Biserica Râul Vieții – izvor de erezii (1)

Cred că nu mai este nevoie de nici o prezentare despre ce sau cine este biserica Râul Vieții din București.  Insa faptul ca aceasta biserica si invataturile ei au o influenta tot mai mare printre evanghelicii din Romania nu mai este un secret. Din pacate, influentele sunt nefaste.

Pe langa faptul ca doctrinele sănătoase,  interpretarile logice, normale și istorice ale Bibliei (d.p.d.v. evanghelic) sunt date la o parte, mișcarea are si o tactică, probabil neplănuită, de a destrăma biserici locale. Multi dintre cei care ii urmeaza sau le preiau ideile, merg in bisericile locale și incearcă să introducă aceste idei, de foarte multe ori in mod agresiv, considerand ca nimeni nu are dreptul sa le spuna lor ce să facă, cu referire la autoritățile din bisericile locale. Foarte mulți sunt obraznici, răzvrătiți și foarte mândrii și nu accepta nici o corectare a ideilor lor. Am exemple concrete, insa ma abtin deocamndata. Multe biserici din țară au trebuit sa ii dea afara, si asta cu greu, pe adepții sectei.

Mai mult, cu ajutorul postului TV – Alfa-Omega, isi promoveaza ideile si prin mijloace media prin care intra in casele multor crestini nestatornici sau necunoscători și îi amețesc cu aceste doctrine ale puterilor supranaturale pe care chipurile le-ar da rugăciunile sau rostireaproclamarea unor cuvinte, sau posibilitatea vindecării miraculoase, personale sau a celor din jur, etc.

Probabil că mulți vor fi indignați de acest articol, dar vreau să subliniez un verset pe care apostolul Petru îl scrie în 2 Petru 2:1 : „În norod s-au ridicat şi proroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică.

Ceea ce vreau să subliniez aici este că sunt mult prea mulți credincioși care nu iau in calcul probabilitatea proorocilor și învățătorilor mincinoși din Biserică. Nici mișcarea carismatică în general nu i-a în calcul așa ceva. Ba din contră, carismatismul se dorește o mișcare care vrea să dărâme barierele doctrinare dintre cultele creștine, și să le înlocuiască binețeles cu doctrinele lor. Faptul că avertismetul apostolului Petru, și nu numai, nu este luat în calcul de credincioși este un semn de imaturitate spirituală și de nestatornicie în credință, conf. 2 Petru 2:14.

Iată deci câteva idei aberante ale celor din Râul Vieții preluate din broșura Rapsodia Realității, pentru luna Mai 2014 (1) – scrisă de pastorul Chris  Oyakhilome din Africa de Sud:

1.  Fă-ți calea prosperă. – ziua 4 Mai. În acest capitol autorul preia doua texte total aiurea și le aduce ca argumente prin care suține că Dumnezeu dorește bunăstarea copiilor Lui. Iată ce spune autorul, aprobat  de pastorul Răzvan Mihăilescu și ceata lui de eretici:

Dumnezeu vrea să prosperi în fiecare domeniu al vieţii tale, pentru că El Îşi găseşte plăcerea în bunăstarea copiilor Săi. (Ps. 35:27 – versiunea Fidela). Pasajul din 3 Ioan 1:2 ne descoperă dorinţa Duhului Sfânt pentru tine ca să prosperi şi să fii sănătos, după cum sufletul tău prosperă. În Cristos Isus, tu ai intrat într-o bogată moştenire, într-un loc de favoare divină. În 2 Petru 1:3, Biblia  ne spune că Dumnezeu ţi-a dat tot ce priveşte viaţa şi evlavia.  Într-adevăr, atunci când L-ai primit pe Cristos, ai fost catapultat automat într-un tărâm glorios de bunăstare, devenind moştenitor al lui Dumnezeu şi împreună moştenitor cu Cristos (Romani 8:17).

Iată ce spun pasajele aduse ca argumente:

Ps: 35:27 v. Cornilescu:  Să se bucure şi să se veselească, cei ce găsesc plăcere în nevinovăţia mea, şi să zică neîncetat: ,,Mărit să fie Domnul, care vrea pacea robului Său!` Textul este scos cu totul din contextul psalmului (modul favorit al carismaticilor de a-și susține ideile) care vorbeste despre lupta lui David cu oamenii nelegiuți.  Una este să spui pace în luptă alta este să spui bunăstare.

