Cât de periculoase pentru sănătate sunt tehnologiile 5G. Adevărul spus de un faimos fizician român stabilit în Olanda

de Daciana Mitrache

Cristian Presură, un fizician român stabilit în Olanda, cercetător la Philips Research Eindhoven, a demontat cu argumente teoriile conspiraţioniste cu privire la pericolul tehnologiilor 5G.

Interviul cu fizicianul Cristian Presură a fost realizat în urma unei întâlniri cu publicul realizată la Vâlcea, de Centrul Europe Direct. Presură este originar din staţiunea montană vâlceană Voineasa. A absolvit Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, iar apoi o facultate de electrotehnică şi o alta de fizică, în România, şi a plecat în Olanda cu o bursă, unde şi-a luat doctoratul în fizică şi a devenit angajat la Philip Research Eindhoven. Lucrează aici ca specialist pe senzori medicali, la Divizia Cercetare. Cristian Presură este inventatorului senzorului optic din ceasurile inteligente care măsoară pulsul. Este, de asemenea, autorul a două cărţi publicate special în limba română: „Fizica povestită” şi „O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită”.

Reporter: În cadrul întâlnirii cu publicul de la Vâlcea aţi vorbit pe tema pericolului tehnologiilor 5G. Sunteţi sau nu împotriva lor?  

Fizician Cristian Presură: Discuţia legată de acceptarea sau nu a unor tehnologii este una la care nu ar trebui să răspund personal, ci societatea. O chestiune valabilă pentru orice tehnologie: maşini, căruţe, bombele nucleare, tehnologiile 5G, 7G sau 20G, când probabil vom putea suna chiar şi pe alte planete. Pentru că nu contează ce este bine pentru mine, ci ce este bine pentru societate. Întrebarea vine pe un background al  unor oameni cărora le este frică de tehnologia 5G. Acum câteva săptămâni au fost demonstraţii, inclusiv aici, la un liceu vâlcean – Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. Nişte oameni s-au îngrijorat de pericolul pe care l-ar putea prezenta noua tehnologie, după ce s-au documentat din anumite surse.

Personal, ca fizician, pledez pentru acest tip de tehnologie. Dar acest „pentru” trebuie făcut cu grijă, pentru că sunt foarte multe aspecte care trebuie luate în calcul…

Vor reprezenta aceste tehnologii o linie de demarcaţie între săraci şi bogaţi, aşa cum a afirmat preşedintele Amazon: „Tehnologia creează o linie de demarcaţie clară între câteva elite ultrabogate şi o puzderie de colonii digitale”?  

Informaţia a fost cea care a făcut diferenţa, de-a lungul istoriei, între oamenii bogaţi şi săraci, nu neapărat tehnologia. Să ne amintim cum au apărut băncile, spre exemplu: au ştiut exact unde era nevoie de bani. Tehnologia este doar un mijloc prin care să creezi ceva. Nu sunt de acord cu afirmaţia, din acest punct de vedere. Dar, dacă ai informaţia şi foloseşti apoi tehnologia în interes personal, atunci, da, se crează nişte diferenţe. Pentru că avem acum Amazon – una dintre cele patru companii din lume care a depăşit un trilion de dolari, în contextul în care PIB-ul României este de 200 de miliarde de dolari, iar bugetul de 60 de miliarde. Au avut, deci, informaţia despre cum să facă bani folosind tehnologia.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a opri un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului prin care se simplifica procedura de amplasare a antenelor pentru tehnologiile 5G. Ei au susţinut că numărul mare de antene pentru tehnologiile 5G ne va afecta grav sănătatea. Ce părere aveţi?  

În anii 1900, când s-a introdus curentul în New York era aceeaşi reticienţă. Oamenii erau speriaţi. Existau postere cu oameni care atârnau pe firele de curent electric cu chipurile schimonosite. Cam la fel este şi reacţia emoţională din zilele noastre, legată de faptul că vom fi peste tot înconjuraţi de radiaţii. Este normal să fim îngrijoraţi pentru sănătatea noastră. Întrebarea care se pune e dacă aceasta este o afirmaţie adevărată. Nu este adevărată.

În plus, în România există o serie de specialişti în electrotehnică, cu doctorate, avem chiar şi un Institut de Protecţie a Câmpurilor Electromagnetice. Toate companiile electronice au în interior un astfel de institut cu personal specializat în verificarea aparaturii înainte de a fi pusă pe piaţă.

Citeste mai multadev.ro/q5o9xp

3 thoughts on “Cât de periculoase pentru sănătate sunt tehnologiile 5G. Adevărul spus de un faimos fizician român stabilit în Olanda

  1. Pingback: Cât de periculoase pentru sănătate sunt tehnologiile 5G. Adevărul spus de un faimos fizician român stabilit în Olanda – Blog Creștin Ardelean Viorel

  2. cornel ilea

    ELVEȚIA STOPEAZĂ PE TERMEN NEDEFINIT implementarea 5G, datorita imensei opoziții publice
    ttps://saccsiv.wordpress.com/2020/02/15/elvetia-stopeaza-pe-termen-nedefinit-implementarea-5g-datorita-imensei-opozitii-publice/
    INFORMATION LIBERATION: Switzerland Halts 5G Rollout Due to Health Concerns, Widespread Public Opposition

    Încă o dovadă: Din cauza imensei opoziții publice dar și a îngrijorării privind efectele negative asupra sănătății, ELVEȚIA STOPEAZĂ PE TERMEN NEDEFINIT implementarea 5G

    Chris Menahan

    The Financial Times relatează:

    Elveția, unul dintre liderii mondiali în implementarea tehnologiei 5G, a pus în vigoare un moratoriu pe termen nedefinit utilizarea rețelei sale din cauza temerilor privind efectele asupra sănătății.

