MARIN IFRIM: INTERVIU CU VICTORIȚA DUȚU

Marin Ifrim - IMÎncerc să găsesc în tot ceea ce fac un sens, și Acela este Dumnzeu. (Victorița Duțu)

– Marin Ifrim: – Stimată Doamnă Victoria Duțu, aveți o carieră artistică impresionantă. Excelați atât în pictură, cât și în literatură. Ce a fost la început: pictura, literatura sau amândouă?
-La început a fost matematica și este și acuma preaocuparea de bază și îmi pare foarte rău că nu pot să fac cercetare matematică de înalt nivel. Deși sunt preocupată de un capitol din geometriile neeuclidiene și de geometriile diferențiale, nu stau foarte mult timp aplecată asupra lor. Pictura și poezia mă atrag ca un magnet. Sunt atrasă de o formă de căutare și de exprimare a minții și a trăirilor.

Eu nu fac deosebire în mintea mea și în stările mele interioare între matematică, filosofie, teologie, poezie și pictură. Studiind matematica, tot timpul am simțit nevoia să mă duc mai departe. Practic matematica m-a împins către celelalte domenii ale cunoașterii. Orice mathematician împătimit știe asta. Dacă faci mate cu cea mai mare seriozitate este imposibil să nu ajungi la poezie, la artă. După mate a fost poezia si apoi pictura care a venit ca o nevoie interioară de a vedea, practic de la geometrie mi se trage.

– Paradoxal, sunteți profesor de matematică. Cum se împacă toate aceste domenii aparent opuse?
-La mine toate aceste domenii atât de diferite au la bazâ ceva essențial, care să le lege în mod fundamental, teologia.VICTORITA DUTUTeologia stă la baza cunoasterii pentru că ea dă sensul. Încerc să găsesc în tot ceea ce fac un sens, și Acela este Dumnzeu. Eu văd unitatea lumii în Iisus Histos. Persoana Mântuitorului Hristos este cea care dă unitate lumii și unitatea tuturor domeniilor de cunoastere, pentru ca aceasta cunoaștere de acum si cea viitoare este cel mai mare dar facut omului de către Dumnezeu. Este cel mai frumos gând si cea mai frunoasă stare aceea a impreuna lucrării omului cu Dumnezeu in descoperirea tainelor lumii. Nu cred ca lumea cunoaște pentru ca se pune in accord cu Mefisto. Mă gândesc la o altă stare la un alt poem al firii restaurate, al dialogului si al starii de dialogare in permanență a omului care e căutator si căutat în toate de Adevărul unic, Hristos.

– Cum vă descurcați când e vorba despre expoziții în străinătate. Își poate permite un artist român deplasarea în marile centre culturale din Europa sau din locuri mai îndepărtate?
-Da. Categoric da. In vremea pe care o traim acuma, da. Noi ca tara avem deschidere, posibilitatile de calatorie sunt foarte diversificate si datorita internetului, daca te pui in accord cu toate mijloacele de comunicare care sunt facute sa fie foarte eficiente, rapide si ieftine sau scumpe, adica exista un pret pentru fiecare buzunar, da, reusesti sa gasesti ce ți se potriveste. eu-032Sigur ca e greu sa strangi bani, dar nu cred ca intr-un an de zile nu poti sa fii atat de zgarcit cu tine, incat sa renunti la cateva chestii inutile si sa pui cativa bani pentru un congres sau un festival de literature sau de expozitie. Cauti varianta care e cea mai buna pentru tine. Bine, trebuie să știi engleza la nivel de bază, conversatie si să fie cât de cât corect, mai faci greseli, că asta e, dar să te poți descurca, să te poti exprima si să te poți înțelege. Un sit fff bun de învățare a pronunției și  nu numai http://www.elllo.org. Sigur că poti sa îți permiti. Iti iei bilet cu o jumatate de an inainte că e la jumatate de preț. 100 euro dus întors până la Londra cu avionul, chiar si mai jos dacă ai noroc, 80 euro. Cât te costa trenul de la Bucuresti la Arad dus întors? Nu e cam tot atât. Poate chair mai mult. Apoi cauti hosteluri sau hoteluri mai ieftine de o stea, de două, unde dai pe noapte 60 euro, si nu mergi singur, mergi cu un prieten să împarți cheltuiala. Nu te plimbi cu taxiul in țara respectivă ci cu mijlocele de transport în comun. Cu taxiul până la aeroport in Viena e 60 euro si cu autobuzul 6 euro. Îți cumperi o cartelă pe 3 zile să poti face orice calatorie vrei, ai liber pe metrou, tramvai, autobus. 19 euro 3 zile în Viena. Nu cred ca cineva nu poate pune 1500 de lei adica 350 euro deoparte pentru o calatorie. Nu cred. Sunt scriitori care fumează 1000 euro pe an. Renunți la țigări și alcool și pui banii pentru un festival de literatură. Ești bogat și sănătos. E foate simplu dar trebuie să fii zgârcit si foarte descurcăreț si sa îți planifici asta din timp. Trebuie sa îți cauti pe net multe colaborari sa dicuti cu scriitorii din alte țări, e foarte frumos sa faci asta. Decât să te uiți la televizor mai bine înveți engleza, tot cu ajutorul internetului si vorbești cu un scriitor din altă țara si citesti poezii într-o altă limbă. Îți folosește la creier.

