Perpetua Adolescență a Tinerilor Europeni

download (1)

by William Kremer

(BBC NEWS Magazine)

Tinerii din întreaga lume se luptă pentru a economisi suficienti bani să se mute din casele părinților lor, să se căsătorească și să-și formeze familii. Nu mai sunt copii, dar încă nu sunt considerați ca adulți, ei sunt blocați într-o perioadă de “waithood“.

Când te-ai căsătorit în Egipt sau în alte locuri din regiune, casa ta este perfectă, e la fel de bună cum vreodată va fi“, spune Diane Singerman. “Ai condimente în bucătărie, ai ochelari, ai mobilier, ai o mașină dacă ești bogat. Și totul este așezat acolo pentru tine.

În anii 1990, americanca Singerman, om de știință politică, a făcut cercetarea rețelei de familii politice în Cairo, când a aflat că mulți dintre oamenii cu studii erau împovărați cu o problemă comună aproape insurmontabilă: cum să achite nota de plată necesară căsătoriei.

Costurile merg dincolo de simpla plata pentru o nuntă mare. Pentru ca soții să se califice ca demini, Singerman spune că mirii egipteni si familiile lor au nevoie de-a economisi bani pentru zestre sau bijuterii pentru căsătorie. De asemenea, au nevoie de-a găsi un loc în care să trăiască și să-l umple cu cele necesare vieții în căsătorie.

Ea a constatat că, atunci când toate aceste nevoi s-au realizat, costurile medii ale unei căsătorii se ridică la 20.194 lire egiptene ($ 6.000 în 1999). Ăsta a fost echivalentul de două ori jumătate a cheltuielilor anuale totale pentru o familie medie de egipteani.

Odată ce s-a ridicat nivelul de șomaj în rândul tinerilor, căsătoria devine un obiectiv aproape imposibil. Singerman a constatat că, în mediile mai sărace, pentru lucrătorii de sex masculin și părinții lor era nevoie de a salva toate câștigurile lor pentru mai mult de șapte ani pentru a face căsătoria posibilă.

Această problemă uriașă financiar, e foarte centrală, pe lângă o mulțime de alte probleme“, spune ea.

Există, pentru început, impactul psihologic asupra tinerilor. Deoarece chestiunea sexului pre-marital rămâne tabu, acesta este un deceniu de-a fi singur pentru mulți care doresc a fi miri si mirese.

Dar semnificația reală a întârzierii căsătoriei merge dincolo de factorii romantici și financiari. “În Egipt, tinerii locuiesc cu familiile lor până când se căsătoresc și, sincer, nu sunt considerați adulți până cănd se căsătoresc, în mod special pentru femei“, spune Singerman.

Dar, din moment ce cu siguranță, ei nu sunt nici copii, ea a inventat un nou termen pentru a descrie această perioada lungă de zbucium (“în pragul iadului”) care precede căsătoria – “waithood“.

Singerman a folosit pentru prima cuvântul waithoodîntr-un raport în 2007. De atunci, există unele dovezi că vârsta la care tinerii egipteni se căsătoresc a scăzut ușor, dar această imagine a tinerilor în derivă între țărmurile copilăriei și maturitate s-a dovedit a fi atrăgătoare pentru oamenii de știință. Ei au aplicat termenul “waithood” pentru grupuri sau bărbați și femei din întreaga lume, deși o mulțime de termeni nu prea măgulitori sunt în uzul comun.

Bamboccioni” (băieți mari inactivi) – descrie bărbați italieni în vârstă de 20 la 30 de ani care încă locuiesc cu părinții lor, la fel ca “yo-yo generation” pentru tinerii din Marea Britanie care se întorc înapoi acasă după universitate. În Africa de Vest, “youthmen” sunt tinerii care nu au atins încă vârsta adultă în ochii societății. Între timp, “freeters” din Japonia și “slackers” [“chiulangii”] în Statele Unite descriu ceata de tineri care pot dar nu doresc obțină un loc de muncă “adecvat”.

