Neagu Djuvara: Cu mândria de a fi român și ortodox “ne întoarcem la epoca legionară”

5329513-mediafax-foto-ovidiu-micsikIstoricul Neagu Djuvara a afirmat, la Interviurile Gândul, că accentul pus de un partid politic pe mândria de a fi român şi pe cea de a fi ortodox îi aduce aminte de legionari.

Da, ne întoarcem la epoca legionară. E un anacronism într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii noştri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum“, a afirmat istoricul Neagu Djuvara.

El însuşi un simpatizant legionar în tinereţe, Neagu Djuvara spune că, dincolo de „nebuniile tinereţii”, vârsta matură i-a arătat cât de distructivă poate fi ideologia mişcării legionare.

CAMPUS TEOLOGIC – INAUGURARE – CLUJMândri că suntem români” a fost unul dintre mesajele folosite de PSD pentru alegerile europarlamentare. În anunţul candidaturii sale la prezidenţiale, făcut în 30 iulie, la Craiova, Victor Ponta a lansat şi mesaje naţionaliste şi religioase, făcând referire la contracandidatul său de etnie germană, Klaus Iohannis. “Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru“, a spus Ponta. Vezi aici declaraţia integrală!

În replică, prezidenţiabilul PNL, Klaus Iohannis, a spus că s-a născut în România, că este cetăţean român ”şi numai român” şi că va convinge electoratul să-l voteze mergând prin ţară pentru ca alegătorii să îl vadă că există şi vorbeşte limba română. Vezi aici declaraţia integrală!

Citiți continuarea AICI

Sursa: http://www.gandul.info/interviurile-gandul/istoricul-neagu-djuvara-la-interviurile-gandul-cu-mandria-de-a-fi-roman-si-ortodox-ne-intoarcem-la-epoca-legionara-13221665

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.