă veți spune „Nu mă interesează, nu mă arage” – aveți o incompatibilitate de valori cu Domnul Isus. El vrea să vă dea ceea ce nu vă interesează. Citește frate cartea Apocalipsei. N-o înțeleg, frate Daniel.Nu cumva ești orb?

Citește frate cartea Apocalipsei. “Are chestii care nu mă interesează, care n-au valoare practică în viața mea.” Nu cumva ai un aur străin și nu prețuiești oferta Domnului Isus Cristos?

Citește frate cartea Apocalipsei. Și el răspunde “E așa de străină de problemele vieții mele,e așa de teologică, teoretică, n-are nici o implicație sau impact în viața mea practică.” Nu cumva între tine și Domnul Isus este deja o ușă? Nu cumva tu trăiești într-o lume care este a ta și El este într-o alta, afară?

This is the test. This is only the test. Testul acesta este pentru biserică. Și testul acesta este un test al valorilor. Aveți 7 lucruri pe care le oferă Domnul Isus. Vă saltă inima când auziți de ele sau spuneți „Eh”. „Ceea e aia? I don’t care. Nu e pentru mine!” Din reacția dvs., sunteți înăuntru sau înafară, cu alte cuvinte, Domnul e înăuntru sau înafară. Eu nu pot sa dau  testul pentru dvs., fiecare îl dă personal.

Slide-ul următor. This is the test. Vi le citesc, spunem Amin, și fiecare se cercetează pe el însuși. Să vedeți dacă aveți aceleași valori cu Domnul Isus, El vine și spune “Vreau să-ți dau ceva”, dar dacă spui a lehamite „Eh”; „No”, ai o incompatibilitate de valori cu El. Dar dacă însă ți se aprinde dorul în suflet, dacă ți se aprind ochii în cap, dacă începe inima să-ți bată și dacă sufletul tu tânjește … e bine. E bine.

Efes. La prima biserică, aceea din Efes, ce ofertă are  Domnul Isus pentru ea? Trebuie să fie 7 biruitori. „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din pomul vieții care este în raiu lui Dumnezeu.” Care-i reacția ta la această oferă?

Adam și Eva când au fost în grădină au avut de ales între doi pomi, cunoștința binelui și răului, și pomul vieții. Și au ales să mănânce din pomul cunoștinței. N-au mai mâncat niciodată din pomul vieții. Și tânjim și bocim că mergem la înmormântări la miliarde de oameni pentru că n-avem acces la pomul vieții. Moartea este un blestem, moartea este în lumea lui Dumnezeu cauzat unei neascultări ale noastre. Nu ne place să murim, nici apostolul Pavel, cât de mult ar fi dorit el să meargă acasă, nu a zis “Aș vrea să fiu dezbrăcat de cortul acesta”, ci “Aș vrea să fiu îmbrăcat cu celălalt peste ăsta”, adică să vină Domnul Isus înainte să mori. Nimeni nu vrea să moară. Cineva chiar a pus un banner sticker pe mașină TOȚI VOR SĂ AJUNGĂ ÎN CER, DAR NICI UNUL NU VREA SĂ MOARĂ. Și râdea ha, ha , ha. Dar nu e nimica de râs. Este o realitate, un adevăr. Abia aștept să mănânc din pomul vieții. Abia aștept. Abia aștept. Tu nu simți nimic? Dacă ai 17, 18 ani, tu încă nu simți nimic. Dar cu cât intrăm în toamna și apusul vieții, cu atât ne dă târcoale moartea, cu atâta începem groaza întâlnirii cu acest ultim dușman.

Mă duc cu biserica noastră, cu tinerii din biserică, la azilul de bătrâni. Dar merg și cu frații seniori din biserică în vizită la azil. Știți cine sunt cei mai greu de dus în vizită la azilul de bătrâni, din bisericile noastre? Oamenii bătrâni. Pentru că undeva în subonștient este gândul că vor ajunge și ei acolo. În aceste triste depozite de trupuri umane.

