Silicon Valley, sfârșitul lui homo sapiens și viața veșnică

screen-shot-2014-09-14-at-9-18-27 Yuval Noah Harrari

Sapiens, A Brief History of  Humankind

 Sapiens, o scurtă istorie a umanității

 Ideile cărții sunt neobișnuite dar si îngrijorătoare. Harari nu neapărat le promovează. Doar le enunță sub forma de observații făcute de el în calitatea lui de cercetător al istoriei umane.

E, într-un fel, vocea care rosteste niște observatii care deranjază. În cele peste 400 de pagini ale cărții, Harari trece în revistă etapele principale ale istoriei speciei Homo Sapiens, și anticipează finalul istoriei ei odată cu contopirea creierului uman cu inteligența artificială, adică a lui homo sapiens cu roboții.

In sensul precizat mai sus, comentariul de astăzi este o extensie a celui precedent (Sillicon Valley și dezumanizarea noastră), pentru că Harari dă credit oamenilor de știință din Silicon Valley pentru uciderea lui Homo Sapiens și redefinirea lui, în viitor, într-o specie diferită, în parte umană și în parte robot. Este punctul despre care am vorbit saptamina tracuta al singularitatii (singularity) când constiinta umana si inteligenta arficiala vor fuziona si vor forma o creatura noua pentru care un nume specific încă nu există.

Aminteam saptamina trecuta ca în opinia lui Ray Kurtzweil, ideologul principal a lui Silicon Valley, punctul acesta va fi atins in 2029, dar Harari spune ca inca mai avem foarte, foarte multi ani pîna la realizarea acestui obiectiv. (“Computers are very, very, very far from being like humans, especially when it comes to consciousness”)

Motivul principal este dificultatea efectuării de modificari chirurgicale la nivel de creier in comparatie cu alte organe ale corpului uman. Implantarea unui obiect metalic, de titan, de exemplu, in corp,  e total diferita de implantarea unui obiect străin in creier. Creierul e un amalgam de plămădeală, un fel de terci, închis în craniu. Creierul e foarte sensitiv, reacționează negativ si agresiv si respinge corpurile straine care medicii incearca sa le implanteze in el. De aceea, zice Harari, transformarea fiintei umane intr-o fiinta robotizata este un proiect extrem de dificil de realizat.

  Inteligența artificială și conștiința 

Dar mai e o problema, si mai serioasa. Robotul poseda doar inteligenta artificiala, adica doza de inteligenta acodata lui de fiintele umane. Ea se poate acumula foarte rapid, dar nu de la sine. Ceea ce robotul insa nu are este constiinta si abilitatea de a fi constient de sine. Robotul poate juca sah, poate bate o fiinta umana la sah, poate duce o conversatie simpla, dar nu este constient de sine. In contrast, fiinta umana poseda o constiinta, este constienta de sine (“self awareness”) si isi ghideaza actiunile dupa constiinta. In ani recenti oamenii de stiinta au localizat constiinta in creier, adica in plamadeala care zace in craniul nostru. Ceea ce oamenii de stiinta numesc constiinta, religia, teologia si filosofii numesc “suflet” ori “psihic.”

Silicon Valley, zice Harari, ținteste tocmai spre combinarea inteligentei artificiale si a constiintei umane. Noii fapturi, robotul ii da inteligenta, ori daca vreti, ratiunea, si fiinta umana (creierul) ii da constiinta, sufletul ori  psihicul. Cind, sau daca, acest punct va fi atins, se va putea vorbi efectiv de sfarsitul, moartea ori disparitia lui Homo Sapiens si a finalului istoriei umanitatii. Vor ajunge robotii sa dobindeasca ori sa posede constiinta asemenea fiintelor umane de astazi? Harari nu e sigur. Probabil nici odata. Ori poate in 500 de ani. (“computers may not become conscious, I don’t know, ever … I would say 500 years …”) Chiar a crea un robot cu capacitatile si functionalitatea oamenilor primitivi va fi extrem de dificil, sa nu mai vorbim de nivelul omului fauritor de unelte, de civilizatii, de muzica, arta, religie.

