Star Wars … și religia

Star-Wars_620

[Star Wars and the pagan Religion]

Star Wars and the Ancient Religion by Peter Jones

Apariția unui nou episod din seria de film Star Wars este un moment important pentru mărturia creștină. Dar, sigur,  putem și ridica din umeri, din moment ce Star Wars este o mai veche veste. Sau îi putem introduce pe nepoții noștri cu entuziasm în ceea ce am putea crede că este o poveste inofensivă demnă de iubit. Sau să-și descopere în seria Star Wars o ocazie pentru a asculta de mesajul Evangheliei și de a ajuta copiii și nepoții noștri, și pe oricine altcineva care ar putea fi interesat, pentru a înțelege cultura în care trăiesc.

În această creativă și faimoasă Saga [Povestire specifică vechii literaturi scandinave, în care faptele istorice se împletesc cu elemente mitologice], pe care trebuie s-o apreciem pentru valoarea ei artistică, vom găsi multe idealuri – de vitejie, prietenie, dragoste, spiritualitate și altele – care ajută a explica succesul seriei – pozitive. Cu toate acestea, examinarea relatării de către Star Wars a misterului și nobleții vieții umane, răspunsul Bibliei, în comparație, apare cu o putere incomparabil mai convingătoare.

Fenomenul Star Wars

Reacția la întrebări despre moralitate și spiritualitate a fost scopul lui George Lucas când a creat Star Wars. În perioada de glorie a umanismului secular – anii 1970 – oamenii erau flămânzi de adevăr spiritual. Lucas și-a dat seama că poveștile erau mai puternice decât teoriile intelectuale, mai ales pentru copii. El intenționa să producă în spațiul cosmic un set de basme pentru copii ca un “instrument de învățătură” pentru re-crearea “misterelor cosmice clasice.” În acest fel, el a influențat profund publicul vechi și tânăr afectat în ultimele decenii de ccivilizaţia occidentală. Noile filme vor extinde, fără îndoială, influența în generațiile viitoare.

Viziune asupra înțelegii lumii

Poate naiv, cursul din acest weekend a milioanelor de oameni, spre cinematografe, să se reconecteze puternic la povestea pentru adulți Star Wars, când cei mai mulți dintre ei vor fi conștienți de structura și coerența viziunii asupra lumii pe care o oferă această saga. Termenul viziune înseamnă pur și simplu modul în care gândim despre lume fără să ne oprim să gândim la asta. Peștele nu trebuie să se gândească la apa în care înoată. Mi-am petrecut o mare parte din anii mei de predare și de scris arătând că există doar două moduri de a vedea lumea. Pe care le numesc “Oneism” și “Twoism“, și este un alt mod de a descrie ceea ce ne spune apostolul Pavel în Romani 1:25. El spune că există doar două feluri de oameni – ne închinăm lumii materiale (în mii de feluri diferite) sau ne închinăm Creatorului. Dacă puteți lua în seamă una-două puteți înțelege viziunea asupra lumii. Închinarea „nature” – lumii material – este Oneism pentru că natura (materia) este tot ceea ce este și tot ceea ce este făcut din același material. “Totul este un!” Aceasta este esența viziunii păgâne asupra lumii [păgân: se închină unor zei închipuiți de om, idolatrie, ateism]. Închinarea la Creator înseamnă că toată realitatea se cuprinde în două tipuri de existență: Creatorul necreat, și orice altceva, care este creat. Aceasta este viziunea Twoism.

Prin acest standard, Star Wars este în mod clar Oneist. În ciuda elementelor care ne distrează pe toți, mesajul auto-conștient al filmului este păgân. Dacă acest lucru sună dur, verificați adepții.

O abordare de tip Oneist: Morala, Creația, Spiritualitatea, Răscumpărarea, și Moartea

Unele dintre principiile Oneist le găsim aici în filmele Star Wars:

 • Moralitatea este ceea ce-o facem. Forța este una din două, bună sau rea, în funcție de modul în care atingeți prin ea emoțiile. Nu este nici o deosebire obiectivă între bine sau rău.
 • Existența în sine creează. Obi-Wan Kenobi spune, “forța este un câmp de energie creată de toate lucrurile vii.” Nu există nici o distincție între Creator / creatură.
 • Spiritualitatea este găsită, nu e dezvăluită din exterior. Luke Skywalker trebuie c are încredere în sentimentele sale, goliți mintea de întrebări, și “simte Forța cum curge prin el”, în scopul de a crea propriul adevăr.
 • În răscumpărare, Anakin Skywalker / Darth Vader optimist “salvează” galaxia și distruge Împăratul, deși răul nu poate fi în cele din urmă eliminat, pentru că răul este o parte integrantă a unei lumi Oneist.
 • Potrivit Yoda, moartea este somnul etern. Mai exact, Star Wars conține o viziune păgână a lui Dumnezeu.