… îi voi da să mănânce din pomul vieții care este în raiu lui Dumnezeu.” Cât de mult îți dorești lucrul acesta? Pomul a fost strămutat de aici de pe pământ, din grădină, pe un plan mai înalt , și va coborî în Noul Ierusalim. Va fi un râu frumos acolo, va fi pomul acesta, pe dreapta și pe stânga, abia aștept… cu fiecare junghi, cu fiecare tuse, cu atât doresc mai mult. Doamne, ce mare greșeală a făcut Adam, ce mare greșeală a făcut Eva, Doamne, eu vreau s-o-drept, Doamne, eu vreau să trăiesc veșnic, eu vreau să trăiesc etern, Doamne vreau viață nu supraviețuire, vreau viață, Doamne. Nu-mi doresc nimic altceva Doamne decât viață.

Moody, în noaptea mea de acum două nopți, spune că înainte cu o zi să se declanșeze potopul Arca lui Noe nu făcea doi bani sau s-ar putea să fie vândută ca lemn de foc, un câștig infim. Când însă s-a declanșat potopul lui Dumnezeu, Arca lui Noe pentru oamenii care erau înafară, a ajuns să prețuiască cât toată lumea! Ei ar fi dat totul ca să poată să fie și ei în arca aceea de salvare. Spune marele Moody.

Smirna: “Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte.” Moartea a doua este iadul, iazul de foc și pucioasă. Am ajuns să nu mai credem în iad. Am ajuns să glumim cu pcatul. Fete și băieți crescuți în bisericile noastre, cu predicile noastre în care vorbim prea puin despre iad, se căsătoresc și apoi vorbim de divorț… Ce să mai spunem de tinerii noștri, ei când aud de căsătorie se sperie și vor din nou la mama. Îi îneleg cumva, sunt mai maturi.

Fraților știu o familie de oameni care sunt spre 70 și ceva de ani și vor să divorțeze. Și-s pocăiți de-o viață întreagă . Nu ne mai temem de Dumnezeu. Oamenii cred că alegerea lor este în a merge împreună cu Dumnzeu sau în a nu merge împreună cu Dumnezeu, să fii fericit cu Dumnezeu sau să fii fericit fără Dumnezeu. Un mare artist de la Holyood, la întrebarea reporterului Unde vrei să mergi dacă mori, în iad sau în rai, și-a permis să glumească și a spus cam așa: A, binențeles c-n iad am așa de mulți prieteni acolo! Vorbele acestea or să-l ajungă-ntr-o bună zi. Când va fi acolo. Va fi acolo. Este groaznic lucru să ajungi în iad. Groaznic este. Groaznic este să ai o noapte albă din cauza unei dureri de măsele, dar să ajungi în moartea a doua… acolo … Glumim cu păcatul și suntem neserioși în umblarea cu Dumnezeu pentru că nu ne mai temem de moartea aceasta, a doua. Și Domnul Isus vine și spune Dacă biruiești, dacă suporți un soț rău, pentru că Eu îl suport, suportă-l și tu; dacă suporți o soție rea, pentru că și Eu o suport, suport-o și tu. N-o să ai parte de moartea a doua. Și tu spui Nu-mi pasă, nu-l suport, n-o suport. Moartea a doua! Mă gândesc că mai am de trăit 10…15 ani și vreau să fiu și eu fericit pe planeta asta. Nu mai stau cu ăsta; nu mai stau cu asta.

Dacă am pricepe oferta Domnului Isus și ce mare este această binecuvântare să fii scutit de moartea a doua, cum am tremura și am pricepe lucrul acesta și n-am păcătui. Incompatibilitate de valori. De aceea Domnul Isus este afară. El îți oferă ceea ce nu te mai interesează. Ți se pare grozav să te uiți la cine a luat premii anul acesta, cine a luat Oscar … incompatibilitate de valori.

Pergam: “Celui ce va birui îi voi da să mănânce din mana ascunsă şi-i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte.

