FRONTIERIŞTII – Trista aventură în România a femeii de la „Checkpoint Charlie”

Jutta GallusPartea neobișnuită în această poveste este că, spre deosebire de restul cazurilor, Jutta Gallus, așa cum se numea ea înainte de a doua căsătorie (născută Jutta Kessel), nu avea lipsuri materiale în fosta Republică Democrată Germană (RDG), primind alimente și haine de la rudele din Vest. Ba chiar cele două fete ale ei erau staruri la emisiuni pentru copii la televiunea publică din RDG.

Reţea de călăuze din Turnu Severin
Moartea mamei sale, divorțul și lipsa libertății totale au făcut-o să ia în calcul o evadare în Vest. Avea custodia totală a copiilor, astfel că într-o zi de vară din 1982 a decis să fugă din RDG împreună cu cele două fete ale ei.

A luat legătura cu o rețea de călăuze specializată în rezolvarea unor astfel de probleme și a fost sfătuită să meargă în România, la Turnu-Severin, unde barca unui cărăuș urma să o treacă Dunărea până pe malul sârbesc. De acolo urma să ajungă cu pașapoarte false în Austria, apoi Germania, până în localitatea Bad Oeynhausen, aflată în apropriere de Bielefeld.

Femeia de 36 de ani, născută la Dresda, a ajuns cu cele două fete la Turnu-Severin, însă cărăușul român n-a mai apărut, fiindcă o colaborare a mai multor servicii secrete a dus la anihilarea rețelei de cărăuși, membrii acesteia dezvăluind și persoanele care urmau să treacă fraudulos granița.

I s-au furat banii la hotelul din Drobeta
Între timp, Jutta Fleck, confom propriilor declarații, susține că i s-au furat actele și banii în hotelul aflat la malul Dunării. În locul cărăușului, au apărut agenți ai Securității care au interogat-o și erau la curent cu intenția ei de a fugi.

Fără să dezvăluie cum a reușit să scape de aceștia, Jutta Gallus și-a dus cei doi copii la data de 25 august 1985 la Ambasada RFG din București. Acolo a declarat că ei sunt familia Lindner din Bad Oeynhausen, că și-au pierdut actele și că doresc altele noi.

24b006a6b21040ac19c8693616518cb8 W800 H600

Documente din arhiva STASI referitoare la cazul Jutta Fleck. Sursa foto: Istvan Deak, Dibuită de Securitate
Au primit pașapoartele, însă funcționarul român care trebuia să le dea viza de ieșire din țară a devenit suspicios și a alertat imediat Securitatea. Femeia a fost arestată și despărțită de cele două fete de 9 și 11 ani.

A fost reţinută la aeroportul Otopeni și supusă unor interogatorii dure. A fost extradată în RDG la data de 2 septembrie 1982. “Am fost dusă la aeroport și interogată. În avionul venit din RDG ne așteptau zece agenți STASI. A fost o atmosferă inimaginabilă. M-au separat de copiii mei în avion și nu i-am mai văzut dupa aceea”, susține Jutta Fleck.

706939248c5bc9824bc4606d74d7dc2c W800 H600

Tipul de avioane cu care STASI îşi recupera fugarii din România sau Bulgaria, pe unde încercau să evadeze majoritatea est-germanilor

Condamnată la trei ani de închisoare
După ce a stat patru luni în arest preventiv la Dresda, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru tentativă de fugă la data de 4 ianuarie 1983. “Judecătorul și-a zis poezia învățată pe de rost, fără nici o tangență cu realitatea”, spune ea.

Beate si Claudia au fost duși la o casă de copii. Jutta a fost decăzută din drepturile parentele, iar copiii au ajuns în grija tatălui. La scurt timp au revenit în emisiunile pentru copii de la televiziunea publică, dar sub un alt nume.

Încarcerată la Chemnitz
Jutta Gallus a fost încarcerată la închisoarea pentru femei Hoheneck din Chemnitz, unde numai fratele său Klaus Kessel a avut permisiunea să o viziteze. A ispășit 22 de luni din pedeapsă, iar libertatea i-a fost cumpărată de Republica Federală Germană (RFG), ea fiind extrădată în secret la data de 17 aprilie 1984.

20ee0e47525c84976b58dffb52627f50 W800 H600

Colaj de imagini cu închisoarea pentru femei Hoheneck, de la Chemnitz

Dar femeia nu voia să plece fără copiii ei, chiar dacă în timpul arestului nu a avut parte de vizite din partea lor, iar la scrisori a putut să răspundă doar de trei ori pe lună, evident toate acestea fiind citite și monitorizate de agenții serviciilor secrete STASI.

– See more at: http://miscareaderezistenta.ro/frontieri%C8%99tii/31767-frontieristii-jutta-fleck-germania-femeia-checkpoint-cherlie#sthash.zzFVe2pc.dpuf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s