În timp ce peste tot în lume oficialitățile aleg tot vârsta de 18, sau poate de 21 – să eticheteze pe cineva ca adult, culturile au propriile lor moduri de a judeca dacă cineva este matur – iar diferite țări pun accentul pe diferite stadii de viață. În Orientul Mijlociu, e căsătoria. În Europa de Sud, aceea de a  deveni părinte. În Europa de Nord, se plece din casa părintească.

Securitatea financiară este esențială pentru toate cele de mai sus. Criza economică care a început în 2008, dă o rată ridicată ale șomajului în rândul tinerilor, iar unele cadre universitare susțin restructurarea economică este în curs de dezvoltare.

 Workless generation

Workers under 24 seeking jobs (%)

Grecia 58%

Spania 57%

Africa de Sud 53%

Egipt 39%

Italia 39%

Marea Britanie 20%

Banca Mondială definește șomajului în rândul tinerilor ca “ponderea forței de muncă la vârstele 15-24 fără muncă, dar disponibil pentru căutare și ocuparea forței de muncă.

Antropologul Alcinda Honwana – care a efectuat cercetări în Mozambic, Africa de Sud, Senegal și Tunisia – susține că majoritatea tinerilor din Africa sunt blocați în waithood. Dar îi displace aura de pasivitate, care merge împreună cu termenul.

Ceea ce am realizat este că, deși starea waithood este una debilă pentru tineri, este, de asemenea, o fază de creativitate extremă, pentru că viața merge mai departe și tinerii găsesc modalități de a-i face față” – spune ea.

Ea citează dorința tinerilor de a găsi de lucru în economia informală, să migreze, și să se afilieze la cauze revoluționare sau radicale ca răspuns la o situație care a fost impusă de guvernele corupte asupra lor și de politicile lor economice eșuate.

Mulți dintre activiștii care au participat în 2011 la un șir de proteste, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Primăvara arabă , au fost tineri educați dar excluși social, dar cu o multime de timp liber în mâinile lor. Ultimul deceniu a văzut o creștere a numărului de proteste în care tinerii sunt un element fundamental, din Mozambic, în Grecia, la Marea Britanie.

_86411994_gettyimages-480261716

 Greci demonstrând la un mittig

Singerman consideră că migrația, atât de mult prezentă în știri în acest moment, este în mare parte cu privire la acumularea de bani pentru căsătorie. Ea sugerează că dificultatea de a se căsători poate fi un factor de creștere a așa numitului Stat Islamic. Ca parte a unui pachet conceput pentru a atrage tineri să lupte, grupului din Irak și Siria le sunt promise soții. De asemenea, violarea sistematică a femeilor și fetelor, în conflict, a fost bine speculată.

Folosesc înțelegeri vechi de război, femei ca pradă de război, care practic să fie distribuite soldaților.” – spune Singerman. “Într-un sens ei se folosesc de atragerea de oameni, deoarece sunt în măsură să le ofere femei sau soții. Spun einoi nu știm cu adevărat

Dar există și unele consecințe sociale progresiste ale waithood. “Vedem că există mai multe femei tinere rămase la școală, în finisarea gradului de pregătirre și, de asemenea, devenind tot mai independente și nu se bazează pe căsătoria“, spune Honwana.

Nu toată lumea este de acord cu privire la cauzele întârzierii maturității tinerilor, și factorii o pot influiența diferit pe regiuni.

Sunt într-adevăr tineri care sunt opriți să devină membri deplini ai societății din cauza șomajului, sau care nu ar prefera să nu trăiască singuri și – să recunoaștem – să aibă viața plictisitoare cu părinții lor?

_86406822_istock_000062408098_largeCultura tineretului a devenit idealul 

Economia este importantă, dar cultura de asemenea joacă un rol crucial“, spune Steven Mintz, un istoric de la Universitatea din Austin,Texas. “În trecut, oamenii adulți aspirau la vechea cultură, dominantă, care a fost asociat cu rafinamentul. Astăzi lucrurile s-au inversat. Cultura tinerilor este idealul – majoritatea oamenilor aspiră să fie mai tineri, nu mai în vârstă, și cultura tineretului este văzută ca fiind mai entuziasmantă decât orice le-ar putea oferi maturitatea vârstei lor.

“Nimeni nu spune ‘Viața începe cât de cât la 40‘, cel puțin nu fără ironie.”

