Gustav Pocsy: Către fratele meu, Iosif Țon, în Isus Hristos

Motto: Amos 5:21-24.

De mult mă frământ să vă scriu. Mintea mea îmi spunea să nu mă amestec, dar n-am ce face căci nu sunt un om care să facă lucruri după capul său, ci am un Stăpân care e și Stăpânul d-stră.

D-stră sunteți copleșit de convorbiri cu diferiți frați și oameni, iar eu nu pot să am pretenție să vă aduceți aminte, dar amintiți-vă: De două ori am stat de vorbă în scurt timp. Odată în București la adunarea din Mihai Bravu și odată la Băile Felix.
In ambele cazuri v-am atras atenția că însărcinarea pe care ați primit-o din partea Domnului o veți face cât timp rămâneți la Cuvânt, fără să deveniți un reformator baptist.

V-am spus că dacă rămaneti numai la mesajul Divin, care nu e al Cultului baptist, ci e supraconfesional, veti avea suferințe tocmai de la membri nepocăiți ai adunărilor, si din partea predicatorilor care au devenit niște funcționari plătiți, și cu gelozie își păzesc turma, ca orice preot din orice religie.

V-am spus că dacă veti deveni un reformator, deveniti un om cu renume si un conducător al maselor religioase, dar asta nu mai e lucrarea Domnului. Si iată asa s-a intâmplat. Sunteti un om cu faimă, dar pacea divină ati pierdut-o si lucrarea s-a degradat. A devenit lucrarea unui Cult.

Când am primit si am citit „Situatia actuală a Bisericilor Baptiste din Romania” si altele, cele două scrisori, le-am citit de două-trei ori si am găsit câteva puncte foarte negative, care denaturează adevărul.

1. Sunt adevarate restrictiile administrative a inspectorilor de culte, dar dumnealor nu fac de capul lor, ci primesc dispozitii de la Ministerul Cultelor. Dar nici Ministerul nu face de capul lui, ci se incadreaza la politica dusa de partid. Si țara este o țară socialistă si mărturisesc clar că duce o politică comunistă si materialistă. Niciodata nu ne-a declarat că  ne dă o libertate religioasă ca-n Anglia sau America. Nu cred că ati primit o insărcinare de la guvernul țării noastre să difuzati o asemenea libertate religioasă. Dacă d-stră ati făcut  socoteala fără gazdă… (pare a fi copiată ideea incomplet).  După cum nu sunt adevărate cele vestite de Wurmbrand R., că in Romania adevărata biserică e „subterană”, tot asa nu este adevărat ce ati vestit d-stră că in Romania Cultele fac ce vor, ca in Anglia.

2. Nu este adevarat că si adunările asa zise „secte”, au decăzut din cauza strâmtorarilor adiministrative ale inspectorilor de Culte. Cu mult înaintea erei socialiste, deja nu mai era alegerea conducătorilor adunării după voia Duhului Sfânt. Cred că nu este ceva nou ceea ce scriu. Cum am devenit Cult am si pornit cu valea devierii de la Adevăr. Incetul cu incetul am inceput să lucrăm pentru Cultul nostru. Am inceput să ducem Chivotul Domnului in „Car nou”(1 Sam. 6.7,8, 2 Sam. 6.3-7, 1 Cron. 15.2,3,12-15). Apoi nu mă mir că ne e frică că se răstoarnă Cultul. Dar adunîrile noastre sunt pline de membri care n-au dat morții viața lor veche si noi ce facem? Chemăm pe acesti nepocăiti să moară pentru Hristos? Nu o dată au fost dați afară din Cultul Baptist cei mai buni fii ai adunării (Arad, Constanta, etc.), si nu imputerniciții cultului, ci ei au cerut ajutorul dapartamentului sau chiar al securității statului.