Lucas a spus că dorește să producă ceva spiritual, dar spiritualitatea sa nu propune un mod clar, nu se bazează pe Twoism-ul biblic. Aceasta este cea mai evidentă,  binecuvântarea păgână este invocă constant prin “Forța fie cu tine” care înlocuieste binecuvântarea tipic biblică, “Domnul să fie cu voi.” Pentru Lucas, Dumnezeu este o “forță”, nu o persoană. Materia conține această “forța”, este parte a Forței. Dumnezeu Creatorul transcendent, care este separat de creație, nu există. Acest lucru îl face pe Star Wars, la cel mai profund nivel al său, să fie Oneist.

Dar cum Oneist? Pentru a răspunde la această întrebare, avem nevoie de puțin fundal. Este posibil să doriți să urmăriți seria de lecții Ligonier, Numai două religii, în special partea a treia, “Spiritualitate Alternativă de Carl Jung.” Foarte simplu, la Lucas “latura întunecată” și “latura luminii” vin direct de la Carl Jung (1875-1961). Jung a fost un psiholog elvețian anti-creștin din secolul trecut. Influența sa enormă a plantat semințe de gândire Oneist , păgână, care a înflorit puternic în cultura noastră. Parte din moștenirea lui Jung este Star Wars.

George Lucas a luat ideile lui Carl Jung de la Joseph Campbell, care a fost un ucenic devotat al lui Jung, pe care l-a numit “mentorul” și “prietenul” său. Un gânditor extrem de influent, Campbell a respins creștinismul și a devenit un expert în mituri păgâne. El a produs o serie de documentar PBS de mare succes, The Power of Mit (1988), filmat, în parte, la Lucas “Skywalker Ranch”.

A fost un Jung, care a prezentat “spiritual” miturile păgâne despre aderarea la laturile întunecate și luminoase. Pentru el, acest lucru a însemnat respingerea unui Hristos biblic și închinarea de tip gnostic la Dumnezeu, Abraxas, care era pe jumătate om și jumătate-fiară-un Dumnezeu care combină tot ce este opus. Această aderare, la latura întunecată și aceea de lumina, de bine și rău, de Dumnezeu și Satana (în estimarea lui), este ceea ce Joseph Campbell a numit “monomyth” a “religiei vechi”, care a preluat Lucas. Astfel, Darth Vader este “de echilibrare” a luminii și forțelor întunericului.

Deși Lucas nu merge la fel de adânc în astfel de idei la fel ca Jung și Campbell, el popularizeaza ideile lor în mod eficient. Vedem aderarea contrariilor în următoarele domenii:

 • totul este relativ;
 • nu există nicio diferență între animale, oameni și mașini;
 • nu există morală absolută;
 • nu există nici un mediator unic divin / uman;
 • nu există nici un Dumnezeu, separat de noi, care este Creatorul și Răscumpărătorul.

Cum a fost transformată viziunea noastră asupra lumii?

Sir Isaac Newton (1643-1727), unul dintre cei mai mari oameni de stiință Occidentali, a declarat în urmă cu mulți ani în: “Acest cel mai minunat sistem de soare, planete și comete ar putea continua să existe doar la sfatul și stăpânirea unei ființe inteligente și puternice …. Aceasta guvernează toate lucrurile, nu ca sufletul lumii, dar ca Domn peste tot. ” Datorită, în parte, lui Lucas, mulți cred acum că omenirea este o ființă inteligentă și puternică, împuternicită de forță, și că ne va salva .

Va “trezi forța” cu o forță asemănătoare în acest Timp?

Fără îndoială, forța trezită va încerca a captura o nouă generație naivă de iubitori de mituri și legende. În The trailer, „ne” spune: “Forța strigă după tine. Doar accept-o.