 Mântuire prin tehnologie

Mântuirea pentru om, deci, observa Harari, va fi, in viitor, prin tehnologie. Viata fara moarte va fi dobindita tot prin tehnologie. Este pentru prima data in istorie, afirma Harari, cand ne gasim in acest punct in care putem considera tehnologia ca mantuire si dadatoare de viata vesnica omului, prin transformarea lui din fiinta umana intr-o specie redesemnata tehnologic. Cum va arata o lume cu astfel de fapturi? Tranzitia fiintelor umane in nano-fiinte nu se va face peste noapte ci va lua citva timp. Munca va fi facuta de fiintele robotizate dar ce vor face fiintele umane ramase in urma? Asta va insemna ca unii se vor imbogatii si altii vor saraci. Unii vor stapinii si altii vor fi stapiniti. Nu toti oamenii vor avea aceasi valoare. Daca in Secolul XX fiecare fiinta umana a avut valoare, in viitor majoritatea fiintelor umana nu vor avea nicio valoare ori utilitate. Homo sapiens va deveni inutil, demodat, fara rost. Nu va mai fi nevoie de muncitori, de oameni care sa construiasca, de oameni care sa munceasca intr-o economie oarecare. Economia zilelor noastre va dispare ori se va schimba radical. Iar pentru ca existenta fizica a oamenilor nu va ma fi necesara, noua economie va produce carcase in care vor fi depozitate trupuri si materie cenusie. (“we’re basically learning to produce bodies and minds” … “the product this time will not be textile or machines or vehicles, or even weapons. The product this time will be humans themselves.”) Nu va mai exista munca ieftina. Tarile, natiunile (daca vor mai exista), ori grupurile de fiinte care nu se vor adapta noii economii vor dispare.

  Viata vesnică?

 

O alta implicatie a viitorului imaginat de Silicon Valley va fi eliminarea mortii si a notiunii mortii. Intr-o expresie care deja s-a extins in toata lumea dupa 4 martie, Harari afirma ca in viitor moartea va fi optionala, o optiune (“Death is Optional”). Dar pentru cine? Pentru cei care vor opta sa ramina fiinte umane, adica homo sapiens.

Tehnologia, afirma Harari, va asigura existenta perpetua a fiintelor umane robotizate, iar moartea va ramine o optiune doar pentru specia homo sapiens.

Finalitatea mortii va fi un punct remarcabil. Daca pina acuma viata vesnica si moartea au fost notiuni de competenta teologiei si a religiei, in viitor ele vor fi notiuni exclusiv tehnologice. Daca va mai exista moarte in viitor, asta va fi din motive de malfunctionari tehnice, nu din motive de batrinete. Deja unii medici definesc moartea in termeni tehnologici nu in termeni medicali. Oamenii mor pentru ca inima inceteaza sa mai bata. Inima inceteaza sa mai bata pentru ca nu mai are puterea sa bata. Dar tehnologia poate sa-i dea puterea necesara chiar in perpetuitate.

Dar familia, religia, valorile? Harari discuta si subiectele acestea. Tehnologia, zice el, le va transforma radical. Tehnologia se dezvolta si evolueaza mult mai repede decit societatea umana si valorile. Asta creeaza conflict si tensiune intre ele. Tehnologia e nu doar neutra din punct de vedere moral si separata de constiinta, dar de multe ori e inamicul moralitatii si al valorilor.

Aici, Harari face afirmatia îndrăzneață și numeste dezvoltarea tehnologică din ultimii 200 de ani cauza principală pentru colapsul familiei, al căsătoriei și a valorilor. Inainte de Revolutia Industriala oamenii traiau in comunitati organizate in jurul familiei. Familia purta de grija fiecarui membru al ei. Fiecare ființă umană născuta avea valoare si era utilă la promovarea bunastării colective a familiei si a comunitatii din care facea parte familia. Asta a fost, zice Harari, regula de functionare a societatii de la inceputul istoriei lui homo sapiens pina acum 200 de ani.