3. D-stră ati devenit aparatul unei organizatii si cereti drepturi ca în țările occidentale. Eu consider că asta este deja luptă politică. Nu sunt de acord si stiu că nu sunt singur cu această convingere. In tot cazul, trebuie să vă spun că am fost prin circuite si am fost intrebat undeva care este părerea mea; peste tot am spus părerea mea clar.
La pagina 25, aliniatul 3-4 vorbiti de compromisuri si renunțarea la călăuzirea Duhului Sfant. Spuneti asa: „…lucrarea care se face in Biserica aceea, de la data aceea inainte, să fim absolut siguri că va fi o lucrare pur omenească si si nu lucrarea lui Dumnezeu”. Trebuie să recunoastem in mod sincer că cu multi ani inaintea erei socialiste ne-am acomodat cu compromisuri si am renuntat la calauzirea Duhului Sfant. Da, am deviat de la Adevar, cand am admis ca temeiul adunarii sa fie schimbat de la noua naștere la botezul cu apă.

4. D-stră mereu amintiti de Biserica Nou-Testamentală, dar nu poate fi adevărată această declaratie din moment ce „avem doar o forma de evlavie, dar tagaduim puterea” (2 Tim. 3.5). Asa ca nu Autoritatile Statului, ci noi trebuie să spunem un hotărât NU conducerii baptiste. De mult, apostolul Pavel admite o singură dezbinare: „…ca să iasă la lumina cei găsiți buni”(1 Cor. 11.18,19). Noi insă, lucrăm febril ca să se musamalizeze totul, ca nu cumva să se dovedească că o mare parte a membrilor de adunare nu sunt decât baptisti fără pocăință.
Nu trebuie sa ne plângem de starea adunarilor noastre din Romania mai mult decat de starea adunarilor din Apus, unde din prea multa libertate, starea adunarilor este accentuat mai rea.

Eu sunt membru al Cultului Crestin după Evanghelie si ori de câte ori conducatorii cultelor mi-au cerut un lucru care am considerat ca nu corespunde cu lucrarea Duhului Sfânt, am spus NU clar si hotărât. Rezultatul?! M-au sters de pe lista Cultului ca pe un răzvrătit, cu toate că sunt un crestin devotat Domnului nostru Isus Hristos. Asa se dovedeste ca nerăbdarea religioasă este mult mai apăsătoare decât strâmtorarea administrativă a Autorităților. Pe mine nu Autoritatile m-au urmarit, ci crestinii, asa zisi pocăiti, si m-au denunțat fiindca am spus NU clar Conducerii Cultului Crestin dupa Evanghelie la devieri de la Adevăr.

5. Nici să nu ne gândim că adunările noastre de azi sunt cu caracter de „Mireasă”. Aduanrile noastre de azi sunt niste adunături de oameni religiosi, „oameni amalgam”, nu „omogeni”. Sunt convins ca la venirea Domnului Isus pentru „Trupul” Lui, acest Trup va fi găsit in cadrul Bisericilor oficiale: Ortodoxa, Catolica, Reformata, Luterana, Baptista, Penticostala, Crestina dupa Evanghelie si inca din alte denumiri, da, toti cei care au Duhul lui Hristos (Rom. 8:9), viata lui Hristos in ei (1 Ioan 5:11,12).
Venirea Domnului nostru Isus Hristos este la ușă. Un crestin cu vedere largă a spus asa: „Când un predicator se plânge că nu mai âncap oamenii în sala adunării: Lasă-mă să spun Cuvântul lui Dumnezeu cu sare si in scurt timp va fi sala prea mare”. Cum spunea crestinul C.H.M: „Cuvantarea evlavioasa umple bancile adunarilor, iar la predicile cu sare bancile se golesc”. Peste tot este un duh de jertfa care seamana cu cel de la Exod 32.2-4. Dar gasesti foarte rar suflete predate Domnului care nu se multumesc cu forme religioasa, ci dovedesc fara zgomot si fara zarva mare ca au viata lui Isus in ei. Focul va incerca si sunt convins ca mari lucrari asa zis crestine vor fi arde.

Al d-stră frate in Isus Hristos, Pocsy Gustav.

P.S. Nu aștept răspuns căci nu am de gând să fac dialoghizare, dar am fost  îndemnat să depun o mărturie.
Febr. 1975.

Sursa: https://vesteabuna.wordpress.com/2008/07/20/corespondenta-fratelui-pocsy-colectie-de-scrisori/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.