3 Ioan v.2 :  „Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău.” Versetul afirmă doar dorința apostolului ca destinatarul scrisorii lui să fie sănătos. Versetul este un salut cordial și frumos, o urare care cred ca reprezenta și dorința apotolului, dar pasajul nu vorbește și nu amintește absolut nimic despre o dorință a Duhul Sfânt de a fi prosperi sau sănătoși. Ba din contră, apostolul amintește, pe aceiași pagină că bucuria lui ce-a mai mare este ca cei credincioși să umble în adevăr, nu prosperi sau sănătoși. 3 Ioan 4. Textul nu are nici o conexiune cu doctrinele biblice.

2. Dumnezeu vrea să fi erudit – un alt titlu halucinant – ziua 6 Mai. Iată explicațiile:

În 2 Petru 1:5, când apostolul Pavel a spus: „De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa…” el a folosit în original termenul grecesc „gnosis” care a fost tradus prin cuvântul „cunoştinţă”; „Gnosis” reprezintă cunoştinţele pe care le obţii prin activitate intelectuală, sau cunoaşterea bazată pe ştiinţă. Prin urmare, el elaborează aici excelenţa gândirii intelectuale! Dumnezeu doreşte ca tu să îţi pui mintea la contribuţie, să acumulezi cunoaştere intelectuală, să fii inteligent şi  informat; practic, să devii un erudit. Iată de ce ţi-a dat o minte sănătoasă, chibzuită (2 Timotei 1:7). Când Duhul Sfânt intră în viaţa ta, te întregeşte sub toate aspectele. El aduce sănătate mentală şi perspicacitate intelectuală în viaţa ta. Biblia spune că Isus Cristos este întruchiparea cunoaşterii depline, ceea ce înseamnă că El ştie totul cu privire la orice carieră, domeniu sau disciplină şi poate să transmită minţii tale orice informaţie pe plan profesional, astfel încât în fiecare zi a vieţii tale, în orice situaţie te-ai afla, să ştii ce să faci! Mintea ta va fi activă, iar abilitatea ta intelectuală va funcţiona la potenţialul optim.

O altă monstră de interpretare scoasă din context și sucire a înțelegerii logice a pasajului. Iată pasajul în întregime:

2 Petru 1:5-8  „De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni. Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.”

Textul este extrem de simplu. Cunoștința de care vorbește aici Petru se referă la cunoaștere Domnului nostru Isus Hristos nu la inteligență, nu la acumularea de informații sau știință. Ba mai mult, apostolul încheie epistola cu același îndemn:  2 Petru 3:17-18 „Voi deci, preaiubiţilor, ştiind mai dinainte aceste lucruri, păziţi-vă ca nu cumva să vă lăsaţi târâţi de rătăcirea acestor nelegiuiţi şi să vă pierdeţi tăria; ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos. A Lui să fie slava, acum şi în ziua veşniciei. Amin.”

Afirmația pastorului Chris este aiuritoare când afirmă că Duhul Sfânt aduce perspicacitate intelectuală sau că abilitățile intelectuale vor funcționa la potențial optim. Nicăieri în Biblie nu se spune așa ceva, iar realitatea este cu totul alta. De fapt, Biblia afirmă de nenumărate ori că frica de Domnul este începutul înțelepciunii. (Prov. 1:7). Însuși faptul că oamenii urmeză un astfel de om, care debitează asemena aberații, este un semn că mintea nu le-a venit la cap. Câți dintre ei dau dovada de erudiție în științe? Dar oare înțeleg ei ce înseamnă să fii erudit?

De aceea, îndemnul și sfatul meu pentru cei care cochetează cu Râul Vieții este să stea cât mai departe ei. Vă va prosti la cap. Și dacă ar fi numai asta ar fi bine, dar lucrurile sunt mult mai grave. Carismantismul are rădăcini oculte.  Învățăturile lor țin de învățăturile dracilor. Nu vă lăsați înșelați de așa zisele minuni sau vindecări care au loc acolo. Nimic nu seamănă cu Scriptura.

