Comuna Rășinari (SIBIU): O mamă își crește singură cei 9 copii, în școala veche din cătunul Trainei

Lenuţa Podariu cu 5 dintre copii ei

Un cartof dacă-l am, îl pun pe blat şi îl mâncăm toţi. Şi tot nu-i las!

de Ramona Găină

Lenuţa Podariu, o femeie în vârstă de 47 de ani dintr-un cătun uitat de lume din Sibiu, creşte singură nouă copii. Nu se plânge, însă, şi spune că nu şi-ar da copiii pentru nimic în lume.

Drumul până la Trainei, un cătun aflat al aproxiumativ trei kilometri de comuna Răşinari, judeţul Sibiu, se opreşte într-un vârf de pantă îngustă, pe care nu prea ai şanse s-o urci cu o maşină mică. Cu un microbuz sau o maşină de teren urci altfel şi uiţi de limba de pământ îngustă, neasfaltată, prinsă într-un peisaj sălbatic, de o frumuseţe fără pereche.

Ajuns în sat, drumul se îngustează şi mai tare, iar de-a lungul pantei se înşiră, cuminţi, câteva case uitate de vreme. În porţi se opresc, unul câte unul, cei câţiva copii care coboară din microbuzul şcolar. În Trăinei mai trăiesc vreo zece familii şi o mână de copii merg în fieacre zi, de-aici, la şcoala din Răşinari. Cei mai mulţi sunt ai Lenuţei, femeia care ne întâmpină zâmbind, în faţa unei case netencuite, aşezată pe buza unui deal. Nouă copii a adus pe lume şi, de 8 ani încoace, i-a crescut singură. ”Sufletul meu”, îţi spune, zâmbind.

Casă în vechea şcoală din sat

Povestea Lenuţei e simplă, la fel ca ea, la fel ca lumina din ochii copiilor care se strâng în jurul ei, într-o îmbrăţişare cât o mie de cuvinte. Casa lor e fosta şcoală din satul de odinioară. Au lăsat-o să stea aici toţi primarii din ultimii 12 ani, înduioşaţi de povestea ei. În sala de clasă şi-a amenajat camera ”bună”, o masă, o canapea, două dulapuri vechi, un frigider căpătat, care s-a stricat. În fosta cancelarie sunt două paturi înghesuite în care dorm copiii. Într-un hol mic a pus o sobă şi un pat, unde dorm ea şi copilul cel mic. ”Bucătăria”, rezumă Lenuţa, şi face un gest larg, de parcă ţi-ar prezenta o frântură de palat.

Citeste mai mult: adev.ro/o5w1nw

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s