Ioan HAPCA: De ce fac oamenii fapte bune?

(Un răspuns al prof. Ioan Hapca,  profesoarelor de limba română care i-au lăudat faptele)

MULT STIMATE COLEGE CARE ATI SCRIS COMENTARII ȘI FELICITĂRI,

Vă mulțumesc din tot sufletul pentru felicitări și pentru frumoasele cuvinte sincere de prețuire pe care mi le-aţi adresat. Scuzați întârzierea răspunsului meu!

De ce fac oamenii fapte bune?

1. Unii oameni sunt generoși pentru că doresc ca alții să-şi formeze o părere bună despre ei. Există ceva în natura umană care-i face să gândească bine despre ei. Tot aceștia simt nevoia ca și alții să aibă o părere bună despre ei. Aceasta bunătate nu este pe placul lui Dumnezeu. A umbla după slava ta însuți nu este o cinste.

2. Unii oameni îi ajută pe alții numai pentru frumusețea lor. Și Moise a fost crescut la curtea Egiptului pentru că era frumos, Estera a devenit împărăteasă pentru frumusețea ei. Frumusețea este criteriu pentru bunătatea unora, întâlnim asta adesea în lume, la piață, la şcoală, la serviciu, etc. În ochii lui Dumnezeu acest lucru nu este cinstit. Valoarea omului nu este dată de frumusețea lui, sau banii pe care îi posedă.

Oamenii nu fac fapte rele:

– pentru că nu s-a ivit ocazia să o facă, pentru că Dumnezeu în harul Lui i-a ferit de acele împrejurări prin care, dacă ar fi trecut, cu siguranță ar fi căzut, și undeva în ei este dorința de a le face.

– alții nu fac fapte rele pentru că nu vor ca alții să vadă inclinațiile, predispozițiile și tendințele lor rele. Trebuie să spun că de fapt în ochii lui Dumnezeu noi suntem la fel ca cei ce le fac, doar că nouă nu ni s’a ivit ocazia, sau din anumite motive le ocolim, dar în inima noastră ele sunt prezente, acele fapte.

Cineva spunea că oamenii până sunt schimbați de Dumnezeu, caută ocazii să păcătuiască, să facă rău, după cum vor, sau preferă ei. Asta nu înseamnă că nu fac și fapte bune. După ce Dumnezeu îi schimbă, totul este invers: ei caută ocazii să facă binele, asta neînsemnând că nu mai fac și rău, dar direcția în care se îndreaptă este bună, ei își doresc să facă binele, spre deosebire de ceilalți, care măcar că au o impresie bună despre ei înșiși, în realitate ei caută ocazii să păcătuiască.

SĂ VĂ DEA DUMNEZEU MULTĂ SĂNĂTATE, ÎMPLINIREA TUTUROR DORINȚELOR DUMNEAVOASTRĂ ȘI MULTA DĂRUIRE ÎN ACTIVITATEA NOBILĂ PE CARE O DESFĂȘURAȚI LA CLASĂ!!!

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.