Dar, tehnologia ultimilor 200 de ani si Revolutia Industriala, au divizat familia si au facut fiintele umane independente unele de altele, inclusiv membrii familiei unii de altii. In ultimii 200 de ani locul si rolul familiei privind bunastarea fiintelor umane au fost luate de stat, de autoritati, de societatea seculara. Statul are grija de noi cind suntem in lipsa de ceva: locuri de munca, venit, sanatate, lipsa de alimente ori saracie. Harari da Japonia ca exemplu, afirmind ca Japonia e cu 20 de ani inaintea restului lumii privind inlocuirea familiei si a casatoriei cu statul asistential ca garantor al bunastarii materiale si spirituale al japonezilor. In sensul acesta, in 20 de ani si alte tari vor deveni Japonii.

E o astfel de societate de dorit? Japonezii, la urma urmelor, sunt cei mai nenorociti oameni din lume. Cei mai nefericiti. Rata suicidului e cea mai ridicata in Japonia. In contrast, indexul global al fericirii pune izolatul, agrarul si traditionalul Paraguay in varful piramidei celor mai fericiti oameni din lume. Care paradigma o doreste Silicon Valley atunci: Japonia robotizata ori Paraguayiul paradisiac? Mai devreme ori mai tarziu oameni vor trebui sa aleaga, zice Harari. Evolutia tehnologica, evaluata in raport cu trecutul, va duce omenirea in doua directii sigure: la nivel de comunitate omenirea o va duce mai bine, dar la nivel de individ mai rau. Oricum, Harari face si un pariu. Pentru el, fortele care deja fasoneaza viitorul umanitatii nu se mai afla in Orientul Mijlociu, Europa Occidentala, Africa ori Asia, ci in micutul loc de pe planeta care la ora actuala poarta numele de Silicon Valley. Silicon Valley produce noua tehnologie dar si noua religie a viitorului omenirii. O religie care se inchina tehnologiei, care transforma tehnologia intr-un crez, intr-un dumnezeu, un dumnezeu caruia fiecare fiinta umana ori robotizata va trebui sa i se inchine. Caci, in viitor, fara tehnologie va fi moarte.

*

  Săptămâna Mare și Sfintele Paște

Ceea ce am cautat sa explicam astazi, si ceea ce citim tot mai des, este, fara indoiala, ingrijorator. Dar ideile de genul celor enuntate in cartea lui Harari nu sunt tocmai noi, ele aflindu-si originea in toiul Revolutiei Industriale de acum 200 de ani. Oamenii au fost totdeauna entuziasmati de noile descoperiri. Imaginati-va entuziasmul omului primitiv care a descoperit utilitatea focului si a inventat mitul lui Prometeu.

In ciuda descoperirilor tehnologice, insa, natura omului a ramas aceasi. Ce e important pentru noi ca si crestini, insa, este sa ne pastram credinta.

Sarbatorim Sfintele Paste în România în saptamina aceasta si ne amintim ca Mântuirea noastra nu vine prin tehnologie ci prin Iisus Hristos. Ca viata noastra vesnica nu vine prin transformarea noastra in fiinte supraumane ori robotizate ci prin credinta in Invierea Mantuitorului nostru, Fiul lui Dumneu. Ca viata vesnica a fost creata si imaginata de Dumnezeu nu de Silicon Valley. Că, asa cum afirma Sfantul Apostol Pavel, fiecarui om ii este randuit sa moara o data, si dupa aceea vine judecata si ca, in consecinta, trebuie sa na gandim la judecata care ne asteapta pe toti. Silicon Valley si idolatrii tehnologiei care planuiesc schimbarea insasi a fiintei umane vor trece. Pentru ei viata vesnica nu este o optiune, iar moartea este o garantie. Dar pentru noi viata vesnica este o garantie atita timp cit credem in ceea ce sarbatorim saptamina aceasta: invierea lui Hristos! Hristos a Inviat! 

