Preşedintele Trump spune că S.U.A. sunt pregătite să recunoască suveranitatea Israelului asupra înălţimilor Golan

Preşedintele american a declarat într-o postare pe Tweeter că Israelul are suveranitate asupra înălţimilor Golan.

„După 52 de ani este timpul ca Statele Unite să recunoască suveranitatea deplină a Israelului asupra înălţimilor Golan, care reprezintă un punct critic de maximă importanţă strategică şi de securitate pentru statul Israel şi pentru stabilitatea în regiune.”

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a avut o reacţie rapidă la anunţul făcut de preşedintele Trump, declarând la rândul său, tot pe Tweeter, că: „într-o vreme când Iranul caută să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump dă dovadă de curaj în afirmarea suveranităţii Israelului asupra înălţimilor Golan. Îţi mulţumim preşedinte Trump!”

Anunţul făcut de Trump vine la scurt timp după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a făcut o vizită în Israel, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor din această țară, în care Netanyahu candidează pentru un nou mandat. În timpul vizitei sale, Pompeo şi Netanyahu au discutat despre atitudinea agresivă de care dă dovadă Iranul în regiune.

„Ayatollahul a declarat că anihiliarea statului Israel este scopul său principal. Cu asemenea ameninţări la adresa integrităţii cetăţenilor israelieni, declarăm angajamentul nostru necondiţionat pentru securitatea Israelului şi susţinem dreptul statului evreu de a se apăra,” a spus Pompeo, într-o declaraţie făcută miercuri.

Netanyahu a declarat la rândul său: „Secretarul de stat şi cu mine am avut o întâlnire în care am discutat chestiuni legate de apărare, şi cred că există modalități prin care presiunea se va intensifica,” spunând că discuţiile au inclus şi statutul înălţimilor Golan, pe care Israelul le-a capturat de la Siria în 1967.

„Vă puteţi imagina ce s-ar întâmpla dacă Israelul nu ar fi prezent pe înălţimile Golan,” a spus Netanyahu. „Practic, am avea Iranul prezent la malul mării Galileei.”

Continue reading Stiricrestine.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.