Cristian Ionescu: HRISTOS, NUMAI EL!

CrucificareCăci n-am avut de gând să ştiu între voi altceva decât pe Isus Hristos, şi pe El răstignit. – 1 Corinteni 2:2

 

Pentru idealiștii care cred că într-o zi, descătușată fiind lumea de radicalisme și radicaliști, toți religioșii vor adopta o religie comună, formată din câte ceva de pe la fiecare, anume ceea ce nu-i ofensează pe alții, prezența și discursul lui Pavel din Areopag reprezintă cheia argumentului.

Ceea ce insinuează acești domni este că demersul lor se suprapune cumva misionarismului paulin, în vreme ce noi, obstrucționând dialogul cu alți religionari, noi suntem izolaționiști și exclusiviști.

Pentru că a intrat în Areopag și pentru că a folosit un citat din poeți, pentru toți snobii teologiei moderne, Pavel a devenit campionul ecumenismului și sincretismului religios. Bine, tot sărmanului Pavel i-au pus în cârcă și lupta împotriva legalismului, dar substituind războiul împotriva iudaizării creștinismului timpuriu (cu sabate, tăieri împrejur și feluri de mâncare) unui nou gen de “libertate în Hristos” care îi atacă pe cei ce nu ne lasă să ne punem verigi pe unde ne place și să ne îmbrăcăm dezbrăcați, plus să aducem scenele descreierate ale lumii în biserici.

Ceea ce nu observă aceștia, sau nu vor, este că, mai întâi, Apostolul NU a avut o DISCUȚIE pe tema multelor religii, zeități și tradiții ateniene, ci un DISCURS despre adevăratul Dumnezeu Creator și Susținător a toate, revelat prin Isus Hristos, înviat din morți, singur Mântuitor și Judecător al tuturor în ziua de apoi.

Unde este acest discurs în discuțiile lui Miroslav Volf?

Care a fost rezultatul predicii lui Pavel din Areopag? Separarea! Contactul apostolic cu lumea și păgânismul are sens unic, fie că este vorba de Domnul Isus, fie Pavel: pe terenul lor ne ducem să le vestim Evanghelia, la noi vin ei să asculte Evanghelia. Niciodată Biserica și instituțiile sale nu își vor ceda teritoriul public unui dialog religios!

Să nu adăugăm că Pavel s-a dus în Areopag cu un duh întărâtat care îi lipsește cu desăvârșire lui Volf sau, dacă îl are cumva, ca și Emanuel Conțac îl îndreaptă spre evrei, creștini exclusiviști și mai toți cei ce nu sunt de acord cu ei. Sindromul este areopagită cronică.

Sursa: popaspentrusuflet.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.