Românca Viviana Grădinaru, profesor la Universitatea Caltech din California, va fi premiată de Barack Obama

Update 25 Febr 2016

viviana cltech

INVENŢIE GENIALĂ CARE UIMEȘTE CERCETĂTORII

Românca Viviana Grădinaru va fi premiată de președintele SUA, Barack Obama, în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Washington DC în această primăvară.

Conform unui comunicat de la Casa Albă, cea care a inventat șoarecii transparenți este privită cu respect de administraţia americană.

“Acești oameni de știință aflați la începutul carierei ne arată calea spre eforturile noastre de a înțelege și confrunta provocările de la schimbările climatice până la sănătate și bunăstare. Îi felicităm pe acești oameni și realizările lor și îi încurajăm să continue să fie un exemplu pentru ingenuitatea și promisiunea incredibilă a poporului american”, a declarat  Obama (conform stiridiaspora.com)

Anual cei mai buni cercetători și oameni de știință care contribuie la dezvoltarea economiei, educației, medicinei, ingineriei și mediului sunt premiați de președintele Statelor Unite ale Americii. Printre cei 105 laureați din acest an, care vor primi cea mai înaltă distincție acordată de Guvernul SUA, se află și românca Viviana Grădinaru de la California Institute of Technology. Ea a fost nominalizată la Departamentul de sănătate alături de primii 20 de specialiști în domeniul medicinei și cercetării din lume.

viviana cltech prezentare

Fostă absolventă a Liceului “Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, Viviana s-a stabilit în SUA830_56cc2b56b0664 şi este profesor la Universitatea Caltech din California. În această instituţie de învăţământ, unul dintre laboratoarele de cercetare îi poartă numele.

Continue reading  : SPECTACOLA Știri din Diaspora

 

***

Update 25 Febr 2016

Profesorii genialei din Vaslui: „Viitorul Vivianei va fi un premiu Nobel“

110x90de Simona Voicu

Viviana Grădinaru, o minte sclipitoare

Viviana Grădinaru a absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceanu” (foto jos) din Vaslui în anul 2000, iar profesorii au numai cuvinte de laudă despre ea. A făcut parte din lotul naţional olimpic la fizică, fiind multiplă laureată.

646x528

Profesorii Vivianei o consideră una dintre minţile luminate ale României, cu şanse reale la Premiul Nobel în viitor. Provenind dintr-o familie simplă din Vaslui, Viviana Grădinaru a excelat la toate disciplinele, însă succesul nu a schimbat-o deloc. A rămas la fel de prietenoasă, modestă.

”Viitorul Vivianei Grădinaru poate fi un Nobel”

”Viviana a fost un elev de excepţie, era bună la toate obiectele, un copil de 10 la toate, în condiţiile în care notele se puneau atunci cum trebuie, nu ca acum, una-două, vor toţi 10. A avut competiţie sigură în clasă, era foarte ambiţioasă şi bine dotată intelectual, dar a avut şi şansa să fie văzut de cine trebuie şi când trebuie. O minte strălucită care a găsit o echipă care să o pună în valoare. Fiecare vârf plecat este o pierdere pentru ţară, însă, în cazul ei, este un câştig pentru lumea ştiinţei. Ceea ce a realizat Viviana Grădinaru este incredibil, descoperirea putând fi exploatată în domeniu medical, dar şi militar. Să transformi corpurile vizibile, în corpuri invizibile este realizare revoluţionară pentru care eu cred că nu va fi exclus ca Viviana Grădinaru să intre în nominalizările pentru Nobel. La cât de ambiţioasă o cunosc, viitorul Vivianei va fi un premiu Nobel”, a declarat, pentru ”Adevărul”, fostul profesor de fizică al Vivianei Grădinaru, Jan Irimia.

În România nu mai este încurajată valoarea autentică. La noi se selectează oamenii slabi, eventual li se mai dă şi câte o diplomă de doctor, şi se se pun şefi. Iar când ai un şef tâmpit, ce poţi să faci, decât să pleci. Cei buni pleacă şi ne mirăm de ce nu progresăm. – Jan Irimia, profesor LMK Vaslui

Diriginte: ”Un elev impecabil”

Viviana Grădinaru a învăţat într-o adevărată ”clasă de aur” a Liceului Mihail Kogălniceanu din Vaslui, cu toţi  elevii erau olimpici la diverse discipline.

”Mediul în care te formezi este foarte important pentru un elev, iar la această clasă s-a dovedit a fi performant şi cometiţional. Viviana a venit cu o pregătire solidă din gimnaziu, devenind pasionată de fizică. Anual participa la olimpiadele naţionale de fizică, dar în acelaşi timp a râmas o elevă foarte bună şi la celelalte obiecte. Avea un comportament extrem de decent şi delicat. Un elev impecabil, fără aere. Succesele nu au făcut-o niciodată să pară altceva”, a subliniat şi fosta dirigintă a Vivianei Grădinaru, profesorul Angela Dobre.

”Cei buni pleacă şi ne mirăm de ce nu progresăm”

Dascălii care au contribuit la formarea minţilor geniale care au părăsit România deşi se bucură de succesul foştilor elevi sunt trişti că România scapă printre degete valorile care ar putea contribui la schimbarea ţării.

318x425”Copiilor de azi le lipseşte motivaţia. În ziua de azi nu mai are loc plasarea oamenilor la locul potrivit. Foarte rar se întâmplă ca un absolvent foarte valoros să nimerească pe un post corespunde aspiraţiilor lui. Majoritatea posturilor, indiferent de domeniu, sunt ocupate cu pile. Şi atunci cei care sunt valoroşi pleacă în străinătate, unde sunt primiţi cu braţele deschise: ”bravo, veniţi nu am dat niciun ban pentru pregătirea voastră, voi sunteţi deja bine pregătiţi noi nu mai cheltuim cu voi şi vă exploatăm la maxim”. În România nu mai este încurajată valoarea autentică. La noi se selectează oamenii slabi, eventual li se mai dă şi câte o diplomă de doctor, şi se se pun şefi. Iar când ai un şef tâmpit, ce poţi să faci, decât să pleci. Cei buni pleacă şi ne mirăm de ce nu progresăm. Ideile noastre le îngropăm, nu le luăm în seamă. Foarte puţini din cei foarte buni mai curajul să râmână în România”, a completat profesorul Jan Irimia (foto dreapta).

Citeste mai mult: adev.ro/o3380l

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.