Ana BLANDIANA: „Europa pierde văzând cu ochii nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință.”

Ana-blandianaLa decernarea titlului academic  de „Doctor Honoris Causa” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, în discursul de acceptare a distincției, scriitoarea ANA ABLANDIANA  a vorbit despre momentele pe care le traversează lumea și Europa, informează Perssone.

 În timpul alocuțiunii sale, intitulate „Istoria ca viitor”, Ana Blandiana, a afirmat că și-a ales subiectul acesta deoarece Europa și omenirea este în criză. Ea a spus că momentele prin care trece continentul european seamănă cu ultimele clipe ale Imperiului Roman de Apus.

 „Trăim catastrofe și tragedii cu un obositor sentiment de deja-vu, ca și cum ni s-ar fi dat o istorie second hand. Nu e un secret pentru nimeni că epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la sfârșitul imperiului roman. Același aer de sfârșit de sezon, de putere, de lume”, a afirmat ea.

 Europa și-a infirmat propria istorie, negându-și rădăcinile creștine. „Să ne amintim dezbaterile de acum nu mulți ani în urma cărora Uniunea Europeană a optat să refuze sintagma „rădăcinile creștine al Europei”, infirmându-și astfel propria istorie și propria definiție culturală. Ni se va răspunde că Europa crede în libertate. E adevărat. Dar libertatea este o noțiune cu margini nesigure, în stare să producă orice, dar nu și să scuze orice. Din nefericire părinții democrației, când au scris Carta Drepturilor Omului, au uitat să scrie și o Cartă a datoriilor omului. „Unde nu este datorie, nu este drept, spunea Carol I, și unde nu este ordine nu este libertate”, a continuat autoarea „întâmplărilor din Grădina mea.”

2ed-1024x684

 Blandiana afirmă că țările din Est sunt mai suspicioase decât cele din Occident din cauza traumelor prin care au trecut timp de zeci și sute de ani.

 Discursul integral al doamnei Blandiana este disponibil aici – ISTORIA CA VIITOR Discursul doamnei Ana Blandiana.

 Continue reading  Active News

One thought on “Ana BLANDIANA: „Europa pierde văzând cu ochii nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință.”

  1. Pingback: Poeta si politiciana Ana Blandiana: Intre Ana lui Manole si Dalila lui Samson | Fragmentarium Politic

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.