Mintz subliniază că numai în ultimii 100 de ani sau cam atât, oamenii care au considerat adolescența ca etapă distinctă în viața unei persoane. Poate că în prezent vedem apariția unei noi etape în dezvoltarea tinerilor, în care ei aleg domeniul de aplicare al opțiunilor pe piața forței de muncă, mai degrabă decât a începe o carieră, economisesc pentru călătorii în loc de-o casă, și au o serie de parteneri sexuali în loc de-a fi stabili și așezați.

În loc de-și imagina cum acestea se potrivesc lucrând cu propria identitate – și până ce acest proces este complet, accentul se pune pe păstrarea deschisă a opțiunilor.

Aceasta este o explicație pentru recentele tendințele europene, în care tinerii sunt văzuți că continuă să plece de acasă la o vârstă relativ tânără (deși nu variază în funcție de continent), dar plasează (așează) schimbarea vieții pe aceste evenimente, cum sunt căsătoria și a fi părinte.

_86409518_waithood_marriage_624_v2Grafic cu creșterea vârstei de căsătorie în Europa

O diagramă relativ stabilă arată vârsta plecării de acasa din Europa

_86409519_waithood_leaving_home_624_v2

Puteți lăsa casa părintească devreme pentru că puteți merge înapoi, puteți locui cu un partener, deoarece co-locuirea nu este pentru totdeauna“, explică Francesco Billari la Universitatea Oxford. “Dar căsătoria este un pic mai dificil de abandonat, și a fi părinte este o ceva ireversibil.”

Totuși, există moduri diferite de interpretare. Ceea ce poate părea la prima vedere ca o dovadă de o mare incertitudine economică, în cultura tinerilor, de asemenea, ar putea arăta în timp acestea acționează cu responsabilitate și prudență.

Dacă nu există locuri de muncă nu deveni un părinte“, spune Billari, “cu excepția cazului în care dorești să-ți asumi un mare risc.”

Poate că prietenii mei cred că nu sunt suficient de matur

_86406821_10bb5351-f76e-4903-aced-851aca0c7cda Tineri în Barcelona

Carolina – care locuiește în Barcelona (Spania) – reflectă cu privire la modul ei viață ei în dezacord cu calea prevăzută pentru ea de către părinții ei.

Îmi amintesc când am fost la 20 de ani, studiind în facultate, m-am gândit că atunci când voi fi de 30 ani voi fi casatorită, cu familie, cu copii și cu un loc de muncă foarte stabil. Acum sunt în vârstă de 40 de ani si nici unul dintre aceste lucruri nu mi s-a întâmplat.

Pentru că părinții mei au fost căsătoriți și m-au avut atunci când erau tineri, întotdeauna am spus că familia este egal cu stabilitatea. Părinții mei, de asemenea, vor să am copii, deoarece ei doresc să fie bunici.

Poate prietenii mei care au familii cred că nu sunt suficient de maturi. Când aveți copii, aveți un angajament, o responsabilitate pentru ei, și eu nu am asta. Probabil ei gândesc, OK, îi place sa calatoreasca, îi place să iasă, îi place să facă o mulțime de lucruri asa cum am fcut când am fost la 20 de ani. Dar noi suntem deja la 40!

Am fi putut fi căsătorită dacă voiam, dar eu nu cred că a fost momentul potrivit pentru mine, și eu prefer să fiu fericită cu mine însumi decât nefericită într-o viață de familie pe care eu nu o doresc cu adevărat. De exemplu, a fost visul meu de a trăi în New York , și da, am făcut asta.

După ce m-am întors din SUA am fost șomeră. Am avut mai multe locuri de muncă, unul după altul, dar întotdeauna temporare. De fiecare dată când am fost șomeră m-am mutat înapoi cu părinții mei.

Când îți trăiești propria viață o lungă perioadă de timp, du-te înapoi la părinții tăi și te vei simti iarăși ca un copil.

Eu pot vorbi limbi străine și părinții mei nu au putut înțelege cum de am fost șomeră, cu toată pregătirea avută. A fost foarte dificil pentru mine, dar, de asemenea, și pentru ei.

Sursa: http://www.bbc.com/news/magazine-34679621

(Translate Google – Adaptare text George Danciu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.