Nu avem timpul necesar să ne orim la toate aceste 7 scrisori. O soră, când a văzut postat pe site un mesaj despre aceste7 biserici, mi-a scris Frate Daniel numai dumneata poți să aduci la Convenție un mesaj în 7 puncte despre aceste lucruri.

Tiatira: „Celui ce va birui şi celui ce va păzi până la sfârşit lucrările Mele îi voi da stăpânire peste neamuri. Le va cârmui cu un toiag de fier şi le va zdrobi ca pe nişte vase de lut, cum am primit şi Eu putere de la Tatăl Meu. Şi-i voi da luceafărul de dimineaţă.

Citat din Moody: „Dacă avocatul nostru din cer ar pleda pentru noi cu aceeași râvnă cu care noi, avocații Lui, pledăm aici pe pmânt înaintea oamenilor, care ar fi oare soarta noastră?

Pentru că de oricine se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în acest neam preacurvar şi păcătos, Se va ruşina şi Fiul omului, când va veni în slava Tatălui Său împreună cu sfinţii îngeri.” (Marcu 8:38) Dacă și avocatul tău va avea aceeași râvnă să pledeze pentru tine în fața dreptății lui Dumnezeu, după râvna ta ca să pledezi aici pentru El, înaintea oamenilor … vai de tine.

Sardes: “Cel ce va birui va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi şterge nicidecum numele din Cartea vieţii şi voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu şi înaintea îngerilor Lui.

Filadelfia: “Pe cel ce va birui îl voi face un stâlp în Templul Dumnezeului Meu, şi nu va mai ieşi afară din el. Voi scrie pe el Numele Dumnezeului Meu şi numele cetăţii Dumnezeului Meu, Noul Ierusalim, care are să se coboare din cer de la Dumnezeul Meu, şi Numele Meu cel nou.

Aveți social security number? Ați observat că are trei grupe de cifre? xxx – xx – xxxx Îl știți care e? L-ați memorat? Știți ce ne spune Domnul? Când veți birui și veți ajunge acolo, veți primi un social security number, pe el vom avea trei lucruri: „Voi scrie pe el Numele Dumnezeului Meu şi numele cetăţii Dumnezeului Meu, Noul Ierusalim, care are să se coboare din cer de la Dumnezeul Meu, şi Numele Meu cel nou.” (prima secțiune Numele Dumnezeului Meu; a doua, numele cetății lui Dumnezeu; a treia, Numele Meu cel nou.)

Am intrat în Mexic cu ani în urmă și am ieșit din Mexic cu niște medicamente care se găseau atunci și în România, un tratament pentru stomac care se inventase atunci, și frații menoniți mă rugaseră să-i aprovizionez ca s le trimită în România. Când m-au văzut cu atâtea medicamente, m-au arestat la graniță (Mexic/USA). M-au băgat înăuntru, la cercetare. N-aveam pașaport, n-aveam încă cetățenie, eram așa cum eram. Mi-a zis Dă-mi social security.I l-am dat, s-a uitat la el și a zis: Ești din România? Și am zis Dar de unde ai văzut? Păi, zice, scrie aici, numărul ăsta.
Pentru noi este un număr, pentru cine știe să citeaasc, primele trei cifre au informație într-un cod pe care ei îl știu. Al doilea set de numere, o altă informație, un alt cod pe care el îl știu și un al treilea set de cifre o altă informație pe care ei o știu. Nu ești un număr așa ca de loterie. Aceeași ordine desăvârșită va exista și în cer. Intri în evidența lui Dumnezeu și te va plasa acolo unde ai fost …Ăsta vine din România… el mai fura ca orice neam de român dar… La fiecare e ceva special sau specific, n-o să fim doi la fel.

Laodiceea: “Celui ce va birui îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.