    Elveția este printre țările din Europa care sunt destul de avansate în implementarea tehnologiei 5G. Bogata țara alpină a instalat numai în ultimul an peste 2 000 de antene pentru a-și adapta rețeaua iar furnizorii elvețieni de telecomunicații le-au promis aproape tot anul clienților lor o iminentă acoperire 5G.

    Cu toate acestea, o scrisoare trimisă guvernelor cantoanelor la sfârșitul lunii ianuarie de către Agenția Elvețiană pentru Mediu, Bafu, solicită timp pentru a autoriza utilizarea noilor turnuri 5G, declară pentru Financial Times oficiali care au văzut scrisoarea.

    Conform site-ului The Liberty Beacon, care preia și el știrea din Financial Times, agenția este responsabilă pentru furnizarea criteriilor de siguranță pe baza cărora operatorii telecom pot fi trași la răspundere pentru emisiile de radiații. Conform structurii ultra-federalizate a Elveției, infrastructura telecom este licențiată și monitorizată în privința conformității de către autoritățile fiecărui canton, dar cadrul legal este stabilit la Berna.

    Agenția spune că „nu are cunoștință despre niciun standard internațional” care ar putea fi folosit pentru a stabili niște criterii. „Din acest motiv, Bafu va studia expunerea la antenele 5G în detaliu și, dacă este posibil, în condiții de folosire similare cu cele din lumea reală. Acest lucru cere însă timp”, mai spune agenția.

    […] Asociația Medicală Elvețiană a recomandat precauție în folosirea 5G, sugerând că principiile legale cele mai restrictive ar trebui aplicate în acest caz, din cauza întrebărilor rămase fără răspuns privind potențialul risc al acestei tehnologii de a provoca vătămări ale sistemului nervos și chiar cancere.

    Nu există niciun studiu important privind impactul 5G asupra sănătății.

    Pe de altă parte, sunt nenumărate studii care arată că tehnologia WiFi în forma actuală poate avea o multitudine de efecte negative asupra sănătății noastre, studii care însă sunt în general ignorate de guvernele noastre și de media (recent, în Marea Britanie s-a mers până la interzicerea unei reclame care avertiza despre pericolele 5G).

    Iată un alt studiu realizat doar cu câteva luni în urmă.

    Din BioNews, 7 mai 2019, „Un studiu sugerează că dispozitivele WiFi afectează sperma”:

    Un studiu efectuat de un mic grup de cercetători din Japonia a relevat că expunerea la radiații WiFi are efecte dăunătoare asupra funcțiilor spermei.

    Studiul a vizat efectul undelor electromagnetice (EM) generate de dispozitivele WiFi asupra lichidului seminal uman. S-a descoperit că expunerea îndelungată direct la un router portabil WiFi reduce motilitatea spermatozoizilor și crește mortalitatea acestora.

    Eșantioanele de lichid seminal analizate au fost prelevate de la 51 de bărbați care urmau la clinică un tratament pentru fertilitate, așa cum sunt fertilizarea in vitro sau inseminarea artificială.

    Eșantioanele au fost analizate în diferite conditii: fără expunere la EM, protejate de un scut și expuse complet.

    Eșantioanele expuse complet au fost așezate lângă un router de buzunar, similar cu modul în care un bărbat își ține telefonul în geacă. După două ore, motilitatea și sănătatea spermatozoizilor scăzuse dar efectul cel mai puternic s-a putut observa în eșantioanele expuse complet la unde EM. Diferențele dintre eșantioanele expuse în diferite condiții au fost și mai vizibile după 24 ore de expunere.

    „Judecând pe baza rezultatelor prezentului studiu, este corect să considerăm că riscul privind potențiale efecte negative este direct proporțional cu durata expunerii”, a declarat Nakata pentru NewsGP. „Și când mă refer la expunere îndelungată nu vreau să spun căteva zile, săptămâni sau luni – mă refer la ani. Gândindu-ne la miliardele de oameni peste câteva decenii, impactul va fi uriaș în privința ratei fertilității.”

    Turnurile 5G sunt la scară exponențială mai puternice decât actualele dispozitive WiFi iar ei for să le planteze în toate comunitățile, la câțiva zeci de metri de casele oamenilor, pentru eficiență maximă.

    Felicitări poporului elvețian pentru că s-a ridicat împotriva acestei nebunii! Toți ar trebui să îi urmăm exemplul!

    https://www.brighteon.com/aacb48c0-08e0-4041-8acf-9d0584cc28b4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.