Închei cu un verset extrem de cunoscut care ar trebui să dea de gândit oricui: 1 Corinteni 1:22,23:  „Iudeii, într-adevăr, cer minuni, şi grecii caută înţelepciune; dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri, o nebunie;”

1) http://blog.raul-vietii.ro/wp-content/uploads/rapsodia-realitatilor-mai-2014.pdf

by Emi Zarnescu

sursa

____________________

La postarea originală din 2014, au avut loc câteva intervenții pertinente:

Buna seara!Eu am fost un timp parte din aceasta biserica si pot spune ca ma doare sufletul pt toti cei de acolo. Sunt prinsi intr-un vartej mondial, profund demonic, introdus subtil de leaderi inteligenti si cu un dar oratoric impecabil. Duhul Sfant este inlocuit de tot felul de manifestari emotionale in cel mai bun caz, (demonice in multe altele) si de tehnici elaborate de „brainwashing”. Tenteaza cu tot felul de promisiuni scoase din context promavand un ”crestinism” fara Cristos, fara ascultare, fara pocainta, fara roade ale Duhului..doctrine new age de promovare a sinelui si a independentei de Dumnezeu.Romanii aveau biserici frumoase in Domnul dar ma tem ca acest cancer va uzurpa bisericile una dupa alta.Recomand predicile fratelui David Wilkerson.Puncteaza minunat aceste aspecte.Pace si binecuvantare!

Mulțumim ptr mărturie si confirmare.

*

Buna ziua,
Ma numesc Ion Mihai sunt de profesie inginer si apartin ritului crestin ordodox. Din punctul meu de vedere cred ca frica ori vreun interes te a facut sa scrii acest articol de tot rahatul.
L-am cunoscut pe d-l Razvan Mihailescu prin asociatul meu de la aceea vreme Daniel Oprea. In continuare vreau sa va fac o marturisire: Nimeni din biserica Raul Vietii nu a incercat vreodata sa mi spele creierul ori sa ma convinga invreun fel sa mi schimb ritul. Am intanlit acolo oameni tineri si frumosi care nu doreau decat sa i multumeasca Domnului. Felul in care acesti oameni se roaga si canta a fost ceva inedit pentru mine. Acolo am vazut cat de mult se implica biserica in viata enoriasilor, acolo am simtit prima data in viata mea prezenta lui Isus. N-ai cum sa arunci cu noroi intr un om care si a pus viata si familia in slujba Domnului pentru ca interpreteaza intr un fel diferit textele biblice. Adevarul, Calea si Viata este doar EL!
Iar cat despre minuni cred ca daca ar svrie toti ce minuni s au intamplat in viata lor dupa ce au calcat pragul acelei biserici a ti ramane uimiti.
Fetita mea ,avea doi ani,era bonlava de sindromul kawasaki si se afla in acel moment la spitalul Grigore Alexandrescu in ultimul stadiu al bolii fiind in grija prof.dr. Munteanu.Este aceeas boala de care a murit copilul lui Travolta (actorul ala sarac din SUA cu flota de avioane).
Prietenul meu a insistat sa i spun pastorului problema mea. M a luat efectiv de mana si m a dus la Razvan. Acesta s a rugat pentru mine si mi a spus : Dumnezeu nu vrea ca copilul tau sa moara! Va trai si v a fi sanatoasa intru Slava Sa!
Incepand de a dua zi au decuplat o de la aparatele care ii sustineau functiile vitale pentru ca starea ei se imbunatatise simtitor. Intr o saptamana era perfect sanatoasa.
Nu pot exprima in cuvinte ce am.simtit cand am vazut ca Dumnezeu mi a dat copilul a doua oara. Nu pot exprima recunostinta si respectul meu pentru Razvan, acest Om care a adus numai bucurie si recunostinta in inimile celor care l au cunoscut.
Cititorule daca vrei sa faci cunostinta cu Regele, cu dragostea absoluta,cu vindecarea si bucuria indrazneste doar sa calci pragul acestei biserici.
In ceea ce ma priveste pot aduce dovezi medicale pentru a proba cele relatate mai sus.Imi pare rau pentru oricine incearca sa denigreze aceasta biserica.

