Locul din România unde nimeni nu a divorţat timp de TREI SECOLE

biertan-3Biertan –  Localitatea în care nu a existat niciun divorţ de 3 secole

Un sat situat în Podişul Transilvaniei, la distanţe egale de Mediaş şi Sighişoara. r_sibiuDe-a lungul istoriei, BIERTAN a fost un important centru meşteşugăresc și viticol, caracteristici pe care le păstrează şi azi. Este renumit pentru vinurile produse aici, dar mai ales pentru Biserica fortificată, una dintre cele mai bine păstrate din Transilvania, fiind cel mai important obiectiv turistic din localitate, atrăgând mii de turişti în fiecare an.

biertam-6Prima atestare documentară a avut loc în 1283 şi a fost făcută de locuitorii de atunci ai locului, saşii, iar din anul 1397 este atestat că cetate, după fortificarea bisericii din centrul localităţii. Un alt lucru important care face atât de interesant satul este faptul că aici a fost sediul Episcopiei Evanghelice timp de aproape 300 de ani, între 1572-1867.

Un lucru inedit îl constituie turnul sau bastionul închisoare care avea un rol foarte interesant şi folositor pentru societatea tradiţională din acele vremuri. Aici, era o cameră mică cu un singur pat, o singură farfurie, un singur tacâm şi o singură cană unde erau închise perechile care doreau să divorţeze timp de două săptămâni, timp în care cei doi trebuiau să împartă

Se zice că în aproape 300 de ani, toţi care au ajuns în această cameră din cauză că doreau să divorţeze s-au împăcat şi au rămas împreună. Vestea bună este că această cămăruţă se poate vizita şi acum…

***

Biertan 7

Localitatea Biertan este situata intr-o zona deluroasa, la stânga raului Tarnava Mare.

In centrul localitatii paraul Biertan conflueaza cu paraul Richis, casele si caile de acces fiind asezate in lungul acestor parai.

Biertan face parte dintre primele asezari germane din Transilvania fiind cuprins in cele doua “Scaune” (Medias si Seica) in Diploma Andreeana din 1224.

Prima atestare a numelui sau dateaza din 1283, intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoţilor catolici din comunitaţile sasesti.

Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o impunatoare biserica-cetate.

Biertan 9Acest monument istoric si de arhitectura este reprezentativ pentru intreaga zona de colonizare saseasca din Transilvania.

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial.

Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.

Biertan-berethalom9Biserica are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porţi: de vest, de nord si de sud. La partea superioara are un coridor de aparare, ceasul si clopotele.

Turnul-mausoleu este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste mormintele preotilor acestei biserici.

In bastionul estic, pe vremuri se afla carcera, unde erau inchişi soţii si soţiile in cazul in care se certau. in partea de sud-vest se afla Turnul Slaninilor, iar pe latura de vest, Turnul Tesatorilor.

Piesa de rezistenţaaa cetatii Biertan este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania, alcatuit din 28 de panouri realizate de un pictor care s-a format probabil in ambianta culturala din Viena si Nüerenberg.

biertan-5In centrul altarului se afla sculpturi reprezentand un crucifix.

Pe cele doua panouri laterale ale registrului superior sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si imparatului Augustus.

biertan-2Surse: http://www.one.ro/lifestyle/vacante-si-calatorii/locul-din-romania

http://www.cazaretransilvania.ro/Menu/biertan-prezentare-obiective_turistice-cazare-harta-atractii_turistice-biertan.html

Biertan – sit UNESCO

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.