Nota AFR: Interviul lui Yuval Noah Harari Death Is Optional poate fi citit aici: https://edge.org/conversation/yuval_noah_harari-daniel_kahneman-death-is-optional.

O scurta recenzie a cartii lui poate fi citita aici:http://www.firstthings.com/web-exclusives/2015/04/minecraft-over-marriage#print

Interviul lui Harari l-am publicat initial in buletinul informativ de marti al saptaminii trecute. Cei care doriti sa fiti informati privind subiecte la fel de actuale si interesante, sunteti invitati din nou sa va abonati.

 CLUJUL LA ÎNĂLȚIME

In ultimele saptamini am anuntat saptaminal ca tinerii crestini din Cluj au lansat si tinut 40 de zile de post si rugaciune pentru incetarea avortului in orasul lor. Tinerii acestia, proveniti din toate cultele religioase ale orasului, sunt niste tineri exemplari.

Iulia Călinescu, una din organizatoarele acestui eveniment unic din istoria Clujului si al Romaniei, ne-a trimis articolul de mai jos in care relateaza impresiile de final ale campaniei. Ii multumim ei si tuturor celor care au participat la acest eveniment unic.„Şi se va smeri poporul Meu, care se numeşte cu numele Meu, şi se vor ruga şi vor căuta faţa Mea, şi se vor întoarce de la căile lor cele rele, atunci îi voi auzi din cer, le voi ierta păcatele lor şi le voi tămădui ţara.” – (2 Cronici 7:14)

Campania 40 de zile pentru viață s-a încheiat, la Cluj-Napoca, în data de 29 martie. În seara ultimei zile de veghe și rugăciune a avut loc evenimentul final al acestei prime campanii, unde voluntarii s-au întâlnit pentru a împărtăși experiențele trăite în tot acest timp. În centrul întâlnirii au stat mărturiile, momentele de socializare, dar și discuțiile despre următoarele proiecte pro-viață, această campanie propunându-și să fie doar un început.

Un prim efect al acțiunii pentru viață este spiritul de familie creat între creștinii clujeni. Numeroase mărturii susțin fapul că acesta a fost aspectul cel mai resimțit în timpul orelor de veghe din stradă: puterea rugăciunii de a-i aduce împreună pe copiii lui Dumnezeu. Astfel, de-a lungul celor patruzeci de zile, s-au legat prietenii și s-au rostit rugăciuni în comuniune, fără a ține cont de confesiune, iar această apropiere se datorează iubirii pentru Cristos și pentru cauza vieții, împărtășită de toate persoanele prezente în stradă.

Lupta pentru viață a însemnat, totodată, o dovadă de autenticitate a creștinismului, prin curajul fiecărui voluntar de a ieși din zona de confort, de a-și mărturisi în mod public credința, pentru mulți dintre ei fiind prima experiență de acest fel. Fie că a fost făcută cu entuziasm, fie că a însemnat o oarecare reținere, mărturia a fost unul dintre motivele pentru care cei implicați au fost recunoscători, campania oferindu-le ocazia de a-și manifesta în public credința.

Probabil unul dintre cele mai importante rezultate ale campaniei pentru viață constă în instaurarea spiritului de iubire și perseverență. În ciuda părerilor și discuțiilor neplăcute, a incidentului din primele zile (vandalizarea clinicii „Dominic Stanca”) sau a diverselor critici, aprecierile nu au lipsit niciodată. După ce voluntarii au fost văzuți stând zilnic în rugăciune, indiferent de condițiile meteorologice, de dimineața până seara, în mod pașnic, admirația a început să crească.

Momentul în care acțiunea a ajuns la punctul culminant a fost cel al renovării clinicii, sâmbătă, 28 martie. A fost o muncă imensă, care a adus împreună voluntarii și pentru care toate materialele au fost donate. Acest mic proiect a fost o dovadă a faptului că Dumnezeu întoarce totul în bine, că există multă dăruire și pasiune în inimile celor care au făcut parte din campania pentru viață și că fiecare încercare devine, cu ajutorul Lui, o întărire.