– Ce planuri artistice imediate aveți?

-In septembrie plec din nou la Viena pentru câteva zile,cu un bilet cumpărat de câteva luni bune în urmă la un târg de afaceri, organizat de Camea de Comert a Vienei. Am si eu un stand si mă prezint cu picturi.

– Unde credeți că expozițiile pe pictură sunt mai tentante, la Paris sau la Londra?
Victorita Dutu– In ambele țări a fost bine pentru ca am avut public si a fost vizitată expozitia. E foarte important sa fii promovat cand faci o expozitie si aici a mers totul foarte bine, ca pe roate.
In orice țară expozitiile sunt extraordinare, cu o conditie, să vină lumea. Iar ca să ai lume la un vernizaj trebuie să muncesti la promovare, care e o muncă epuizantă. Dacă galeristul sau galleria își face treba cu promovarea si aduce lume si apare totul in presa si artistul e promovat e foarte bine, in orice tara ai fi chiar si intr-un oras de provincie. Daca o faci la Viena si nu stie nimeni de eveniment că ceva nu a mers, e foarte frustrant, dar înveți si cauti altă galerie care isi face treaba cu promo, sau îți faci singur, daca poti. Dar ceea ce merge mai ales la noi la romani, este sa nu faci doar un singur eveniment. Sa faci un evenimnet in care sa ai si muzica si poezie si arta. Si atunci ai evenimentul asigurat.

Și la noi e foarte multa dragoste de arta, dar trebuie sa insiti mai mult. La Londra publicul vine, ca îi place, e educat sa vina, la noi e putin mai greu, dar daca te agiti trebuie sa iti iasa. In afara e mai usor ca astea merg de la sine.victorita-dutu-picturi-iubire-1Evenimetul e anunțat, pârghiile sunt făcute cu ani in urma, de aceea e preferabila o expozitie in afară. E mai frumos ca in Romania unde trebuie sa muncesti doar tu si sa faci tu totul, acolo esti ajutat, isi face galleria treaba foarte bine. Si te simti bine ca tu esti artistul, esti putin mai relaxat. Nu pui tu vinul, il pune galleria. Aici trebuie sa vii cu sacosele cu mancare, cu bautura, ca la pomana la bunicu.

Ca sa ai succes trebuie să ai foarte multă răbdare, să nu te descurajezi si cel mai important lucru este să nu îi iei în seamă pe cei care te batjocoresc, care te umilesc, chiar daca sunt oameni așa ziși mari, care ocupă o pozitie, sau cei mici , care nu te bagă în seamă, acei oameni nu contează, pentru viitorul tău. Pentru ca in tot ce faci mai ales in treburile astea legate de arta, oamenii care dau cu pietroaie in tine sunt multi din pacate si ei nu conteaza, trebuie sa ii cauti numai pe aceia care te inteleg si care te vor si alaturi de care poti construi ceva. Dar e foarte greu pana ajungi la tăria asta. Cum spun sfinții in filocalie sa nu ți se aprinda capul nici cu lauda nici cu ocara. Trebuie sa te aduci sa fii de neatins la nivel mental. Eu ca sa am expozitie de pictura la Londra am trimis timp de cateva luni de zile informari cu mine si cereri ca sa fac expozitie la 20 de galerii din Londra si mi-a raspuns doar una singură. Care Galerie m-a primit, la aceea m-am dus. Aceasta a contat. Pentru restul mai incerc, nu mă las bătută.

MARIN IFRIM

http://marinifrim.wordpress.com/

***

Sursa: https://victoritadutu.wordpress.com/activitate-internationala/

Pictura: Nuntă în cer și pe pământ, lângă pomul vieții, totul e plin de lumină, iar mirii sunt în puritatea sufletului și al iubirii… acesta e sensul vietii noastre…

*

LUCIAN GRUIA: Romanul „Gabriel” de VICTORIȚA DUȚU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.