Succesul lui Donald Trump, eşecul unor politici impuse de Sistem

Acolo unde tace opinia liber exprimată creşte forţa manipulării

donald-trumpby  ION SPÂNU

Dacă soarta preşedintelui american s-ar fi decis în România, Clinton ar fi cîştigat alegerile cu 85 la sută din voturi. Nu pentru că românii ar fi mai mult democraţi decît republicani, ci pentru că noi părem mult mai dispuşi decît publicul american să ne lăsăm manipulaţi! În America, acest risc este infinit mai mic pentru că democraţia nu se lasă atît de uşor călcată în picioare de către forţele oculte, aşa cum se întîmplă la noi!

Donald Trump a cîştigat fotoliul de preşedinte al SUA pentru că a înţeles vuietul popular, în care se distingea un mesaj clar: politicienilor nu le pasă de noi! Iar el, deşi este miliardar şi face parte din clasa politică, a avut curajul să vină cu un mesaj catalogat drept „populist”, prin care anunţa schimbarea paradigmei politice, în sensul că predictibilitatea, atît de trîmbiţată ca fiind etalonul stabilităţii, trebuie să fie schimbată cu asumarea unei radicale schimbări, chiar dacă va provoca iniţial un şoc puternic pe pieţele financiare!

Semnalul cel mai puternic dat de americani este că nu mai cred în predicţiile „analiştilor înregimentaţi”, cei care au devenit în ultimii ani (la fel ca la noi!) portavocile politicienilor, renunţînd astfel la analizele obiective în favoarea unor contracte de PR politic în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi!

În acest sens, avem un precedent recent: Brexit! Şi acum cîteva luni, aceiaşi analişti spuneau că nu este posibil ca britanicii să voteze pentru ieşirea din UE, ignorînd un lucru elementar: faptul că oamenii începuseră să vadă în birocraţia de la Bruxelles o risipă financiară uriaşă pentru ca „Sistemul” să-şi perpetueze influenţa, un sistem care este din ce în ce mai depărtat de oameni şi, în acelaşi timp, din ce mai apropiat de vîrful Puterii! Consecinţa a fost acel vot surprinzător, prin care britanicii au deschis Cutia Pandorei în întreaga Europă, care acum este obligată să-şi schimbe şi ea paradigma!

Dar analizele sofisticate care o dau drept cîştigătoare sigură pe Hillary Clinton nu au ţinut cont de cîteva lucruri simple care anunţau alt rezultat. De ce era, din punctul nostru de vedere, previzibil un eşec al lui Hillary Clinton, mai degrabă decît un succes al lui Donald Trump? Iată cîteva argumente care nu ţin atît de ideologiile sau programele politice, cît de percepţia imaginii candidatului considerat favorit (aici este resortul „votului negativ”, în sensul că totdeauna „favoritul” este în vizorul opiniei publice, nu „outsider”-ul):

– Hillary Clinton este soţia lui Bill Clinton, iar un succes al ei era văzut ca un al treilea mandat al soţului său;

– implicarea directă a lui Barack Obama în favoarea lui Hillary Clinton a creat impresia că mandatul acesteia va fi, de fapt, un al treilea mandat al lui Obama;

– exacerbarea „feminismului” ca fiind înlocuitorul principiului competenţei.

Mulţi vor crede că astfel de motive sînt derizorii, însă atrag atenţia că votul este popular şi este dat de oricare dintre cetăţeni, deci şi de masa uriaşă a electoratului care, din diferite motive, nu are acces la analizele sofisticate, dar vrea să-şi spună părerea prin simpla exercitare a dreptului la vot!

Din acest punct de vedere, principala eroare a Partidului Democrat a fost aducerea pentru prima oară în competiţie a unei femei în situaţia în care sondajele arătau o bătălie strînsă. Astfel de experimente radicale nu se fac decît atunci cînd sondajele ar fi arătat că Democraţii vor cîştiga detaşat, indiferent de numele candidatului! Aşa cum au făcut acum opt ani cu candidatul de culoare Barack Obama. Încă un nou experiment într-un timp atît de scurt era prea mult pentru americani! Faptul că Hillary Clinton a fost percepută de electorat mai degrabă ca femeia-candidat decît ca politician experimentat a avut o importanţă colosală în rezultatul final al alegerilor din SUA!

Continue reading Cotidianul. ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.