George Barna & Frank Viola: CREȘTINISM PĂGÂN? – practica în cultele contemporane

Predicarea

Fragmentele de mai jos sunt citate din cartea ,,Creştinism Păgân?” de George Barna şi Frank Viola.

Sunt fragmente care atestă eroarea în care ne găsim, o carte care aduce dovezi istorice de felul cum au intrat în biserică, toate obiceiurile nebiblice şi cum au devenit mai apoi sacre pentru credincioşi…

 

 

 ,,P r e d i c a  este temelia serviciului divin protestant. Sub acest aspect, timp de cinci sute de ani lucrurile au funcţionat cu precizia unui ceasornic. În fiecare duminică dimineaţa, pastorul urcă la amvon şi livrează un discurs unui auditoriu pasiv, încălzitor de bănci. Atât de importantă este predica, încât mulţi creştini merg la biserică doar pentru acest lucru. Adesea chiar întregul serviciu divin este judecat după calitatea predicii. Întreabă o persoană cum a fost duminica trecută la biserică, şi cel mai probabil … îţi va spune cum a fost predica!

Îndepărtează predica, şi vei elimina cea mai importantă sursă de hrană spirituală pentru nenumăraţi credincioşi (aşa se crede). Realitatea şocantă însă este că predicarea, aşa cum o cunoaştem astăzi, nu-şi are rădăcina în Scriptură. Ea a fost împrumutată din cultura păgână, adaptată la şi adoptată în credinţa creştină. O afirmaţie tulburătoare, nu? Dar stai, că nu e totul….

Predica, de fapt, se abate de la însăşi scopul pentru care Dumnezeu a conceput adunarea bisericii. Şi are prea puţin de-a face cu creşterea spirituală autentică. Să nu leşini… în paginile ce urmează vom aduce argumente în sprijinul acestor afirmații.

Pe scurt, predica, aşa cum o cunoaştem astăzi, livrată spre consumul creştinilor, este străină atât de Vechiul cât şi de Noul Testament. Nu găsim în Scriptură niciun indiciu care să ateste existenţa ei în adunările primilor creştini.”

Advertisements

One thought on “George Barna & Frank Viola: CREȘTINISM PĂGÂN? – practica în cultele contemporane

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s