Jurnaliști precum Moise Guran și Vlad Petreanu, oamenii lui Klaus Iohannis – Au răspândit Logistica pentru Proteste!

140845

Cum a fost confiscat și amplificat protestul anti ordonanțe: Hartă cu trasee către Piața Victoriei, ghid cu lozinci, scandări și mesaje pentru manifestanți. Jurnaliști, inclusiv de la Digi și Ziare.com, implicați în organizare?

by Andrei Nicolae

A fost sau n-a fost spontan protestul anti PSD ce a cuprins multe orașe din România în câteva zile?

În primul rând, pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să definim termenii. Proteste spontane există, au existat și vor exista cât este lumea și pământul.

Un caz celebru de protest spontan este cel al muncitorilor de la Autocamioane Brașov, din 1987. Atunci, pe fondul crizei economice a țării, a zvonurilor că mulți muncitori vor fi concediați, a dimininuării salariilor și a venirii frigului în stradă și din case, muncitorii de la Autocamioane Brașov (Steagul Roșu, cum se numea atunci) au transformat o plimbare spre secțiile de votare (era zi de alegeri locale) într-o revoltă în toată regula. Factorul declanșator a fost un gest banal: un echipaj dintr-o mașină de Poliție (Miliția pe vremea aceea) s-a comportat arogant cu cei care mergeau la vot, stârnind furia mulțimii. De-aici și până la atacarea sediului Puterii (Comitetul Județean de Partid din Brașov) nu a mai fost decât un pas. Chiar dacă sediul a fost devastat, protestul a fost repede reprimat de către forțele de securitate și de miliție, deoarece oamenii nu erau pregătiți – logistic și moral, pentru o bătălie de durată.

Precizare importantă: ceea ce urmează să scriem mai jos nu incriminează oamenii și ideea de protest în sine. Sau motivațiile lor. Ar fi o aberație ca cineva să creadă că sutele de mii de oameni ieșiți în țară împotriva PSD aparțin unei rețele sau grupări oculte. Nu îi acuzăm pe oameni pentru că au ieșit în stradă. Ceea ce este important de reținut este că și aici, ca și în cazul evenimentelor din 1989, important este nucleul și Capitala. Adică mecanismul. Nimeni nu ar fi ieșit în stradă la Craiova, la Lugoj sau Buzău, dacă nu ar fi văzut la televizor în 22 decembrie ceea ce se întâmplă la București. Ca dovadă, deși se știa despre evenimentele de la Timișoara din 16-17 decembrie, în țară reacția a fost inexistentă până pe 22.

În ceea ce privește protestul anti PSD, este lesne de observat că el a pornit ca o reacție spontană la o decizie a Guvernului. Bineînțeles că reacția a fost amplificată de zvonistică (atât din mass-media, cât și din rețelele sociale), dar a fost spontană. Din păcate, însă, protestul spontan al celor 2.000 – 3.000 de persoane din prima zi, a fost preluat și amplificat de oameni pregătiți logistic pentru așa ceva.

O dovadă în acest sens sunt documentele pe care vi le punem la dispoziție mai jos. Cu ajutorul unui protestatar, ActiveNews a intrat în posesia unei hărți, realizată profesionist, prin care cei care doreau să participe la protest erau învățați traseele de urmat, precum și locurile de întâlnire.

Harta cuprinde locuri de întâlnire în București, pe cartierele capitalei, urmate de traseele de deplasare și noduri principale, unde mulțimile urmau să facă joncțiunea spre Piața Victoriei.

Mesajul este format din propoziții scurte, aproape ordine: Plecăm din mai multe puncte ale cartierului. Ne adunăm în noduri cheie din fiecare sector. Apoi ne revărsăm către Piața Victoriei. (Îngroșările ne aparțin).

Harta, mai jos (faceți click pentru mărire):
Continue reading: ActiveNews
Citiți și:

Binomul se regrupează şi bagă cărbuni la greu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.