Relația dintre televizor și copil

La TVEducația –  cel mai important lucru din viața copiilor

Dar educația este și cel mai greu de realizat, însă, nota bene,  mulți părinți găsesc de bine să cheltuiască sume importante pentru a le asigura educatorii de care au nevoie încă din  primii ani de viață și în continuare până la desăvârșirea acesteia.

Se știe că  obișnuința e a doua natură a omului,  că  un mediu  sănătos de viață  va determina o creștere sănătoasă copilului.

Dr. Dimitri Christaki – Seattle-USA, prin cercetările  și prin  conferințele sale ajută părinții sfătuindu-i cum să utilizeze mass-media într-un mod sănătos.

Dimitri Christakis si-a dedicat cariera pentru a investiga  modul în care mass-media  are impact asupra expunerii copiilor și de a ajuta părinții să ia controlul asupra obiceiurilor în  familiile lor.

Cercetarea mea se concentreaza pe dezvoltarea de strategii pragmatice și eficiente pentru părinți “, spune dr. Christakis, care conduce  Institutul de Cercetare pentru Sanatate, comportamentul și Dezvoltarea Copilului,  al Centrului de Copii din Seattle.   Îmi place să mă gândesc la mass-media  ca o dietă. La fel de mult cum recunoaștem că a mânca este esențial pentru viață, trebuie să  procedăm  în mod corespunzător cu mass-media și să înțelegem că  are o  mare pondere în viața noastră – agenda de cercetare reală este de a afla cum s-o folosim într-un mod sănătos. De exemplu, a le cere părinților calitate în alegerea programelor,  să înlocuiască  programele violente, la fel cum ar schmba  chips-urile de cartofi de la prânzul copilului cu  morcovi.”

Christakis a publicat mai mult de 25 de studii de mass-media și este co-autor la o carte revolutionară Elefantul din camera de zi: A face din televiziune munca pentru copiii tăi (The Elephant in the Living Room: Make Television Work for Your Kids).

Numărul tot mai mare de dovezi al impactului negativ servește ca un apel național de trezire pentru părinți pentru ca ei să se implice în mod activ la drămuirea aportului mass-mediei în viața copiilor lor; de a le oferi parintilor instrumentele de care au nevoie astfel încât să poată lua decizii  care vor lucra cel mai bine pentru familia lor în ce privește mass-media . “Mai mult timp pe ecran = mai multe probleme de comportament și de  sănătate.

Examinând problema din mai multe unghiuri, Christakis și Garrison au arătat în mod repetat că expunerea precoce  la televizor este asociată cu o serie de probleme de comportament și de  sănătate.

Timpul mare petrecut pe ecran poate provoca întârzieri în dezvoltarea limbajului. Prea mult timp petrecut în vizualizarea imaginilor derulate pe ecran, în foc rapid, pot să conducă ca  activitățile din  timp real să  pară prea plictisitor, cauzând probleme de atenție atunci când copiii intră în sala de clasă .

Christakis este preocupat în mod special de legătura dintre violența de pe ecran și comportamentul agresiv, o conexiune pe care o consideră a fi la fel de puternică precum fumatul pentru cancerul pulmonar .” Expunerea repetată a violenței, chiar desenele animate, desensibilizează copii și duce la creșterea probabilității ca ei să se comporte violent în viața reală “, spune el . ” Părinții sunt surprinzator de slab informați cu privire la acest lucru, și în studiile noastre ne străduim să-i educăm. Părinții trebuie să știe că  televiziunea și alte mijloace media au efecte reale și puternice pentru copiii lor. Acesstea includ utilizarea internetului de către adolescent și Christakis se referă și  la “decalajul digital al secolului 21” între părinți și copiii lor.  “Părinții rămân destul de urmă despre ceea ce creează rețelele site-urile sociale”  spune el . Și părinții  trebuie să se informeze pe ei înșiși, pentru a afla despre ce e vorba, și  apoi de a dezvolta un plan pentru copiii lor.

Christakis a fost mulțumit de decizia Disney din 2009 de a schimba modul în care piețele video  promova desenele animate cu copii Einstein. Bazat în mare parte pe rezultatele cercetării Christakis “, compania Disney nu va mai face afirmatii educaționale, pe video, care sunt orientate la sugari,  copii mici  și tineri.

Părinții  trebuie să ia  considerare și apoi să decidă cât de mult , dacă este cazul,  televiziunea este sănătoasă pentru copiii lor. “Eu simt că fac o diferență tangibilă în viețile copiilor dacă părinții sunt ceasul care reduce ponderea televiziunii din viața lor.

Sursa: http://www.seattlechildrens.org/healthcare-professionals/aar/2009/highlights/healthy-media-use/

Din nou despre relația dintre televizor și copii

Urmăriți VIDEO expunrea dr. Dimitri Christaki – titrat în română

2 thoughts on “Relația dintre televizor și copil

  1. Pingback: Copiii și televizorul – din perspectiva unui specialist | Beni Drădici

  2. Pingback: Copiii și televizorul - din perspectiva unui specialist - Beni Drădici - Accente

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.