Un preț pentru libertate – de Saintclaire Chișmorie

by Vasile Bel

Mă bucur să prezint cartea fr. Saintclaire Chișmorie Un preț pentru libertate, o carte care prezintă istoria unei perioade prin care a trecut țara noastră, biserica noastră și noi toți, cei mai învârstă. Istoria ce o prezintă fr. Saintclaire Chișmorie, este una foarte reală și se potrivește pentru mii și zeci de mii de români, care și-au riscat viața pentru libertate. Din păcate, această poveste nu se potrivește pentru acei care, în curajul lor eroic, au pierit în apele Dunării sau împușcați pe fâșia graniței sau au dispărut și nu se știe nimic, de acești dornici de libertate.

Cartea aruncă o rază de lumină asupra acelei perioade și ne va ajuta să înțelegem mai bine unele lucruri, care sunt greu de explicat, greu de răspuns sau de înțeles, această parte de istorie pe care unii nu o pot înțelege.

Cartea este istoria noastră, frământarea noastă și aspirația noastră pe care unii au dus-o la capăt, alții doar au visat, dar Dumnezeu, bunul Tată, a intervenit în 1989 și a spus, până aici domnilor.

Saintclaire Chișmorie, este fiul fratelui Ioan Chișmorie, despre care am scris AICI, văzând situația dureroasă prin care trecea tatăl său, și-a asumat riscul de a pleca din România anilor 1980. Împrejurările prin care a trecut sunt dramatice, dar Dumnezeu l-a ocrotit.

Recomand cartea, cu căldură, pentru lecturare. Cu alte detalii, vom reveni, detalii pe care nici eu nu le am pe moment.

Felicit autorul, pe fr. Saintclaire Chișmorie, cu recomandare simplă,  să scrie mai mult despre vremea în care a trăit în țară, alături de tatăl său, Ioan Chișmorie. Domnul să te binecuvinteze frate, pe dumneata și familia dumitale și țărișoara noastră dragă, România, dar și America.

Pe pagina de internet a frtelui Saintclarie, vezi AICI, domnul Dorin Bodea are un articol publicat original AICI, în care se vorbește despre acțiunea autorului, mai amănunțit.  Dar, cu aprobarea de rigoare, îl postez mai jos în întregime:

În primăvara acestui an va avea loc lansarea uneia dintre cele mai frumoase cărți scrise despre evadarea din comunism intitulată, UN PREȚ PENTRU LIBERTATE, scrisă de domnul Saintclaire Chișmorie fiul compozitorului și dirijorului Ioan Chișmorie-Măderătanul. Este un volum plin de suspans prezentînd foarte detaliat evadarea din România anilor 80 a autorului, nemaiputînd suporta regimul comunist.De origine din localitatea Măderat(Arad), copil crescut la țară cu greutăți ,urmează o școală tehnică, ajunge electrician la Uzina de Vagoane din Arad (vagoane călători) însă este frămîntat mereu de gîndul de a trăi liber.

În anii 80 Uzina exporta multe vagoane și pleacă ca delegat de cîteva ori să însoțească vagoanele la îmbarcarea pe vapoare în portul Constanța, timp în care studiază o modalitate de evadare.

Se ivește în sfîrșit ocazia și ascuns împreună cu un coleg de origine germană din localitatea Horia într-un perete al unui vagon ambarcat pe vapor din portul Constanța cu destinația EGIPT , ajung pe teritoriul turc , unde cu o funie își dă drumul de pe vapor în Mare  [Marea Neagră, n.red.] urmat de prietenul și colegul său. 

Continue reading istoriebaptistablogul.blogspot.com

Advertisements

One thought on “Un preț pentru libertate – de Saintclaire Chișmorie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.