Domnule Ion Mihai. Va multumesc pentru acest comentariu. Ma bucur de asemenea ca fetia dvs este bine.
Insa trebuie sa va spun cateva lucruri pe care dvs nu le cunoasteti si va aruncati intr-o lupta pe care nu o intelegeti.
Aici nu discutam despre minunile mai mult sau mai putin reale, ci despre Adevar. Biblia afirma insa in Matei 7:22-23 ca multi profeti falsi pot face minuni, dar ei nu il cunoasc pe Dumnezeu cu adevarat. La sfarsit vor ajunge in iad.
In ce priveste biserica Raul Vietii si pe pastorul ei, lucurile sunt clare de mult timp, iar marturia dvs este inca o dovada a derutei lor.

Intr-o adunare/biserica evanghelica serioasa, mesajul pe care trebuia sa il auziti era ca dvs sunteti un pacatos pierdut, care se afla pe calea spre iad si care are nevoie disperata de pocainta si credinta in sangele lui Isus Hristos ptr mantuirea sufletului dvs si o schimbare radicala a vietii fata de pacat. CU tot respectul o spun, ritul ortodox nu va asigura mantuirea sufletului. Mantuirea nu poate fi castigata prin fapte sau practici crestine. (Romani 3:28)
Faptul ca nimeni de acolo nu v-a spus acest lucru este o dovada si mai clara ca sunt o biserica falsa cu un mesaj fals.

Apoi dvs faceti niste afirmatii de o gravitate spirituala mare si de care nu va dati seama: intai de toate trebuie sa intelegeti ca interpretarea textelor biblice este cel mai important aspect cand vine vorba de viata si practica crestina. De aceea au aparut reformatorii si cultele evanghelice. De aceea se discuta astazi teologie si doctrina bibica. La fel ca dvs, majoritatea celor de la Raul Vietii nu stiu ce este Adevarul, tocmai ptr ca au eliminat cercetarea riguroasa si analiza serioasa a textelor biblice.
A spune simplu ca Isus este Adevarul dovedeste doar superficialitatea a ceea ce ati auzit acolo.
In al doilea rand, eu nu arunc cu noroi, ci dovedesc ca ceea ce se predica si se promoveaza la Raul Vietii nu este conform cu Scriptura, ceea ce inseamna ca d.p.d.v. Biblic si spiritual, ei sunt o biserica falsa cu un mesaj fals.
Va provoc sa cititi cu atentie si sa analizati serios cartea Romani si sa va rugati ca Duhul lui Dumnezeu sa va ajute sa intelegeti cu adevarat Evanghelia.

*

Domnilor frati, mie mi se pare ca daca exista unele diferente in inchinare, dar figura centrala la care ne raportam ramane Cristos, Domnul nostru, diferentele ar trebui sa ramana pe plan secund. Ca intr-o familie: putem avea mai multi copii care sa ne iubesca in mod diferit, stangaci, poate chiar defectuos – dintr-un scaun cu rotile – dar s-o faca intr-un mod sincer si intim. Important este sa ne cinsteasca ca si parinti! Sa nu uitam ca porunca centrala este dragostea, care este mai presus de orice doctrine! In dragoste sa ne acceptam diferentele, … daca acestea nu ne separa de Cristos!

 1. Liudmila… din comentariul tau observ cateva probleme majore pe care ti le semnalez aici:
  1. Miscarea carismatica nu are diferențe minore in inchinare.. ci este total pagana si oculta in invatatura si practica crestina. Inchinarea nu este ceva ce decide fiecare cum crede ci tine de ascultare si implinirea Cuvantului.
  2. Folosirea termenului de intim demonstrează misticism. Biblia se refera la relatie personala cu Dumnezeu.. nu intima.
  3. Diferentele de care vorbim aici fac diferenta dintre copiii Domnului si ai celui rau. Evanghelia falsa carismatica duce la moarte nu la viata noua in Hristos.
  4. Sinceritate nu salveaza pe nimeni. Adevarul salveaza. Si ereticii, si musulmanii si hindusii si altii sunt sinceri, dar sunt in acelasi timp morti in pacate si faradelegi.
  5. Te inseli in ce priveste cea mai mare porunca. Dragostea de Dumnezeu e cea mai mare porunca si ea sta in implinirea si ascultarea Cuvantului, ceea ce nu se vede in carismatism.
  Sfatul meu ptr tine este sa strigi la Domnul, ptr ca altfel esti pierduta. Carismatismul te va distruge.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.