Aproape totul despre Trolli

matei-15-14Lăsaţi-i: sunt nişte călăuze oarbe; şi când un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amândoi în groapă.
Matei 15:14

”Când încerci să te înţelegi cu un troll, acesta câştigă. Când insultaţi un troll, acesta câştigă. Când ţipaţi la un troll, acesta câştigă.
Singurul lucru pe care trollii nu-l suportă, e să fie ignoraţi.”

Din articolul: ”Ce este trollul?” de aici.

Trollul este un om-momeală, de obicei un om plătit (sau recompensat cumva) pentru ca în mediul în care este activ(at) să atragă atenția, să fie urmat, să aibă urmăritori.
Termenul se trage din engleză, mai precis se referă la o tehnică de pescuit: se aruncă o momeală de pe o navă în mișcare și…
troli

…cârdul de pești va mișuna, urmând trollul.
Moderez grupuri de discuții, forumuri, FB, WP și activez pe ele de peste 15 ani.
Peste tot am întâlnit trolli, mai ales printre comentatori.
Zice-se că Putin are vreo 400 de trolli, care scriu la comandă, comentează la comandă…și ”peștii” de cititori îi urmează în cârduri.
Mulți ziariști sunt de fapt trollii cuiva: interese, oameni, organizații, partide, state.
La fel mulți blogheri, dar mai ales mulți comentatori.
La comentatori am întâlnit mulți trolli penru că așa, prin comentarii trollul este aruncat ”în ce baltă trebuie”, trollul nu prea are balta lui.
Scopul trollului este să fie urmat, să devieze, să canalizeze activitatea, sau să introducă un conflict condus să degenereze, sau să pape timpul, sunt mai multe feluri de trolli.
Trollul religios canalizează activitatea credincioșilor în felul dorit de activiștii de partid, vă amintiți.
Trollul de pe net va comenta favorabil, va fi ca tine până-ți câștigă atașamentul și poate-poate îi lași comentariile la liber (nu pe acest blog) și apoi va începe să-și strecoare discret influența.
Trollul din adunare… ăsta e un ”dulce”, stă acolo până moare, e nevoie de el, de multe ori e cârd întreg de trolli la unison, adesea ei dau tonul. Câtă unitate!
Trollul de la amvon. Ăsta s-a ajuns, de fapt acesta e scopul unui troll veritabil, să fie urmat ca o cometă. Ca să scapi de trollul de la amvon, bine e să n-ai amvon, nici măcar în cap.
Trollul politic. De ăsta scapi ușor dacă nu faci politică. E totuși ridicol când privești ca la teatru să vezi cum unii dau din coate și se strofoacă să ajungă trolli, după principiul: ”câinele latră pentru cine-l hrănește!”

”Ei buimăcesc familii întregi” scrie Pavel lui Tit despre trolli, ” învăţînd pe oameni, pentru un cîştig urît”. Asta e rădăcina nevăzută a trollui, iubirea de banii pe care-i ia pentru că trage pe oameni după el.

Continue reading: Vestea Bună

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s