Abia aștept asta. Dar despre lucrurile spuse celor din Laodiceea s-a vorbit deja. Fiecare dintre noi vrem să fim number one. Abia aștept. Tu vrei același lucru, numai că poate nu l-ai văzut așa. O să ți-l arăt eu în seara aceasta. Ierarhia în lumea aceasta tă cam așa: te afli sub toate autoritățile;  într-o familie, stă copilul cel mai mic; eu am fot al doilea; deasupra mea era fratele meu, mă bătea rău; eu trebuia să ascult de toți; peste fratele meu era mama; amândoi trebuia să ascultăm de mama; deasupra, ca autoritate, era tata; oricât ne lăudam noi cu tata că putea să facă orice, el nu putea face orice, deasupra lui avea un șef; în cartier era polițistul; apoi era primarul; era președintele țării; deasupra stau organismele internaționale; deasupra lor, lojele secrete masonice; deasupra lor este Diavolul; și peste toate acestea domnește Dumnezeu;  și acolo … o să ajung eu … dacă voi birui. Amin. Am să stau pe scaunul de domnie al lui Dumnezeu, împreună cu Cristos.

Nu știu cum sunteți dvs. Dar eu tremur când citesc acestea, sunt viața vieții mele. Sunt nădejdea nădejdilor mele. Și mai este ceva frumos în cartea Apocalipsei, se vorbește prin simetrii, dar și prin asimetrii. Toate celelalte sunt 7, dar știți că există o taină în Apocalipsa, răsplătirile pentru cei biruitori sunt 7, aici, dar mai există una, a opta.

Auziți care este a opta promisiune pentru cel ce va birui: „Cel ce va birui va moşteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, şi el va fi fiul Meu. ” 21.7

Frate și soră, nu ți se face pielea ca de găină când auzi aceste cuvinte? Dumnezeu să spună Eu sunt Dumnezeul lui Daniel. Wow!Uau! Și-i voi da să stăpânească peste toate lucrurile acestea. Mă culc cu ele noaptea, le visez în visele mele, mă trezesc și mă reped la computer și scriu ca să nu uit. Mă trezesc dimineața cu ele. Aceasta este oferta Mirelui meu pentru mine care sunt în biserică. Nu mă interesează hainele, am venit cu acestea pentru că dvs. Mă obligați să ublu așa, mă gândeam să vin ca Rick Warren și să-mi dau jos pantofii. Nu mă interesează părerile dvs. despre mine, cât mă interesează părerile Domnului meu despre mine. Evaluările Lui, căci e înăuntru, e aici, în piept. Și nu l-aș da pentru nimic din lumea aceasta. Este viața vieții mele, este comoara tuturor comorilor mele. Este așa după cum spunea Traian Dorz, despre Dumnezeu, că El este “Mai aproape de mine ca sufletul din mine, este văzul vederii mele, este cântecul cântecelor mele.”

Tu ce-ți dorești? În epoca aceasta în care este și bine și rău, tu ce-ți dorești? Ce te pasionează? O mașină nouă? O casă mai bună? Să-ți vezi fata măritată, băiatul însurat, cu facultatea terminată? Să câștige echipa ta de baschet sau echipa ta de fotbal sau să ai bani sau să…? Care sunt valorile tale? Nu cumva e o incompatibilitate de valori cu Dumnezeu? Nu cumva toate aceste oferte ale Lui nu te-au mișcat cu nimic? Nu cumva sunt alte presiuni asupra ta? Nu cumva sunt alte speranțe în viața ta și alte bucurii? Dacă da, îți spun înaintea lui Dumnezeu în seara aceasta: Ești afară, pentru că cine-L ține pe El acuma afară, în ziua aceea va păți ca fecioarele neînțelepte care vot bate: Dați-ne și nouă drumul înăuntru. Și li se va răspunde NU, căci nu vă cunosc!

This is the test. This is only the test. Luați-l în seara aceasta și luați-l în serios. Și dacă ați picat la el, Dumnezeu acceptă restanțe. Pocăiește-te. Astăzi încă se poate. Amin.

Daniel Branzei,  31 Augut 2014

Redactat și aproximat: George Danciu

3 thoughts on “Convenția bisericilor baptiste române din SUA și Canada, Hickory 2014: Predica de final

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.