Petrisor Peiu: În așteptarea unui Panait Istrati pentru Uniunea Europeană

Macron ratează „glonțul de argint”. Vers l’autre flamme. L’Union europeenne En Marche!

Dacă Dumnezeu nu există,
înseamnă că totul este permis și, dacă totul este permis,
înseamnă că suntem pierduți”,
Feodor Mihailovici Dostoievski- Fratii Karamazov

In anul 1927, la aniversarea unui deceniu de la revolutia bolsevică din Rusia țaristă, scriitorul Panait Istrati este invitat in URSS, impreună cu „tovarășa sa de viață”, Marie-Louise Baud-Bovy (Bilili) si cu cuplul Eleni-Nikos Kazantzakis.

Cei doi scriitori comunisti, de o celebritate intrecuta pe atunci doar de cea a lui Romain Rolland, au petrecut 16 luni in proaspăta Uniune Sovietică cu intentia de a aduce lumii burgheze mărturii din raiul comunist.

Numai că, la intoarcerea in Franța, Panait Istrati, sfidând sfaturile protectorului său Rolland, publică trei volume de eseuri sub titlul „Vers l’autre flamme” (Sub alta flamură), in care demască sărăcia extremă, birocratia sufocantă si lipsa totală de libertate din „paradisul” sovietic.

Antologia a devenit cunoscută in toată lumea pentru textul esential intitulat „Confession pour vaincus” (Spovedania unui învins) si a fost motivul pentru care intreaga lume marxistă, progresistă si comunistă l-a ostracizat pe Istrati până la moarte.

Macron dezamăgește

După fix 90 de ani de la gestul de mare curaj al lui Panait Istrati de a demasca prăpastia dintre discursul oficial si realitatea din URSS, in oglindă cu Istrati, Emmanuel Macron imbracă costumul unui apparatchik perfect, apărând un regim anchilozat, ineficient si devitaminizat.

Emmanuel Macron, de la pupitrul sau de presedinte al celei de-a cincea Republici Franceze, din pozitia de vice-rege al Europei, face un gest trist si dezamagitor, alegand sa apere ceea ce nu este de aparat, in detrimentul unei reforme demult asteptate.

De fapt, prezidentiatul lui Macron a avut, pentru Europa care astepta reformarea si corectarea erorilor, efectul pe care l-a avut alegerea lui Leonid Brejnev la cârma URSS, in 1964, adică inghețarea oricăror speranțe.

Prea tânăr (doar 41 de ani) pentru a fi contaminat definitiv de morbul funcționarului prăfuit care se identifică cu instituția birocratică, Macron dezamăgeste alegând să își pună talentul in slujba contra-reformei.

Continue reading  I L D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.