O cu totul altfel de inaugurare a președinției SUA

Presei americane nu-i vine să creadă

trump-juramant-melaniajpg-b7of8ht2p9by Călin Marchievici

Ceremonia de învestire a noului președinte al Statelor Unite a fost una neobișnuită. Donald Trump încearcă să unească energiile americane, nu doar pe cele ale capitalei Washington DC și ale marilor metropole, iar acest lucru nu a fost pe placul marii prese. Donald Trump a inovat și a încercat să mobilizeze națiunea politizând discret ceremonia inaugurării, iar acest lucru a fost interpretat drept un atentat la adresa ”armoniei” din capitala ruptă de cetățeni. Nimic nu a plăcut celor de la CNN, The Washington Times, The New York Times, dar și de la Le Monde sau Le Point: Donald Trump nu începe bine procesul de reconciliere națională, pentru că nu mai vorbște de un viitor roz.

Donald Trump a contrariat pentru că a vorbit nu despre posibile calamități legate de încălzitea globală, ci chiar despre lucruri care se întâmplă: despre industria americană care nu mai funcționează, despre droguri și criminalitate, despre metropole sărăcite și bande înarmate, despre ”carnagiul american”. Trump a contariat pentru ca nu a avut un spectacol inaugural cu vedetele internaționale ale muzicii americane, ci cu cele prin excelență naționale, pentru că nu a zâmbit ceremonios mai marilor politicii americane, așa cum a obișnuit in ultimele decenii viitorul presedinte.

Înșelătoarele procente

Unei bune părți din presa americană și a analiștilor de o parte și de alta a Oceanului nu le-a venit să creadă că Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale. Se pare că, după aproape trei luni de zile, aceleiași prese și acelorași analiști nu le vine să creadă că Donald Trump a ajuns să depună jurământul.

Pentru marile publicatii și televiziuni americane, protestele împotriva lui Donald Trump și sondajele de opinie (aceleași care i-au indus in eroare pe jurnaliștii influenți înainte de 8 noiembrie) au fost mai importante decât discursul inaugural al noului președinte al SUA. The Washington Times, The New York Times și CNN au relatat pe larg despre protestele din Washington și New York, soldate cu vandalizarea spațiilor comerciale, ciocniri cu poliția și cel puțin 100 de rețineri.

Marile publicații internaționale au prezentat procentele ”fără precedent ale popularității” lui Donald Trump la preluarea mandatului: doar 44%, în condițiile în care fostul președinte Jimmy Carter avea în 1977 78%, Ronald Reagan avea în 198158%, George W. H. Bush avea în 1989 65%, Bill Clinton 68%, George W. Bush 56%, iar Barack Obama 79%.

”Populism izbitor”

Este evident că societatea americană este ruptă în acest moment. ”Așa arată democrația”, strigau prostestatarii anti-Trump din Washington. ”Așa arată democrația, dar din cauza voastră nu mă pot bucura de ea”, a sunat replica unui susținător al noului președinte, potrivit The Washington Post.

Pentru Yahoo News, mai important decât discursul noului președinte al Statelor Unite au fost protestele anti-Trump. Analiza discursului lui Donald Trump a fost expediată în doua cuvinte: ”populism izbitor”. ”Trump a fost împotriva ordinii mondiale pe care SUA au construit-o și au susținut-o după Al Doilea Război Mondial, discursul său fiind ecoul unor atacuri împotriva Chinei, drept prădător economic, și împotriva unora aliați din NATO, drept profitori”, scrie Yahoo News.Esența populismului pentru site-ul menționat este remarca lui Trump la adresa americanilor de rând: ”Nu veți mai fi uitați”.

Continue reading Cotidianul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.