Nicolae Geantă: Improvizațiile pot produce tragedii

La doar 37 de ani un tânăr pastor a murit. Da, mor și pastorii tineri. În cimitire sunt mai multe blănuri de miei decât de oi! Tragedia s-a produs însă în… biserică. Drama este că pastorul a decedat în bazin, în timp ce oficia un botez. Dar tragedia e și mai mare că sărăcuțul a murit… electrocutat! De la o… improvizație! Iar copiii săi, soția, rudele, enoriașii nu au mai putut face nimic! Și durerea este cu atât mai mare cu cât mass-media românească a preluat cazul, l-a publicat la ore de vârf și a subliniat: „urmează o anchetă!” O bucurie transformată în tragedie.

Nu aș fi vrut nici în ruptul capului să scriu despre un astfel de hazard al unui coleg de breaslă, care a slujit pe Domnul până în clipa plecării la ceruri. Dar fatalitatea cu care a plecat…

Mi-am amintit că, în urmă cu mulți ani, chiar pastorului Vladimir Pustan i-a trecut glonțul pe la ureche. A intrat în bazin și s-a curentat așa de tare că era să-și piardă o mână! De atunci el foarte rar mai intră în bazinul de botez. Ne băgăm însă noi, ceilalți! Așa că, fraților, aveți grijă de noi! O facem din dragoste, și noi, și voi care ne invitați! Luați toate măsurile de precauție!

În urmă cu câțiva ani la o Evangheliare m-a „fript” un microfon! Mi-a băgat câțiva wați drept în creier. M-am speriat… De atunci am spus că nu mai predic decât cu… lavalieră. Ori cu microfoane wireless. Și unii mă pot condamna! Am trăit în viață și eu, și cred că aproape toți slujitorii (predicatori, cântăreți etc) spaime provocate de microfoane, sonorizare etc, care plesnesc, bubuie, țiuie când nu te aștepți. Pentru că sunt… improvizații!

Mă gândeam dacă la Cortul Ispășirii, ori la Templul din Ierusalim, Dumnezeu a permis vreo improvizație? Totul, toate trebuiau perfect! Asta trebuie să învețe și Biserica zilelor noastre… Știu, costă. Dar, altminteri ne va costa mult, mult mai scump!!!

Nu vreau să zic nimic în legătură cu pastorul tânăr care a plecat prematur la Domnul. Nu pun întrebări de genul: „de ce Domnul a îngăduit?”. Dar trag un semnal de alarmă: „Atenție la improvizațiile din biserici! Pot costa vieți!” Plus alte consecințe nedorite.

Teama (mea) cea mai mare este că evenimentul nefericit de mai sus, care e scotocit de media, a ajuns, firesc, la urechile legiuitorilor. Așadar, parcă văd că Bisericile ne vom trezi cu I.S.U. (cu pompierii) pe cap… Care, în exces de zel vor impune condiții aspre ori vor da amenzi! Sperăm să nu ne pună și interdicție de a mai face (oriunde) botezuri!

Nicolae.Geantă

Pastorul Marian Ciocan a plecat la Domnul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.