Au fost primele 40 de zile pentru viață, binecuvântate prin rugăciune și comuniune. Ele au subliniat sfințenia și demnitatea vieții umane, au marcat o luptă pentru schimbarea mentalității dominante, au oferit creștinilor posibilitatea de a fi împreună, în numele Creatorului lor. La Cluj-Napoca, mișcarea pentru viață a dat roade minunate. Iar acesta e doar un început.

PARTENERIATELE HOMOSEXUALE IN ROMANIA

Dl Remus Cernea a reintrodus proiectul legislativ pentru legalizarea parteneriatelor homosexuale in Romania. Pe 31 martie Senatul a adoptat un raport de respingere a proiectului. Au votat 60 de senatori, dintre care 49 pentru respingerea proiectului Cernea si 8 pentru continuarea lui, adica pentru parteneriatele homosexuale.Numele celor care au votat pentru parteneriatele homosexuale sunt: Valeriu Victor Boeriu;Liviu Titus Pasca; Dorin Mircea Dobra; Stafan Radu Oprea; Georgica Severin; Ionel Agrigoroaiei; Ioan Iovescu; si Laszlo Attila Klarik. Va rugam sa retineti aceste nume si in decembrie 2016 să nu-i mai votați pentry Parlament (votati afară cu ei  din Parlament. Daca îi cunoasteti personal ori indirect, va rugam sa le scrieti ori sa purtati o discutie serioasa cu ei privind votul lor anticrestin, anti-familie si anti-valori.

SITUL AFR ANTIPORNOGRAFIE

Va reamintim ca AFR a lansat un site web dedicat exclusiv combaterii pornografiei si a traficului de fiinte umane. Se numeste Pornografia Raneste si a fost numit dupa o sugestie data noua de unul din cititorii nostri.

Situl poate fi accesat aici: www.PornografiaRaneste.ro. Va invitam sa-l vizitati in numar cit mai mare si sa va alaturati sitului ca prieteni ai nostri.

Va rugam deasemenea sa ne semnalizati articole si materiale in limba romana pe acest subiect pentru a le publica pe situl nostru. Situl a fost facut de dl Alexandru Dragoman (AFR Constanta). Ii multumim. Situl e in constanta imbunatatire.

Va semnalam ultimul material postat pe site. E un studiu care priveste sexualizarea copiilor in media. Studiul original, lung de 15 pagini, a fost publicat in engleza dar tradus in romaneste de voluntara noastra Bianca Toader. Nu avem cuvinte suficiente pentru a-i multumi si a ne exprima aprecierea față de efortul ei enorm. Sperăm ca si dvs să vă exprimati aprecierea citind si difuzind mai departe articolul:

http://www.pornografiaraneste.ro/continut-sexual-auto-generat-descriind-tineri.html

 HRISTOS A INVIAT!

Urăm tuturor cititorilor nostri din Romania si diaspora un Paste Fericit si îi salutam cu un calduros Hristos a Inviat!

 BROȘURILE AFR

In septembrie am tiparit 5000 de brosuri AFR in care ne identificam ca organizatie, cine suntem, ce facem, ce am facut, ce planuri de viitor avem. Sunt pliante informative. Gratie unora dintre cititorii nostri si a membrilor AFR, pina la finele anului trecut am distribuit toate pliantele. In ianuarie am mai tiparit inca 5000 de exemplare din care au mai ramas mai putin de 4000. Pliantele sunt gratuite. Cei care doriti sa le aveti si, mai ales, sa le dati celor din comunitatile dvs, inclusiv bisericilor ori parohiilor, va rugam sa ne scrieti si vi le vom trimite pe cheltuiala noastra. Avem nevoie doar de numele dvs, telefonul si adresa. Scrieti-ne la office@alianta-familiilor.ro.

Vreți să fiți informați?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

 Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro   

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.