București: “Ar trebui să ne gândim serios să mutăm ambasada României la Ierusalim”

Vineri,  Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României a avut o poziție tranșantă vizavi de mutarea Ambasadei României la Ierusalim:

Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul ambasadei face (fac, n.red.) naveta din Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României din Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament.

Joi, Adunarea Generală a ONU a validat, cu o largă majoritate, o rezoluție care condamnă recunoașterea de către Washington, pe 6 decembrie, a Ierusalimului drept capitala Israelului.
Dintre cele 193 de țări membre ONU, 128 au votat „pentru” această rezoluție, nouă au votat „împotrivă”, iar 35 de țări s-au abținut, printre care și România. Alte 21 de țări nu au luat parte la vot.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a reafirmat joi poziția cu privire la implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, și la necesitatea de a pune capăt acestui conflict.
De asemenea, MAE a apreciat că promovarea proiectului de rezoluție ONU pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență, precizând că România a exprimat vot de „abținere” în cadrul Adunării Generale a ONU.
Israelul a anexat partea de est a Ierusalimului, pe care a cucerit-o în timpul războiului din 1967, apoi a adoptat o lege, în 1980, prin care a făcut din Orașul Sfânt capitala sa „indivizibilă”.

Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internațională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului  lor stat

Sursa: Activenews.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.