“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 22 decembrie 2015, cu privire la cazul celor cinci copii …

avocatul-poporului… preluaţi de la părinţii lor de către autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei  În context, Avocatul Poporului s-a adresat, în vederea obţinerii de clarificări, Ombudsman-ului Naţional al Regatului Norvegiei şi Ombudsman-ului Copilului din acelaşi stat“, se arată într-un comunicat de presă al AP.

Potrivit sursei citate, copiii au fost preluaţi de către autorităţile norvegiene pe criterii religioase şi de corecţie aplicată minorilor, fiind avută în vedere adopţia acestora de către cetăţeni norvegieni.

Tatăl, Marius Bodnariu, este cetăţean român, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuţi dintr-un cetăţean român sunt la rândul lor cetăţeni români. marius-si-ruth-bodnariuMarius Bodnariu, cetăţean român, este căsătorit cu o cetăţeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soţi au cinci copii şi sunt stabiliţi în Norvegia de aproximativ 10 ani. În 16 noiembrie 2015, Protecţia Copilului (Barnevernet) a luat cele două fete de la şcoală, fără informarea părinţilor. Câteva ore mai târziu, funcţionarii de la Protecţia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu şi, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forţa şi pe cei doi băieţi ai familiei, lăsând-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, faţă de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanţii Protecţiei Civile s-au prezentat la reşedinţa familiei, însoţiţi de patru poliţişti, fără niciun document oficial şi au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzaţia de «abuz asupra copilului», a precizat Avocatul Poporului.

În opinia Avocatului Poporului, modalitatea în care au acţionat reprezentanţii instituţiei norvegiene este susceptibilă de a fi în contradicţie cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei potrivit căruia: “Nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenţia ilegală ofiţerul implicat răspunde în justiţie faţă de persoana reţinută”.

Avocatul Poporului susţine că în cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

Citeste mai mult: adev.ro/nztcc4

One thought on ““Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 22 decembrie 2015, cu privire la cazul celor cinci copii …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.