Arcadie HINESCU – TIMPUL CA O PRADĂ

Arcadie HinescuArcadie Hinescu, profesor univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, 1994-2007 si Universitatea „Spiru Haret” Bucuresti – Facultatea de Finante și Bănci, Blaj, 2007-2009

Eram în faza de documentare și de pregatire a unui interviu cu domnul profesor Arcadie HINESCU, când în  Ziarul Unirea  am descoperit omagiul academic al rectorului Universitatii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia –  Profesorul universitar Arcadie Hinescu la 65 de ani– scris si publicat in Aprilie 2007.

Prezentarea elogioasă a profesorului universitar Arcadie Hinescu, cu măiestrie si căldură încondeiat de rectorul universității, te surprinde faptul că titlul științific de doctor în economie l-a obtinut în anul 1981, pe vremea comunistă, pe când profesa la Universitatea din Brasov, Facultatea de Industria Lemnului, pe care de altfel o și absolvise cu brio, prin 1965.

Domnul profesor locuiește în Blaj, din 1968, unde am avut privilegiul deosebit de mare să-l am profesor la diferite materii de specialitate, la Liceul Industrial Forestier Blaj, între anii 1968-1971.

Este de notorietate faptul că însuși Eminescu a fost mânat de „dorul fierbinte de a putea vedea Blajul, de unde a răsărit soarele românismului”, oraș în care a căutat îmbogățirea sa spirituala. George Călinescu pentru a scrie monografia „Viața lui Mihai Eminescu” s-a documentat critic și a investigat drumul parcurs de cel care a scris „ODA (în metru antic) (“Nu credeam să-nvăț a muri vreodată; /Pururi tânăr înfășurat în mantia-mi, /Ochii mei nălțam visători la steaua/Singuratății…”), va scrie și aceste cuvinte:

Urmându-și călătoria, ajunseră in cele din urmă in vârful Hulei, de unde se vede Blajul. Eminescu, ridicându-se, strigă atunci emfatic, cu carnetul intr-o mână si cu pălaria intr-alta: „Te salut din inimă, Romă-mică. Îți mulțumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!

George Calinescu l-a avut profesor pe Ramiro Ortiz care preda limba si literatura italiană la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti. Datorita acestui fin intelectual și-a insusit o „educatie literara” de exceptie: „Cu el m-am deprins a scrie cărți, cu el am deprins meștesugul informației literare și al construcției critice pe substrat istoric, de la el știu tot ce știu”, mărturisea mai târziu autorul cărții ”Bietul Ioanide”. In 1936, Călinescu isi ia doctoratul, la 37 de ani, la fel cum domnul profesor Hinescu, tot la 37 de ani, obtine titlul științific de doctor în economie.

Privind urma pașilor celor pomeniți, Eminescu și Călinescu, dar și ai lui Hinescu, observi că drumul lor a fost atras și luminat de un adevăr cosmic călăuzitor, o promisiune făcută de Insuși Dumnezeu:

Orice loc pe care-l va călca talpa piciorului vostru, vi-l dau, cum am spus lui Moise.” – Biblia, cartea IOSUA, 1.3.

Și titanii nostri puteau să stea pe loc, cum rămânem în contemplare cei mulți. Ei, însă, au fost mânați de un duh și de o sete de cunoaștere, de un neastâmpăr academic care i-a determinat să foreze permanent în pământul cunoașterii, astfel, pas cu pas au cucerit noi dimensiuni în cercetare.

Eminescu, ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator, acoperea prin scrisul său toate paginile, cu subiecte diverse, de mare profunzime și erudiție. Trudea din greu, zi și noapte. La fel, domnul profesor Hinescu, avea darul de a folosi în întregime TIMPUL avut la dispoziție. Așa cum cel care prețuieste pâinea, nu lasă să se piardă nici măcar o fărimitură, pe dumnealui timpul însuși părea că-i e hrană, și pradă neprețuită.

Nichita Stănescu spunea undeva că a cunoscut pe cineva care vedea curentul electric. Și eu am cunoscut pe cineva care vedea timpul și se hrănea cu el. Talpa piciorului și gândului său călca toate secundele timpului, cucerindu-le pentru sine, ca apoi să ni le dăruiasca nouă, prin opere trudite din greu, cu pricepere și migala,  strânse în cărți și lucrări de știință.

Te salut din inima, Mare Creator de Giuvaere. Îții multumesc, Dumnezeule, că sunt oameni care își pun talantul primit în negoț!” (cf.Matei 25.14-27).

Fericita întâmplare face ca aceste sărace cuvinte să apară acum în 2009, la doi ani de la cele publicate în Ziarul Unirea, însă în preajma zilei de naștere a fiicei sale Daniela Arcadia (6 octombrie), care aniversează o frumoasă vârstă … LA MULTI ANI!

Cu aleasă prețuire,

 Vă urez ca  Dumnezeu să vă binecuvinteze cu multă sănătate, pace și har!

 George Danciu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.