Cu destui bani si imaginatie, există toate motivele să credem că forța va trezi gândirea păgână într-o nouă generație de credincioși occidentali care au cumparat deja bilete pentru luna Decembrie în valoare de $50 milioane (de dolari). Mai mult decât atât, recursul păgânismului nu s-a diminuat cu siguranță încă din anii ’70 si ’80. Filmul este limitat pentru a prinde imaginația celor care acum ei înșiși se numesc “spiritual, dar nu religios.

Lumea lor contemporană cuprinde acum spiritualitatea păgână de Est (răsăriteană, orientală):

 • În Islanda, chiar ateii se alătură religiei, cea mai rapidă crestere, Zuism, care este o credință păgână antică din Sumeria.
 • Faerie Magazine (pentru cei care cred în zâne), din 157 vândute la Barnes & Noble, este al 19-lea cel mai popular titlu de stil de viață.
 • Milioane de americani practică forme de meditație și yoga orientală, să fie eliberat din robia contrariilor și de a reuși în aderarea la „latura” întunecata și luminoasă ale existenței.
 • În redescoperirea “Forței”, aceste dornici spirituali de posesori de bilete cred că se vor găsi “în cer”, cum declara recent un fan.

Un Răspuns Creștin

O mare parte din viața mea – spune Peter Jones –  a fost dominată de imagini din Star Wars, la fel cum trilogia pe care am publicat-o răspunde la fenomenul păgân pe care o reprezintă. Astfel, am scris The Gnostic Empire Strikes Back, Spirit Wars, and Return of the Rabbi (ca o carte electronică, în formă tipărită, Capturing the Pagan Mind). Aceste populare “războaie ale spiritului,” reînviate de Lucas, reprezintă, așa cum s-a menționat mai sus, oferta a  numai  două spiritualități: a “monomyth” de păgân Oneism sau Evanghelia istorică al Twoism-ului biblic. Cu Star Wars, ne aflăm chiar în centrul acestei lupte spirituale atemporale.

A merge sau A nu merge

Cred că există motive întemeiate pentru vizualizarea acest film. Putem respecta cu siguranță valoarea sa artistică și de divertisment. Scene de lupte galactice și drama umană sunt distractive. Dar, de asemenea, de a vedea acest film, creștinii își pot ascuți înțelegerea culturii contemporane și aprecierea credinței lor creștine, permițându-le să vadă clar atât mesajul antitetic (contrar) al Star Wars, cu cel creștin, al Evangheliei, care este o cale revigorantă pentru timpul nostru.

În acest sens, vom urma ceea ce creștinii au făcut de-a lungul veacurilor. Avem nevoie să realizăm că, atunci când Obi-Wan Kenobi îl instruiește pe Lucas să urmeze “religiei antice” aceasta este o tehnică de referință clară la “păgânismul pre-creștin”. Provocarea este un apel la confruntare teologică. Dar acest vechi, modernizarea “religie”, în timp ce pretinde implicit să fie adevărată, creează probleme imense și nu oferă răspunsuri satisfăcătoare la marile mistere ale vieții:

Nici o forță impersonală sau “aia” nu poate satisface nevoile afective si  profund morale ale omului.

Nici o sursă umană sau impersonală, nu poate spune suficient despre origini, din moment ce un astfel de cont nu furnizează o explicație convingătoare de personalitatea inteligenței, pe care universul, și acest film, în special, se bazează inclusiv pe dragostea dintre Luke și tatăl său și magia tehnologică care face Star Wars atât de distractiv.

Doar un Creator transcendent trinitar, personal, poate face asta. Numai adevărul unui astfel de Dumnezeu personal poate satisface nevoile noastre cele mai profunde.

La această relansare a seducătorului mit Star Wars, cu declarația că “totul este în cele din urmă bine deorece totul e una,” – lumea nu are nevoie a auzi un mit inteligent. Este nevoie să audă o proclamație îndrăzneață a unui fapt istoric, faptul că în Hristos, Dumnezeu a învins împărăția întunericului și răului, păcatul uman. El ne acordă acum atât o promisiune cât și eliberarea reală a sufletelor oamenilor nevoiași – nu este impersonal “somnul etern” – există totuși o viață eternă a învierii și o întâlnire față-în-față cu El, Creatorul nostru și iubitorul Mântuitor.

căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin. (Romani 1:25)

Sursa: Star Wars and the Ancient Religion by Peter Jones

via: Star Wars – un maifest de îndoctrinare păgână de Daniel Branzei

Traducere și adaptare: George Danciu

One thought on “Star Wars … și religia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.